Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Kankina sloga ir skaudanti gerklė?

Pavasarį mus gali dažniau užklupti peršalimo ligos, tačiau jos simptomus galima supainioti su sezonine alergija. O ji, kaip pasakoja vaistininkė Elvyra Ramaškienė, gali atsirasti bet kokiame amžiuje.

 

Skaudanti gerklė – vienas iš simptomų

Peršalimą sumaišyti su pavasarine alergija itin paprasta tiems, kurie iki šiol nėra su ja susidūrę, teigia vaistininkė. Ji pastebi, kad jau sulaukia pacientų, besiskundžiančių alergijos simptomais.

„Jau nuo kovo mėnesio vidurio į vaistines užsuka vis daugiau žmonių, kurie skundžiasi akių ašarojimu, čiauduliu, sausu kosuliu, sloga, gerklės skausmu ar paūmėjusia bronchine astma. Pastaruoju metu išties pasitaiko atvejų, kai pacientai stebisi, jog iki šiol nė karto nebuvo susidūrę su pavasarine alergija ir nežino, kaip ją gydyti ar kaip jos saugotis. Pradžioje drąsiai galite pasikonsultuoti su vaistininku ir drauge pasirinkti tinkamiausią gydymą konkretiems simptomams malšinti, tačiau taip pat vertėtų apsilankyti pas gydytoją, kuris įvertintų, ar jums reikalingi receptiniai vaistai nuo alergijos“, – sako E. Ramaškienė.

Sekite žiedadulkių prognozes

Žiedadulkių alergenams jautrūs žmonės internete gali rasti visą naujausią informaciją apie žiedadulkių koncentraciją skirtinguose miestuose, tam tikromis dienomis. Kai kurios programos netgi tiksliai įvardina, kokios rūšies žiedadulkių ore tvyro daugiausiai. Pavyzdžiui, šiomis dienomis vidutiniu intensyvumu Lietuvoje vyrauja beržo žiedadulkės.

Stebėkite orus

Sausi ir vėjuoti orai – tai pats palankiausias oras žiedadulkėms. Tad jeigu pavasarinės alergijos simptomai visuomet pasireiškia itin stipriai, tuomet patariama dažniau keliauti į gamtą po lietaus, nurimus vėjui.

Užsidarykite automobilio langus

Važiuojant atidarytais langais dėl sustiprėjusio vėjo į automobilį gali patekti daugiau žiedadulkių, todėl patariama prieš pradedant kelionę sandariai užsidaryti visus langus.

Naudokite purškalus į nosį

Prieš išvykstant į gamtą galima naudoti specialius purškalus į nosį, kurie gleivinėje sudaro barjerą – t. y. padengia gleivinę plėvele, neleidžiančia žiedadulkėms prie jos prilipti.

Išskalbkite rūbus

Grįždami namo po pasibuvimo gamtoje ant savo drabužių parsinešate ir žiedadulkes. Todėl patartina iš karto juos nusivilkti ir išskalbti.

Išsimaudykite

Kaip parsinešame žiedadulkes ant drabužių, taip jų galime rasti ir ant savo odos ar plaukų. Dėl šios priežasties grįžus namo rekomenduojama nusiprausti duše.

Praplaukite akis ir nosį

Nepatingėkite grįžę namo prasiplauti savo akių ir nosies. Tai galima daryti tiek su specialiomis priemonėmis, tiek su paprasčiausiu vandeniu.

Nuprauskite augintinį

Jeigu jums pasivaikščiojimo metu kompaniją palaikė jūsų keturkojis augintinis, rekomenduojama grįžus namo jį arba išmaudyti, arba jo kailį atsakingai nuvalyti drėgnu rankšluosčiu.

Pradėkite vartoti vaistus nuo alergijos

Pati veiksmingiausia priemonė, kurios reikėtų nepamiršti – tai išankstinis vaistų nuo alergijos vartojimas. Ypatingai, jeigu pavasario pradžioje planuojate išvyką į gamtą, pradėkite vaistus vartoti bent prieš 3–5 dienas. Taip jūsų organizmas turės daugiau laiko juos įsisavinti ir stiprinti savo apsaugą nuo alergenų.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas