Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi

Smurtas tarp mažamečių privertė sunerimti

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Kovo 16-ąją šalies internetiniuose portaluose, žiniasklaidoje buvo paviešinta šokiruojanti vaizdo medžiaga iš Ukmergės. Joje užfiksuoti kadrai, kaip keli mažamečiai muša 13-metį, dar kitas nepilnametis visa tai filmuoja. Negana to, egzekucijos vykdytojai vaizdo įrašu pasidalino ir socialiniame tinkle. Šis smurto atvejis privertė sunerimti ne tik vaikų tėvus, bet ir pedagogus, vaiko teisių sergėtojus, policijos pareigūnus bei visą bendruomenę.

Išplatintoje videomedžiagoje užfiksuota egzekucija buvo įvykdyta kovo 15-ąją, prie vienos mokyklos esančiame miškelyje. Sumuštas berniukas grįžęs namo apie įvykį papasakojo savo tėvams, kurie kreipėsi į policiją.

„Gimtosios žemės“ kalbinta Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio specialistė Asta Krogertienė patvirtino, jog trečiadienį, apie 13 valandą, buvo gautas pranešimas apie tai, kad grįžęs į namus 13-metis vaikas papasakojo, jog pažįstami vaikai jį nusiviliojo į pušyną ir mušė kumščiais bei spardė kojomis.

Kaip informavo A. Krogertienė, pareigūnams patikslinus įvykio aplinkybes, atsisakyta dėl to pradėti ikiteisminį tyrimą, nes vadinamieji smurtautojai yra mažamečiai, neturi 14 metų, todėl jiems negalima taikyti baudžiamosios atsakomybės. Policijos pareigūnų surinkta medžiaga perduota vaiko teisių specialistams bei rajono savivaldybėje veikiančiai Vaiko gerovės komisijai.

Šios komisijos pirmininkė, rajono savivaldybės administracijos Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė Edita Balžekienė patvirtino, jog apie minimą atvejį sužinojo iš respublikinės žiniasklaidos. Ketvirtadienį dėl to skubos tvarka buvo sukviestas neeilinis Vaiko gerovės komisijos posėdis. Šią komisiją sudaro savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto bei Socialinės paramos skyrių, Švietimo pagalbos tarnybos, Visuomenės sveikatos biuro, rajono Policijos komisariato, prokuratūros, probacijos tarnybos atstovai, taip pat savivaldybės Jaunimo reikalų koordinatorė, psichologė. Šįkart į posėdį buvo pakviestas rajono meras, administracijos direktorius, direktoriaus pavaduotoja, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas bei mokyklos, kurioje mokosi konflikto dalyviai, vadovai.

„Kartu aptarėme šią sudėtingą situaciją, ieškojome būdų, ką tokiu atveju turėtume daryti, kaip galėtume padėti vaikams, jų šeimoms“, – kalbėjo E. Balžekienė. Pasak jos, komisijos tikslas – ne kaltųjų paieškos ar bausmės skyrimas, bet bandymas kartu rasti tokių poelgių priežastis, teikti bendrą pagalbą, kad smurtas nesikartotų.

Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė neneigė, jog muštynes iniciavę vaikai yra žinomi, su jų šeimomis dirbama, taikoma atvejo vadyba.

„Toks vaikų elgesys – atoveiksmis kitų priežasčių, todėl labai svarbu įsigilinti į situaciją, kuri labai jautri…“ – ramindama bendruomenę sakė E. Balžekienė.

Įvykį Ukmergėje pakomentavo ir Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Lina Baranauskienė.

„Tokių skaudžių situacijų, kai susiduriame su vaiko ar grupės vaikų netinkamu elgesiu, deja, bet pasitaiko. Apie pastarąjį atvejį vaiko teisių gynėjai informaciją gavo ketvirtadienį. Nedelsiant reagavome ir šiuo metu vertiname situaciją – siekiame išklausyti įvykyje dalyvavusių vaikų nuomones, pasikalbėti su jų tėvais, inicijuoti reikiamą pagalbą. Saugodami vaikų interesus, visų įvykio detalių atskleisti negalime“, – kalbėjo vaiko teisių apsaugos specialistė.

Vedėjos teigimu, kai nustatomas smurtas tarp vaikų, dažniausiai būna reikalinga kompleksinė pagalba vaikui ar visai šeimai. Tam pasitelkiami socialines paslaugas teikiantys savivaldybių specialistai, o esant poreikiui – vaiko teisių gynėjų mobilioji komanda, kuri teikia skubią pagalbą krizę išgyvenančiai šeimai jos gyvenamojoje vietoje, motyvuoja šeimą spręsti neretai užsisenėjusias problemas arba nukreipia pagalbos į kitus specialistus.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad pagalba dažniausiai būna reikalinga ne tik nukentėjusiam, bet ir smurtautojui. Aiškindamiesi smurto atvejus ir ieškodami priežasčių, kodėl vaikas ėmėsi smurto prieš kitus vaikus, dažniausiai sužinome, kad netinkamai besielgiantis vaikas pats iš suaugusiųjų matė problemų sprendimo jėga pavyzdį, pats patyrė smurtą, nepriežiūrą ir pan.

Mes visada skatiname matyti netinkamo vaiko elgesio priežastis. Ne bausti vaiką, bet suprasti, kodėl jis taip elgiasi. Tad visais atvejais, kai kalbame apie netinkamą vaikų elgesį, kartu ir smurtą tarp jų, pirmiausia reikia klausti, ką šis vaikas patyrė, kokį pavyzdį matė gyvenime, kokia pagalba buvo suteikta jam ir jo šeimai, kiek ta pagalba buvo efektyvi ir ar ją priėmė.

Siekiant išvengti panašių situacijų, labai svarbu savo vaikus mokyti kalbėti apie įvairias patirtis – tiek patiriamą jų pačių, tiek pastebėtą bet kurioje aplinkoje. Vaikams svarbu pasakyti, kad vaiko teisių gynėjai ir kiti jų saugumu besirūpinantys žmonės yra pasiruošę išklausyti, suprasti ir suteikti visapusiškai reikalingą pagalbą, kuri leistų vaikui jaustis saugiam, o šeimai padėtų identifikuoti smurtą sukeliančias priežastis.

Skirtingo amžiaus vaikai tarpusavio konfliktus sprendžia nevienodai: mažesnieji susipykę skuba pasiguosti tėvams, suaugusiems, o paaugliai nesutarimus linkę spręsti patys. Taip, kaip moka, kokias patirtis yra sukaupę.

Svarbu suprasti, kad paauglių konfliktai dažnai kyla dėl bendravimo, klausymo įgūdžių stokos, įžeistų jausmų, negebėjimo teisingai išreikšti savo norus ir požiūrį, tarpusavio konkurencijos. Pasitaiko, kad ir maži nesutarimai į rimtesnius konfliktus išauga dėl netinkamai pasirinkto konflikto sprendimo būdo.

Todėl turėtume mokyti vaikus suprasti, kad konflikto metu normalu abiem pusėms išsakyti savo nuomones, tikslus, lūkesčius, tačiau negalima žeminti, niekinti, nuvertinti kito žmogaus. Nuoširdūs prevenciniai pokalbiai su vaikais šeimoje, artimųjų rate, mokykloje, kviečiant juos pasakyti savo nuomonę ir mokant pagarbiai išklausyti kito žmogaus, būtų rimtas žingsnis padedant jiems suprasti, kad nėra teisingų ir neteisingų nuomonių, yra tik skirtingi požiūriai“, – patarimais dalinosi Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja L. Baranauskienė.

Ji pakvietė, kilus klausimams, žmones pasikonsultuoti su vaiko teisių gynėjais skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą tarnybos interneto svetainėje arba skambinant bendruoju pagalbos numeriu 112.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • baisu :
    o jei tai primustu jūsų vaiką???? kalbasi jie,su kuo? kabinete prie kavos nebent
  • susirupinusi mama :
    Nesupančiojimas, ne įstatymai- nenoras čia. Kol nepaliečia asmeniškai ka-ko...Liudna kaip mamai, bet ką darysi. Turime ne teisine valstybę. Juk svarbu kad VAIKO teisiu tarnyba turi naujus automobilius ir žino situaciją..o darbas manau palauks
  • Augustas :
    Tai kur gi policija ginti saugoti padeti? Ar lauksim tol kol sitie brudeliai palis prie tokiu vaiku kuriu teveliams negalioja jokie istatymai ir yra padeja ant policijos? Juk pasekmes bus tragiskos, o kas toliau? Visiems tik kils klausimai kodel nebuvo galma uzbegti ivykiams uz akiu, kai problema jau senai zinoma? Ponai policininkai Jusu neveiksnumas isukdo dar didesnius kriminalinius nusikaltimus bei savivaldziavima, kadangi dingsta pasitikejimas jumis. Jei policija yra ginti saugoti padeti tai ir padekite zmonems susitvarkyti
  • ALGIRDAS :
    Pries tai tas vaikas i mokytoja šakutę mete,ka tada darei?nieko. Šakute ant kaklo zymes paliko,o jai i aki.Jokios tarnybos nedirba,vien ju tik pavadinimas,jos nieko padaryti negali,nes ner 14m. Laukia dideles nelaimes,o tada....ir nieko nedarys,nes supancioti.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas