Asociatyvi pexels.com nuotrauka

Įvairūs

Viskas apie česnaką: kaip paruošti, ką gaminti?

Kuomet galvojame apie gerai aprūpintą virtuvę, šalia alyvuogių aliejaus, druskos ir juodųjų pipirų, žinoma, yra česnakas. Česnakas yra skonio jėga, kuri suteikia gyvybės paprasčiausiems patiekalams – užteptas sviestu ant traškios prancūziškos duonos riekės, įmaišytas į šviežius makaronus ar į kreminę bulvių košę. Tai pagrindinis ingredientas, kurio gausu mūsų mėgstamiausiuose kasdieniuose patiekaluose.

Asociatyvi pexels.com nuotrauka

Egzistuoja dvi pagrindinės česnakų veislės

  • Minkšti česnakai (Allium sativum): Veislė, kurią paprastai matote prekybos centruose. Ji išaugina daugiau skiltelių nei kietagalvė veislė ir yra subtilaus skonio. Pavadinimas kilo nuo minkšto, lankstaus stiebo ir švelnios popierinės odelės.
  • Kietagalviai česnakai (Allium ophioscorodon): Jei ieškote ryškesnio, aštresnio česnako skonio, pabandykite naudoti kietagalvius česnakus. Jie turi sumedėjusius centrinius stiebus ir jų dažniausiai galima rasti ūkininkų turgeliuose.

Kodėl česnakai yra naudingi?

Nors tai nebuvo plačiai žinoma, dabar ekspertai supranta, kad česnakuose esantys sieros junginiai yra pagrindinė jo teigiamo poveikio sveikatai priežastis. Pjaustant ar smulkinant česnako svogūnėlius, juose esančios tio-sulfino cheminės medžiagos virsta alicinu. Alicinas yra fantastiška medžiaga. Pakalbėkime plačiau apie česnako gerąsias savybes.

Česnakas padeda stiprinti organizmo imuninę sistemą

Kasmet tiek vaikai, tiek suaugę serga peršalimo ligomis, tad stiprinti imuninę sistemą svarbu, norint palaikyti organizmą sveiką. Žalio česnako valgymas gali apsaugoti nuo kosulio, karščiavimo ir peršalimo ligų. Geriausias būdas gauti naudos – kasdien suvalgyti dvi susmulkintas česnako skilteles. Tačiau tiesiog paprastai suvalgyti žalią česnaką gali būti nelengva užduotis, tad, kad būtų paprasčiau, visuomet įtraukite česnaką į savo kasdieninius patiekalus, pavyzdžiui, salotas, padažus ar užtepėles. Šefo receptai paruošė jums ne vieną receptą, kurie padės tobulai panaudoti česnaką kiekvieną dieną.    

Gali sumažinti aukštą kraujospūdį

Insultai ir širdies priepuoliai yra dvi didžiausios sveikatos problemos visame pasaulyje. Aukštas kraujospūdis yra nemažas širdies ligų rizikos veiksnys. Manoma, kad jis sukelia apie 70 proc. insultų, širdies priepuolių ir lėtinio širdies nepakankamumo atvejų. Aukštas kraujospūdis yra 13,5 proc. mirčių visame pasaulyje priežastis.

Česnakas yra fantastiškas prieskonis, kurį į savo mitybą gali įtraukti tie, kurie kenčia nuo hipertenzijos. Keturios skiltelės česnako kiekvieną dieną  – reikiamas kiekis, norint palaikyti kraujo spaudimą normos ribose. Tačiau jei nesate česnakų mėgėjas, galite vartoti česnakų papildus. Daugiau apie tai, kaip išvengti arterinės hipertenzijos galite skaityti paspaudę ant šios nuorodos.

Valdykite cholesterolio kiekį valgydami daugiau česnakų

Cholesterolis tai riebalinis kraujo komponentas. Yra dvi cholesterolio rūšys: „blogasis“ MTL cholesterolis ir „gerasis“ DTL cholesterolis. Per didelis MTL cholesterolio kiekis ir nepakankamas DTL kiekis gali sukelti rimtų sveikatos problemų. Įrodyta, kad česnakai sumažina bendrą cholesterolio kiekį 10-15 procentų, nepadarant įtakos gerojo cholesterolio kiekio mažėjimui.  Jei jūsų šeimoje yra širdies ligų arba patys sergate širdies ligomis, turėtumėte apsvarstyti galimybę įtraukti česnaką ar po papildus į savo mitybą.

Česnakai net gali padėti išvengti vėžio

Česnakų nauda sveikatai nesibaigia ties širdimi. Tyrimų duomenimis, šviežio česnako vartojimas gali padėti sumažinti storosios žarnos vėžio riziką – moterims, kurios reguliariai valgė česnaką su kitomis daržovėmis, tikimybė susirgti storosios žarnos vėžiu buvo 35 % mažesnė. Tačiau mokslininkai sutinka, kad šioje srityje dar reikia atlikti daugiau tyrimų.

Česnakai turi antibiotinių savybių

Česnakuose yra alicino. Alicinas yra biologiškai aktyvus antibiotikas, kuris gali padėti kovoti su tam tikrais ligų sukėlėjais. Įrodyta, kad česnakų ekstraktai slopina grybelių, pirmuonių, virusinės infekcijos, ir net daugelio bakterijų, pavyzdžiui, Salmonella, augimą.

Česnakas gali pagerinti sportinį pajėgumą

Ši sudedamoji dalis yra viena iš anksčiausiai prieinamų sportinę veiklą gerinančių medžiagų. Senaisiais laikais česnakas buvo naudojamas nuovargiui mažinti ir darbininkų darbo laikui bei ištvermei didinti. Juo taip pat buvo valgydinami Graikijos olimpinių žaidynių atletai, siekiant pagerinti jų sportinius rezultatus.

Kokie yra kulinariniai česnako panaudojimo būdai?

Česnakų panaudojimo galimybių yra begalės, tačiau dažniausiai skiltelės patiekalams naudojamos žalios ar keptos. Česnaką galite supjaustyti griežinėliais, jį smulkinti, tarkuoti. Šis prieskonis pasižymi stipriu skoniu ir aromatu, kuris skiriasi priklausomai nuo gaminimo būdo. Dažniausiai česnakai kepami kartu su svogūnais, taip pat gali būti kepami, kol tampa minkšti ir saldūs, tepami ant skrebučių, dedami į aliejų, naudojami įtrint, gaminamas česnakinis sviestas ir naudojami žali salotų padažuose. Kepinant česnaką sušvelninamas stiprus žalio česnako skonis.

Korėjoje visos žalių česnakų galvutės fermentuojamos aukštoje temperatūroje, todėl gaunami saldūs ir švelnaus skonio juodieji česnakai. Laiškiniai česnakai – švelnūs lapeliai, išaugę iš česnako svogūnėlio, yra populiarius prieskonis Kinijoje. Jie naudojami makaronams, koldūnams ir kiaušinienei. Pateikiame kelis labai paprastus česnaku pagardintus receptus, kuriuos, stiprindami sveikatą, galėsite įtraukti į savo kasdieną.

  1. Česnakinis salotų užpilas

Tai labai lengvas būdas pagardinti tiek salotas tiek kitus patiekalus. Į šį užpilą galite pridėti žolelių ar pagardinti kitais mėgstamais prieskoniais. Tai bus ne tik skanus priedas, bet ir didele nauda sveikatai!

Ingredientai:

  • 2–3 česnako skiltelės;
  • Druska ir pipirai (pagal skonį);
  • 2 – 3 valgomieji šaukštai raudonojo vyno acto;
  • 4 – 5 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus;

Nulupkite česnako skilteles, jas sutrinkite iki tol, kol gausite masę, tuomet apibarstykite druska. Sumaišykite gautą česnako pastą su visais kitais padažo ingredientais. Pagardinkite šiuo užpilu mėgstamas salotas ar kitus patiekalus. Skanaus!

Česnakinis sviestas

Šis lengvas česnakinio sviesto receptas įrodo, kaip lengva naudoti česnako kiekvieną dieną! Eksperimentuokite ir tokį sviestą pritaikysite visur: česnakinei duonai kepti, kepsniams, makaronams, ryžiams ar bulvėms.

Ingredientai:

  • Pakelis sviesto;
  • 1–2 česnako skiltelės (galite naudoti ir daugiau);
  • Tarkuoto parmezano sūrio (pagal skonį);
  • Krapų ar kitų prieskoninių žolelių;
  • Druskos ir pipirų pagal skonį.

Sumaišykite kambario temperatūros sviestą, parmezaną, smulkintą česnaką ir žoleles dubenyje, kol gerai susimaišys. Įmaišykite druską, pipirus. Skanaus!

Taigi, egzistuoja daug priežasčių, dėl kurių verta įtraukti česnaką į daugelį ruošiamų patiekalų, tai ne tik puikus prieskonis, suteikiantis bet kokiam maistui išskitinį skonį ir puikias aromatines savybes, net ir geresnės sveikatos garantas!

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas