Išlikusios nenugriautų statinių liekanos pasitarnaus statant naujus atsargų ir amunicijos sandėlius.

Aktualijos, Naujausi

Buvęs karinis miestelis… grąžinamas kariuomenei

Lukas BALANDIS

Rajono vadovus pastarosiomis dienomis pasiekė žinia, kad Lietuvos kariuomenės vadovybė NATO būstinėje Briuselyje pasirašė pritarimą, jog mūsų šalyje būtų steigiama nauja karinė bazė, tiksliau – kursis naujas logistikos batalionas. Tam iš kelių pasiūlytų variantų pasirinkta Ukmergė.

Kadangi visų statybos darbų organizavimo imsis NATO, objektui uždegta žalia šviesa. Vienas pagrindinių reikalavimų minėtajam kariniam vienetui kurti – maždaug 20 hektarų sutvarkyta ir neužstatyta teritorija netoli didžiųjų Lietuvos miestų bei pagrindinių kelių.

Šiuos reikalavimus geriausiai atitiko vadinamasis karinis miestelis arba „gorodokas“, kur baigiamas įgyvendinti projektas „Ukmergės miesto buvusio karinio miestelio ir šalia esančių teritorijų viešųjų erdvių infrastruktūros vystymas“. Be to, teritorijoje išlikę nenugriautų statinių liekanų, kurios pasitarnaus statant naujus atsargų sandėlius. Nors apie tai garsiai nekalbama, tačiau nepaneigta, jog po nugriautomis kareivinėmis yra išlikę ir stebėtinai gerai išsilaikę požeminiai įtvirtinimai. NATO kariškiai laikosi nuostatos, jog nereikia išradinėti dviračio – jei statinys atlaikė dešimtmečius ir nesugriuvo, vadinasi, jis tarnaus dar tiek.

„Gimtosios žemės“ kalbinti rajono vadovai patvirtino, jog buvusio karinio miestelio teritoriją, kuri užima 20,606 ha, nuo šių metų balandžio 1 dienos iš rajono savivaldybės perima Krašto apsaugos ministerija svarbioms valstybės funkcijoms vykdyti. Plačiau pakomentuoti šią informaciją pašnekovai kol kas atsisakė. Kadangi tai susiję su krašto saugumu, neva kalbėti apie tai turi patys kariškiai.

„Galime tik pranešti ukmergiškiams džiugią žinią, jog mainais už šią teritoriją Ukmergėje bus suremontuotas pagrindinis tiltas per Šventąją ir skirta lėšų naujojo tilto skubiam projektavimui bei statybai. Tikimasi, jog tilto remontas prasidės artimiausiu metu ir tikrai neužtruks, nes kariuomenės susisiekimui reikalingas patikimas tiltas. Naują tiltą, siekiant išvengti ilgai trunkančių biurokratinių procedūrų, greičiausiai statys tokios patirties bei visą reikalingą techniką turintys kariškiai. Dar viena gera žinia, jog statybos darbams bus pasitelktos visos, bent kiek su statybomis susipažinusios rajono įmonės bei ukmergiškiai,“ – nedaugžodžiavo pašnekovai.

Neoficialiomis žiniomis, rajono vadovus netikėta žinia apie intensyviai tvarkomos tarp Deltuvos, A. Smetonos ir Žiedo gatvių esančios teritorijos perėmimą labai pradžiugino. Pagal sutartį minėtasis projektas turi būti priduotas iki šių metų birželio pabaigos. Kad būtų spėta viską laiku padaryti, kariniame miestelyje statybininkai triūsė visą žiemą. Priešingu atveju tektų grąžinti jo įgyvendinimui ES fondų skirtus pinigus – ne vieną milijoną eurų. Panašu, kad tai dabar jau negresia…

Susisiekus su Lietuvos kariuomenės vadovybe apie Ukmergėje numatytą steigti karinę bazę pavyko sužinoti tik tiek, kad čia neišvysime važinėjančių tankų, ginkluotų karių. Pagal projektą teritorijoje iškils modernios kareivinės – kelios dešimtys nedidelių surenkamų namelių. Juose galės apsigyventi ne tik kariai ir karininkai, bet ir daug aptarnaujančio personalo. Be minėtųjų atsargų ir amunicijos sandėlių teritorijoje bus pastatyta kavinė ir prekybos centras, taip pat vaikų darželis bei nedidelė ligoninė.

Pasak kariškių, tikimasi, jog modernios šiuolaikinės technologijos padės statybų metu išsaugoti jau įrengtus pėsčiųjų ir dviračių takus, šaligatvius, automobilių parkavimo aikštelę, sporto aikštynus ir vaikų žaidimų aikštelę.

„Balandžio 1-ąją yra numatytas trumpas būsimosios karinės bazės pristatymas Ukmergės gyventojams. Norintieji galės išsamiau susipažinti su būsimomis statybomis, taip pat galimybe įsidarbinti. Vengdami žmonių antplūdžio, tikslaus laiko nenurodome“, – užsiminė pašnekovai.

AUTORIAUS nuotrauka

Ši publikacija buvo balandžio 1-osios, kuri vadinama Melagių arba išdaigų ir juoko diena, pokštas. Džiaugiamės, jei mūsų pramanai Jus privertė nusišypsoti. Atsiprašome tų skaitytojų, kurie į publikacija pažiūrėjo patikliai.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Cirkas uz dyka :
    Negalima juokauti apie neigalia valdzia. Geda Jums, gzeme.lt zurnalistai. Geda.
  • 6 palata- Napoleonu :
    Sugriove, isvoge ir dar pokstauja... linksma kai pilnos kisenes
  • Aldute :
    Oi, kaip gaila, kad balandžio pirmosios pokštas,... O tai galėtų būti tiesa.. 2
  • Xe :
    Kaip visada. Nauja tilta Ukmergeje zada tik pries rinkimus ir dar balandzio 1.😆😆😆
  • Aris :
    O, kad tai būtų tiesa...
  • Ukmerges gyventojas :
    Labiau tikrai tiktu kopusteliu karine buvusi baze ,atsiimkit uz kapeikas privatizuotus objektus ir kurkit
  • Nida :
    Smagu. Su balandžio 1-ąja!
  • Žilvinas :
    Balandzio 1

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas