Sveikata

Pradėjo veikti naujas eilių stebėjimo įrankis – interaktyvi švieslentė

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Valstybine ligonių kasa (VLK) ir Valstybės duomenų agentūra sukūrė naują eilių pas gydytojus stebėjimo įrankį. Švieslentė, atvaizduojanti Išankstinės pacientų registracijos (IPR) informacinės sistemos duomenis, leis stebėti eilių dinamiką ir identifikuoti problemas, taip pat stebėti taikomų poveikio priemonių efektyvumą.

Naujosios švieslentės nauda dvejopa – naudojantis ja gyventojai galės orientuotis, kur eilės mažiausios, į kurias gydymo įstaigas vykti konsultacijų, o sveikatos apsaugos politikos formuotojai įgyja įrankį, kuris leis priimti duomenimis grįstus sprendimus.

Kaip skelbiama SAM pranešime, iki šiol eilių statistika buvo grindžiama pačių gydymo įstaigų pateikiamais duomenimis, dabar bus matomas tikras vaizdas apie padėtį gydymo įstaigose. Švieslentė leis priimti duomenimis grįstus sprendimus, identifikuoti problemines vietas, tokias kaip konkrečių gydymo įstaigų paslaugų prieinamumas, gydytojų laikų atvėrimas, konkrečių specializacijų medikų trūkumas.

Švieslentė yra prieinama internetu pasekus nuorodą https://osp.stat.gov.lt/pacientu-eiles.

Švieslentė leis objektyviai identifikuoti specialistus, asmens sveikatos priežiūros įstaigas ir regionus, kur eilės didžiausios. SAM ir VLK analizuos šią informaciją ir tikslingai taikys poveikio priemones (tikslinių paslaugų kompensavimas, įstaigų, kurios geba suteikti daugiau paslaugų, prioretizavimas ir kt.). Švieslentė taip pat leis stebėti, ar taikant tam tikras priemones eilės trumpėja.

Naujojoje švieslentėje informacija nuolat atnaujinama ir yra grįsta realiais IPR informacinės sistemos duomenimis apie registracijas ir vizitus pas gydytojus. Kad švieslentė funkcionuotų visa apimtimi, prie jos turi būti prisijungusios visos gydymo įstaigos. Jos taip pat turėtų pateikti visus konsultacijų laikus – šiuo metu tokių yra mažesnioji dalis, tad vienas svarbiausių darbų įgalinant švieslentės veikimą yra aktyvus darbas su gydymo įstaigomis.

Iki šiol VLK vykdė eilių stebėseną, kartą per mėnesį surinkdama gydymo įstaigų pateikiamus duomenis apie jose esančias pacientų laukimo eiles. Šie duomenys nebuvo pakankamai objektyvūs ir tikslūs, jie atvaizduodavo tik vienos mėnesio dienos situaciją.

Šiuo metu vienas iš dešimties pacientų pas gydytojus specialistus registruojasi per IPR informacinę sistemą (www.esveikata.lt), o gydymo įstaigos joje registruoja dalį vizitų. Vertinant paskutinių trijų mėnesių duomenis, per IPR informacinę sistemą buvo registruojamasi dėl 14,4 proc. pirminių sveikatos priežiūros paslaugų ir 47,4 proc. specializuotų sveikatos priežiūros paslaugų, apmokamų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Dėl tokios apimties duomenų reprezentatyvumo kol kas laukimo laiko iki apsilankymų duomenis reikėtų vertinti atsargiai. Duomenų vertinimas bus atliekamas tuomet, kai bus užtikrinta pakankama imtis, nes dabartiniai duomenys atspindi tik nedidelę dalį gydymo paslaugų prieinamumo gyventojams.

Skatindama gydymo įstaigas registruoti pacientus per IPR informacinę sistemą, SAM inicijavo susitikimus su įstaigų ir savivaldybių atstovais. Susitikimų metu buvo pristatyti jau atlikti ir planuojami sistemos vystymo darbai, aptarti sistemos naudotojams rūpimi klausimai. SAM vertinimu, susitikimai buvo naudingi – nuo 2022 m. lapkričio stebimas ženklus įstaigų naudojimosi IPR informacine sistema augimas. Per paskutinį praėjusių metų ketvirtį vizitų deklaravimas sistemoje išaugo daugiau nei tris kartus pirminėje sveikatos priežiūroje ir daugiau nei du kartus specializuotoje sveikatos priežiūroje.

Švieslentėje yra ir Ukmergės rajono gydymo įstaigų duomenys.

„Gimtosios žemės“ kalbinta VšĮ Ukmergės ligoninė vyriausiojo gydytojo pavaduotoja medicinai Marija Švedienė sakė, jog švieslentėje duomenys atsiranda automatiškai, t. y. turi matytis visos įstaigos, kurios teikia PSDF finansuojamas paslaugas.

„Švieslentėje matosi paskutinių trijų mėnesių procentas – kiek vizitų buvo registruota per IPR, – paaiškino vyr. gydytojo pavaduotoja. – Noriu paminėti, kad Ukmergės ligoninė seniai naudojasi IPR sistema, tačiau rudenį, kuomet buvo pradėta kalbėti apie švieslentę, ir iškelti rodikliai, kuriuos turime pasiekti, pastebėjome tam tikrus netikslumus, dėl to IPR talonų procentas buvo mažesnis. Dabar sistema sutvarkyta ir nuo gruodžio mėnesio rodiklis padidėjęs. Balandžio mėnesį turime matyti jau visai kitus skaičius.“

M. Švedienės klausėme ir apie pacientų laukimo eiles pas specialistus.

„Kalbant apie eiles, tai jų trukmė labai įvairi: nuo kelių dienų iki poros mėnesių. Tai priklauso nuo konkretaus specialisto poreikio ir dirbančių specialistų skaičiaus. Ukmergės ligoninėje ilgiausiai tenka laukti kardiologo, fizinės medicinos gydytojo konsultacijų, instrumentinių tyrimų. Šių paslaugų poreikis itin didelis, o specialistų trūksta“, – situaciją komentavo įstaigos vyr. gydytojo pavaduotoja medicinai.

Išankstinės pacientų registracijos informacinei sistemai duomenis teikia ir Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras. Pasak vyriausiosios gydytojos Gitanos Čepienės, IPR viešinama apie 50 proc. laisvų vietų pas šeimos gydytojus, pediatrus bei odontologus. Ateityje Ukmergės PSPC švieslentėje taip pat bus dar daugiau informacijos apie išankstinę registraciją.

„Šios sistemos tikslas – duomenis apie vizitus pas medikus 100 procentų teikti tik per IPR. Iš pradžių mes sąmoningai, atsižvelgdami į mūsų pacientų amžių, ribojome šias registracijas“, – kalbėjo vyr. gydytoja.

G. Čepienės teigimu, PSPC norint patekti pas šeimos gydytoją, eilės priklauso nuo prisirašiusių pas mediką žmonių skaičiaus ir jo populiarumo.

„Pas daugelio mėgiamus, mylimus gydytojus, kurių apylinkėse yra per 2 000 prisirašiusiųjų, eilėje tenka laukti iki dviejų savaičių. Tačiau yra šeimos gydytojų, pas kuriuos į priėmimą galima patekti tą pačią arba kitą dieną. Eilių nėra ir ambulatorijose. Taip pat be eilės priimami tie pacientai, kurie kreipiasi dėl būtinosios pagalbos“, –aiškino įstaigos vadovė.

Ji pridūrė, jog iki 10 dienų vizito tenka laukti pas gydytojus psichiatrus, chirurgus, o pas odontologus šiuo metu pacientai registruojami kovo mėnesio antrajai savaitei. Pas ginekologą kartais galima patekti ir tą pačią dieną.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas