Prie Ukmergės stendo.

Aktualijos, Naujausi

Ukmergiškiai parodoje „Adventur 2023“ pristatė miesto 690 jubiliejinius metus

Chrisija KVIETKAUSKIENĖ

Rajono savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistė

 

Ukmergė 690-ąjį miesto jubiliejų pradeda švęsti jau dabar – sausio 27-ąją prasidėjusioje 10-oje jubiliejinėje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur 2023“ rokenroluojantis Ukmergės stendas pasitiko spalvomis, kvapais, renginių programa ir 100 kilogramų sveriančiu jaučiu.

Sunkiasvoris raudonas jautis – mūsų miesto herbo simbolis – iš Ukmergės miesto-partnerio Korostenio (Ukraina) į Ukmergę atkeliavo dar vasarą. Dovanodami tokią dovaną ukrainiečiai padėkojo rajono savivaldybei ir visiems rajono žmonėms už paramą ir pagalbą Ukrainai.

Ukmergės 690 miesto jubiliejiniais metais mieste netrūks tradicinių ir netradicinių renginių, parodų ir festivalių. Vyks ne tik tradicinis Tarptautinis perkusinės muzikos festivalis, bet ir baltiškos kultūros festivalis „Kilkim žaibu“ bei pirmą kartą bus parodytas vienas iš festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ spektaklių, džiugins grupių „BA“ bei „Daddy was a Milkman“ pasirodymai bei ištisus metus vyksiantys roko koncertai senamiestyje ir dar daug kitų renginių.

Visą savaitgalį Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vykusios parodos metu rajono savivaldybės administracijos ir Ukmergės kraštotyros muziejaus atstovai pristatė ir rajono turizmo potencialą: Ukmergės dvarų žiedą, interaktyvius maršrutus ir parodas.

„Adventur“ paroda – vienintelė tarptautinė turizmo, kelionių ir aktyvaus laisvalaikio paroda Lietuvoje, skatinanti turizmo paslaugų populiarinimą ir aktyvų gyvenimo būdą. 2023 metų tema – švęskime kelionę, tai laisvė švęsti gyvenimą ir leistis į ilgai lauktas keliones, nebeatidėliojant jų ateičiai. Parodos dalyviai kvietė dalintis kelionių patirtimis, žinia apie naujus keliavimo būdus ir formas, iškiliausias Lietuvos bei pasaulio vietoves.

Dainiaus VYTO nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Kam neaisku :
    Ukmerge negali but senesnis miestas uz Vilniu uz tai taip ir padare nes esame Vilniaus apskrity. Cia yra akivaizdus istorijos klastojimas, tik kodel negeda nei muziejininkams nei merui?
  • **** :
    Koks skirtumas, bus 2 jubilejai. Pinigai tai is biudzeto!!!
  • Raimundas :
    Lenkijos šaltiniuose apskritai niekur neminima 1333 metų data. Ciatata iš Tarnowo podgorne: Ukmerge, called Wiłkomierz in Polish, is one of the oldest cities in Lithuania. The castle is said to be built around 1225 (the castle ruins are on a hill in the city park until today). Idomu kieno čia dėka yra klastojama istorija?
  • Evaldas :
    Vaziuokit i Vokietija kaip Liudas Mazylis ir issiaiskinsit tiesa
  • Klausimas :
    Kodel tik 3 dešimtmečius yra laikoma nauja 1333 metų data, kai sena 1225 metu data buvo laikoma net 8 šimtmečius? Gal galite kas atsakyti i šį klausima?
  • Paulius :
    Kas tiki kad 1333 metais tegu svencia bet dauguma sves 2025 metais 800 metu istorini jubilieju
  • Jurgis :
    Ukmergei ne 690 bet mažiausiai 798 metai pagal istorijos šaltinius
  • Juozas :
    Ne taip jau senai Dukstynos molio karjere buvo aptiktas riedulys kuris buvo atitemptas 1975 metais pamineti Ukmerges 750 metų jubiliejų, kadangi pagal istorijos šaltinius Ukmergės gyvenvietė įkūre ir pilį pastatė kunigaikštis Dausprungas karaliaus Mindaugo vyresnysis brolis ir tai buvo 1225 metais, nors pirmas paminėjimas apie Dausprunga dokumentuose užfiksuotas 1219 metais. Šiai dienai tikrąja miesto įkūrimo data laikomi 1333 metai, kada Ukmergė buvo pirmą kartą paminėta Hermano Vartbergės Livonijos kronikoje, tačiau šiais metais jau senai buvo pastatyta pilis ir įkurta gyvenvietė. Taip pat istorijos šaltiniuose nurodoma kad pirmą kartą Ukmergės pilis buvo užpulta 1333 metais, tai vadinasi šitais 1333 metais Ukmergė net negalėjo būti įkurta. Manau kad reikia vadovautis tikrais istorijos dokumentais ir šaltiniais, o ne kažkokiais paminėjimais kronikose

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas