Nuomonių telefonas

Kovų lizdus iškėlinės vasarą

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Anykščių gatvės gyventoja prisiminė valdžios pažadus spręsti keliose Ukmergės vietose aktualią varninių paukščių keliamo triukšmo problemą: „Apie tai kalbama kiekvieną pavasarį, bet iš to naudos maža… Anksčiau bandyta medžiuose kraunamus lizdus ardyti. Dabar jau aišku, jog tai – ne išeitis. Kitas būdas kovoti su miestuose perinčiais sparnuočiais – tinkamai genėti medžius, kuriuose kraunami lizdai. Esu skaičiusi, jog kituose miestuose žeminami medžių vainikai. Ukmergėje apsiribojama genėjimu, dažniausiai pašalinamos apatinės šakos. Kai visa laja virš penkto aukšto – varnoms tikras rojus, o name gyvenantys žmonės ne tik kenčia nuo triukšmo, bet ir medžio žalumos per langus nemato – tik nugenėtą kamieną…“

Skaitytoja sakė, jog varnos, jausdamos artėjantį pavasarį, rytais jau kelia triukšmą, todėl būtina suskubti išgenėti medžius, kad juose nebūtų kraunami lizdai. Ukmergiškės teigimu, tvarkyti būtina Anykščių gatvės 17 namo kieme esantį parkelį, taip pat prie šios gatvės 15 namo augančius aukštus medžius.

Ukmergės miesto seniūnas Žilvinas Dirsė informavo, jog pagal Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Vilniaus valdybos Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pateiktą išvadą, Ukmergėje daugiabučių gyvenamųjų namų kiemuose kovų gausą reguliuoti ardant senus lizdus leidžiama nuo vasario 22 iki 28 dienos ir nuo liepos 1 dienos iki gruodžio 31 dienos.

„Kovai, kaip ir visos kitos Lietuvoje natūraliai paplitusios paukščių rūšys, yra saugomi. Aplinkos ministerija kartu su Lietuvos ornitologų draugija savivaldybėms vietoj triukšmą keliančių paukščių lizdų ardymo siūlo alternatyvą – rudenį ir žiemą genėti medžius. Ši pasaulinė praktika jau pasitvirtinusi. Kadangi ardant lizdus iki vasario 28 dienos efekto nebuvo pastebėta, o kovai po to sukrovė dvigubai daugiau lizdų, todėl nutarėme imtis kito būdo. Šiais metais nuo liepos 1 dienos iškelsime lizdus ir tinkamai apgenėsime medžius, kad kovams būtų kuo mažiau patogių vietų lizdams sukti“, – apie priemones, kurių žadama imtis, pasakojo Ž. Dirsė.

AUTORĖS nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas