Vilniaus gatvėje veikusių Vaikų globos namų nebėra jau kelerius metus.

Aktualijos, Naujausi

Vaikų globos (rūpybos) pokyčiai neaplenkė ir Ukmergės

Orinta PLIUSNIENĖ

Ukmergės globos centro GIMK specialistė, vykdanti papildomas socialinio darbuotojo (globos koordinatoriaus) pareigas

Ne vieną dešimtmetį Vilniaus gatvės 87 namo numeriu pažymėtame pastate buvo įsikūrę Ukmergės vaikų globos namai. Šiandien tik nebylios pastato sienos, platūs koridoriai mena čia augusių vaikų juoką, išdaigas, ašaras ir begalinį artimųjų ilgesį. Nuo 2018 metų didžiulio pastato paskirtis kardinaliai pasikeitė – rekonstravus didžiąją dalį čia įkurti net 39 būstai, kuriuose apgyvendinti socialinių ir tarnybinių butų laukę asmenys. Kita pastato dalis skirta Nacionalinės žemės tarnybos prie Aplinkos ministerijos Ukmergės skyriui ir Ukmergės globos centrui.

Nors Ukmergės vaikų globos namų nebėra jau kelerius metus, vis dar tenka išgirsti: „vaikų globos namai“, „globnamis“, „bazė“. Veikiausiai tai susiję su mūsų visuomenėje įprastu gebėjimu stigmatizuoti, nenoru priimti naujovių ir tuo pačiu iššūkių. Pasikeitė ne tik įstaigos pavadinimas ir užrašas šalia įėjimo, bet ir įvyko esminiai pokyčiai vaikų priežiūros, globos (rūpybos) srityje.

Neabejotinai norisi pasidžiaugti, kad 2014 metais Lietuvoje prasidėjęs globos įstaigų pertvarkos projektas, dar vadinamas deinstitucionalizacija, palietė ir Ukmergės vaikų globos (rūpybos) sistemą. Mūsų mieste įkurti ketveri bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Vėjų, Bugenių, Lazdynų ir Vaižganto gatvėse. Vaikai, kurie neteko biologinių tėvų globos, apgyvendinami nebe institucijoje, o namuose, kurie artimesni šeiminei aplinkai. Vienuose namuose gali įsikurti 6–8 vaikai, jiems čia sukurtos asmeninės erdvės, atitinkančios augančio jauno žmogaus fiziologinius, psichikos sveikatos, socialinius emocinius poreikius. Šių metų sausio 1 d. duomenimis, ketveriuose Ukmergės globos centro bendruomeniniuose vaikų globos namuose gyvena 28 vaikai, o laikinojoje vaikų apgyvendinimo grupėje – 3 nepilnamečiai.

Didelį perversmą biologinių tėvų globos netekusių vaikų priežiūros, globos (rūpybos) sistemoje Ukmergėje, kaip ir daugelyje kitų Lietuvos vietovių, sukėlė globos centruose inicijuotas paslaugų budintiems globotojams, globėjams (rūpintojams) ir jų prižiūrimiems, globojamiems (rūpinamiems) vaikams bei šeimos nariams teikimas. 2018 metais Ukmergės globos centre įkurtas Globėjų ruošimo ir vaikų globos organizavimo padalinys, kurio tikslas – užtikrinti globojamam (rūpinamam) ir laikinai centre apgyvendintam vaikui globos (rūpybos), ugdymo, socialines paslaugas, sudaryti kitas jam tinkamas sąlygas ir palaikyti aplinką, kurioje jis galėtų saugiai augti, vystytis, tobulėti ir pasiruošti savarankiškam gyvenimui visuomenėje. Pagalbą budintiems globotojams, globėjams (rūpintojams), įtėviams ir jų prižiūrimiems, globojamiems (rūpinamiems), įvaikintiems vaikams teikiantys globos centro specialistai pastebi tendenciją, kad vis daugiau vaikų, netekusių biologinių tėvų globos, apgyvendinami budinčių globotojų, globėjų (rūpintojų) šeimose. Specialistai džiaugiasi, kad vaikus iš karto po paėmimo iš jiems nesaugios aplinkos apgyvendinus šeimose sudaroma galimybė išgyventi laikiną biologinių tėvų netektį saugioje, mylinčioje ir neabejotinai mažiau traumuojančioje aplinkoje. Šiuo metu Ukmergės globos centre veiklą vykdo 4 budintys globotojai, kurių šeimose laikinai prižiūrimi 6 nepilnamečiai vaikai. Ukmergės rajono savivaldybėje 55 globėjų (rūpintojų) šeimose globojami (rūpinami) 77 nepilnamečiai vaikai. Globos centro specialistai teikia paslaugas ir vienai įtėvių šeimai, kuri yra įvaikinusi vieną vaiką.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateikiamais duomenimis, 54-iose šiuo metu Lietuvoje esančiose šeimynose yra 78 dalyviai, jose globojami 273 vaikai. Tuo tarpu Ukmergės rajono savivaldybė nėra įsteigtos nė vienos šeimynos. Tikimasi, kad ateityje atsiras ir pirmasis šeimynos steigėjas mūsų mieste.

Ukmergės globos centro Globėjų ruošimo ir vaikų globos organizavimo padalinio vyriausioji socialinė darbuotoja, globos veiklų vadovė Ramunė Lisauskienė įsitikinusi, kad kiekvienas vaikas turi augti šeimoje, o Globos centro specialistų tikslas – teikti paslaugas budintiems globotojams, globėjams (rūpintojams), įtėviams ir jų šeimose prižiūrimiems, globojamiems (rūpinamiems), įvaikintiems vaikams bei šeimos nariams laiku, kvalifikuotai ir atsakingai. R. Lisauskienė sako tikinti, kad vis daugiau biologinių tėvų globos netekusių vaikų bus galima apgyvendinti šeimose, kuriose jie jausis saugūs ir mylimi. O tam reikia žmonių, norinčių atverti širdis gerumui.

Ukmergės globos centro specialistai asmenims, besidomintiems vaiko priežiūros, globos (rūpybos), įvaikinimo galimybėmis gali pasiūlyti: mokymus pagal GIMK programą, darnią pagalbą teikiančių specialistų komandą, vaikų priežiūros gebėjimų ir įgūdžių ugdymo galimybes bei savirealizaciją. Laukiame prisijungiant prie mūsų globojančios bendruomenės.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Ukmerges gyventojas :
    Gaila kad vaiku globos namai virto vadinamu titaniku ,kuriame gyvena daugiausia geriantys asmenys ,tai tuos asocialius reikejo sukisti kazkur i uzkampius o vaikus ten palikti
  • //// :
    Balciunienes xebrai viskas priklauso, supirkineja visa senamiesti, visa N.turta. ir is kur tie pinigai ...
  • Zinka :
    General financing banku ???
  • Zinka :
    O kam priklauso garažas prie sporto mokyklos vasario 16 gatvėje su ten veikianciu citadele banku a????
  • X :
    O kam priklauso patalpos su išdaužytais langais?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas