Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Pavasarį pataria savo lėkštes nuspalvinti ridikėliais

Ateina metas, kai norisi savo įprastą žiemos racioną papildyti šviežiomis, ryškiomis spalvomis akis džiuginančiomis daržovėmis. Nuo kovo mėnesio prekybos centruose jau galima įsigyti šviežio derliaus ridikėlių, svogūnų laiškų, kopūstų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja į mitybos racioną įtraukti ridikėlius.

„Ridikėliuose esantis vitaminas C, fosforas, cinkas ir B grupės vitaminai naudingi mūsų organizmui. Nėra nieko geriau, kaip pasinaudoti tuo, ką mums teikia gamta, kad užtikrintume visas mūsų organizmui reikalingas maistingąsias medžiagas. Pavasarį parduotuvėse jau atsiranda daržovių, turinčių daug antioksidantų, kurie stiprina mūsų organizmo gynybines galias bei imunitetą“, – pataria E. Gavelienė.

Pasak ekspertės, ridikėliai taip pat yra puikus antocianinų – flavonoidų, suteikiančių jiems spalvą ir padedančių apsaugoti širdies bei kraujagyslių sveikatą, šaltinis.

„Antocianinai pasižymi išskirtine savybe – rūpinasi mūsų venomis ir arterijomis, apsaugo nuo sukietėjimų ir uždegimų. Valgydami visų rūšių raudonos ar mėlynos spalvos vaisius ir daržoves, gausime pakankamai šių sveikų flavonoidų“, – teigia gydytoja dietologė.

Anot jos, galima panaudoti ir jaunų ridikėlių lapus: dėti juos į salotas ar žaliuosius kokteilius. Gerai nuplautus ridikėlius patariama valgyti žalius, kai jie yra labai švieži ir traškūs, todėl tai gali būti sveikas ir puikus užkandis tarp valgymų – keliaujant, dirbant ar mokantis. Be to, galima juos panaudoti ir gaminant kitus patiekalus: ne tik skaninti salotas, bet ir kepti, troškinti ar susmulkintus dėti į padažus, įtarkuoti į baigiamą virti sriubą.

Renkantis ridikėlius, kaip ir visas daržoves, reikia atkreipti dėmesį, kad jie būtų kieti ir nepavytę.

Parsinešus į namus, juos patartina laikyti šaldytuve, tačiau ridikėliai turi daug drėgmės, tad ilgai juos šviežius išlaikyti sunku net ir šaltai. Nors kiti šakniavaisiai, tokie kaip morkos ar burokėliai, irgi turi drėgmės, jie šaldytuve gali pagulėti kur kas ilgiau, o ridikėliai tampa vandeningi ir praranda specifinį skonį, tad rekomenduotina juos suvartoti kiek galima greičiau.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas