Asociatyvi nuotrauka.

Nuomonių telefonas

Kas turi teisę naudotis neįgalių asmenų automobilio statymo kortele?

Loreta EŽERSKYTĖ

 

 „Mano tėvukui, kuriam 80 metų, yra nustatytas nuolatinės priežiūros poreikis. Senolį slaugome namuose, tačiau neretai prireikia šeimos nariams jį vežti į polikliniką. Norėčiau sužinoti, ar turime teisę pasinaudoti neįgalių asmenų automobilio statymo kortele? Kur reikėtų kreiptis, kokie dokumentai reikalingi? Ar kortelė gali būti išduodama ne vienam šeimos nariui?“ – į redakciją atsiųstame laiške klausė laikraščio skaitytojas.

Neįgalių asmenų automobilių statymo kortelę (NAK) išduoda Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba (NDNT). Šios tarnybos Asmenų aptarnavimo ir dokumentų valdymo skyrius patarėja Nomeda Pikelytė atsiuntė tokį kometarą: „NAK pagal dabar galiojančią tvarką gali būti išduota: darbingo amžiaus asmenims, kuriems nustatytas 0–25 proc. darbingumo lygis; darbingo amžiaus asmenims, kuriems nustatytas 30–55 proc. darbingumo lygis ir kurie turi galiojantį dokumentą, patvirtinantį teisę vairuoti lengvuosius automobilius, ir dėl ligos sukeltos negalios nuolat naudojasi techninėmis judėjimo pagalbos priemonėmis: neįgaliojo vežimėliu ar vaikščiojimo priemonėmis (lazdele, ramentais, vaikštyne); senatvės pensijos amžių sukakę asmenims, kuriems iki senatvės pensijos amžiaus buvo nustatytas 30 procentų darbingumo lygis ir kurie turi galiojantį dokumentą, patvirtinantį teisę vairuoti lengvuosius automobilius; senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims, kuriems nustatytas didelių specialiųjų poreikių lygis; asmenims, kuriems nustatytas specialusis nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis ir kurie dėl ligos sukeltos negalios nuolat naudojasi neįgaliųjų vežimėliu; asmenims, kuriems nustatytas specialusis nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis ir kurie dėl ligos sukeltos negalios nuolat naudojasi vaikščiojimo priemonėmis (lazdele, ramentais, vaikštyne) ir kurie turi galiojantį dokumentą, patvirtinantį teisę vairuoti lengvuosius automobilius; asmenims iki 18 metų, kuriems nustatytas sunkus neįgalumo lygis arba specialusis nuolatinės pirmo lygio priežiūros (pagalbos) poreikis; asmenys, kuriems nustatytas ir galioja (arba nustatytas neterminuotai) specialusis lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos poreikis ir kurie turi galiojantį dokumentą, patvirtinantį teisę vairuoti lengvuosius automobilius; asmenims, kuriems iki 2019 m. sausio 1 d. buvo nustatytas ir galioja (arba nustatytas neterminuotai) specialusis transporto išlaidų kompensacijos poreikis ir kurie turi galiojantį dokumentą, patvirtinantį teisę vairuoti lengvuosius automobilius.

Taigi atsakyti, ar jūsų minimam žmogui gali būti išduota NAK, negalime, nes trūksta informacijos. Žmogus ar jo artimieji turėtų kreiptis į NDNT su prašymu išduoti kortelę, tuomet išanalizuosime jo situaciją ir dokumentus ir galėsime priimti sprendimą, ar pagal nustatytus kriterijus jam NAK gali būti išduota, ar ne.

Kokias teises suteikia NAK jos turėtojui, apibrėžia Kelių eismo taisyklės. Dar norėtųsi priminti, kad kortelė yra išduodama asmeniui, todėl ja pažymėtu automobiliu turi važiuoti arba būti vežamas pats tos kortelės turėtojas. Kortelė nėra „pririšta“ prie konkretaus automobilio. Ją galima persikelti į tą automobilį, kuriuo važiuojama.“

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Info :
    ...ir kurie turi galiojantį dokumentą, patvirtinantį teisę vairuoti lengvuosius automobilius..... Didesnės nesąmonės būt negali. tai aš motinos ar tėvo, kuriems 90m ir niekada neturėjo vairuotojo pažymėjimo, pagal juos, turiu tempti nuo bendros aikštelės... Ar neturėtų būti, kad nuo 80m, jau galėtų leist

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas