Asociatyvi nuotrauka.

Kriminalai

Pradedantys vairuotojai turi žinoti

Asta KROGERTIENĖ

Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio specialistė

 

Pastaruoju metu pastebime, kad dažnai pažeidimus padarę pradedantys vairuotojai (neturintys 2 metų stažo), nežino apie reikalavimą išklausyti papildomą vairuotojų mokymą ir savarankiškai nesikreipia į vairuotojų mokymo įstaigas. Pradelsus terminą tenka iš naujo perlaikyti vairavimo egzaminus.

Pavyzdžiui, vairuotojas, neturintis 2 metų stažo, vairuodamas automobilį viršijo greitį. Elektroniniu paštu jis gauna pranešimą apie padarytą Kelių eismo taisyklių pažeidimą. Sumoka baudą, tačiau nesikreipia į vairuotojų mokyklą dėl papildomo kurso išklausymo. Po dvejų metų nuo vairavimo pažymėjimo gavimo jis kreipiasi į VĮ Regitra dėl naujo pažymėjimo ir sužino, kad jį gaus tik tuomet, kai perlaikys vairavimo egzaminus.

Taigi, jei esate pradedantysis vairuotojas, t. y. neturite 2 metų stažo, ir sukėlėte eismo įvykį, per kurį buvo sutrikdyta eismo dalyvio sveikata, ar pažeidėte bent vieną iš Kelių eismo taisyklių reikalavimų, turite baigti papildomus mokymus.

Tai reikia padaryti per vienus metus nuo nutarimo (teismo nuosprendžio), kuriuo esate pripažintas padariusiu teisės pažeidimą, įsiteisėjimo dienos, ar nuo administracinio nurodymo, surašyto padarius administracinį nusižengimą, įvykdymo dienos. Tais atvejais, kai teismo nuosprendžiu ar baudžiamuoju įsakymu skiriamas areštas arba terminuotas laisvės atėmimas ir paskirtos bausmės vykdymas neatidėtas, papildomą vairuotojų mokymą privaloma baigti per vienus metus nuo paskirtos bausmės atlikimo.

Mokytis galima bet kurioje tokius mokymus organizuojančioje vairavimo mokykloje.

KET reikalavimai, kuriuos pažeidus reikia baigti papildomus mokymus:

  • vykdyti vairuotojų pareigas pėstiesiems;
  • laikytis lenkimo taisyklių;
  • vairuojant nesinaudoti mobiliojo ryšio priemonėmis;
  • laikytis eismo reguliavimo signalų;
  • KET nustatyta tvarka naudoti įspėjamuosius signalus;
  • laikytis važiavimo per sankryžas tvarkos;
  • vairuotojams naudoti saugos diržus, motociklininko šalmus;
  • neviršyti nustatyto greičio;
  • nevairuoti transporto priemonių neblaiviems.

Jei per metus nebaigėte papildomų vairuotojų mokymų, vadinasi, praradote teisę vairuoti ir pažymėjimas nebus keičiamas į galiojantį 10 metų. Teisę vairuoti galima susigrąžinti tik perlaikius vairavimo egzaminus (teorijos ir praktikos), tuomet bus išduodamas naujas 3 metus galiojantis vairuotojo pažymėjimas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas