Aktualijos, Naujausi

Ukmergiškiai suvienijo jėgas rinkdami paramą ukrainiečiams

2022 metų vasario 24 dieną, prasidėjus kariniams veiksmams Ukrainoje, Ukmergės rajono savivaldybė ėmėsi veiksmų padėti miestams-partneriams Ukrainoje: Podolės Kamenecui ir dviems naujiems miestams-partneriams – Krasylivui ir Korosteniui.

Visų pirma buvo atidaryta banko sąskaita, į kurią renkamos lėšos skirtos padėti nuo karo veiksmų kenčiančiai Ukrainai. Per 2022 metus į šią sąskaitą buvo paaukota 54 904,13 Eur, iš kurių 10 000 Eur skyrė Ukmergės rajono savivaldybės taryba.

Už surinktas lėšas įsigyti ne tik maisto produktai, medikamentai, higienos priemonės, patalynė, kitos buities prekės, bet ir labai svarbi įranga: elektros generatoriai, šildytuvai, naktinio matymo prietaisai ir kt. Taip pat paaukotos lėšos buvo naudojamos krovinių, skirtų Ukrainos žmonėms, transportavimui bei priimant ir apgyvendinant vaikus, atvykusius trumpam atokvėpiui nuo karo.

Savivaldybės administracija organizavo paramos rinkimą ir išsiuntimą miestams-partneriams. Prie paramos rinkimo noriai prisidėjo Ukmergės miesto įmonės bei įstaigos, bendruomenės ir gyventojai.

Į Korostenį, Krasylivą ir Podolės Kamenecą išsiųsta 10 humanitarinės paramos siuntų, kurias sudarė medikamentai, ilgo galiojimo maisto produktai: miltai, kruopos, cukrus, sriubos, daržovių bei mėsos konservai ir kt., geriamasis vanduo; moteriški, vyriški ir vaikiški drabužiai, kojinės ir avalynė; higienos prekės, kūdikiams skirti mišinėliai bei sauskelnės, miegmaišiai ir kt.

Savivaldybė kartu su UAB „Aljuva“ tarpininkavo ir padėjo kariaujantiems ukrainiečiams įsigyti jiems labai reikalingus mikroautobusus. 2004–2005 metais pagaminti du 17 vietų mikroautobusai „Mercedes-Benz Sprinter“ pasiekė Ukrainoje, Volynės srityje esantį miestą Ustyluhą.

Į Korostenį buvo išsiųstas 38 vietų nebenaudojamas autobusas „Volvo B6“, kurį dovanojo UAB „Ukmergės autobusų parkas“, o į Krasylivą išsiųstas 9 vietų mikroautobusas „Ford Transit“, kurį paaukojo Ukmergės socialinių paslaugų centras. Abi transporto priemonės buvo pakrautos humanitarinės pagalbos kroviniais.

Ukmergės rajono savivaldybės priešgaisrinė tarnyba į Podolės Kamenecą perdavė nebenaudojamą 1977 metų gamybos gaisrinį automobilį ZIL-131. Kartu su automobiliu perduoti ir dyzeliniai infraraudonųjų spindulių šildytuvai bei Ukmergės rajono bendruomenių pagamintos apkasų žvakės.

Miestams-partneriams buvo išsiųsta nemažai svarbios įrangos: 5 dyzeliniai elektros generatoriai, 4 inverteriniai generatoriai, 10 benzininių elektros generatorių, 4 dyzeliniai infraraudonųjų spindulių šildytuvai ir 4 dyzeliniai oro šildytuvai. Visa minėta įranga praverčia su elektros energijos tiekimo sutrikimais susiduriantiems ukrainiečiams.

Taip pat su siuntomis buvo perduotos 2 krosnelės iš automobilio ratlankių ir 6 dėžės rankų darbo apkasų žvakių.

Į Krasylivą išgabenta ir 14 dėžių – 610 porų naujų, šiltų, žiemos sąlygoms tinkamų kojinių. Jos buvo surinktos Ukmergės kultūros centro organizuotos akcijos „Numegzkime kojines Ukrainos kariams“ metu.

Organizuota ir vasaros poilsio stovykla ukrainiečių vaikams. Rugsėjo 5 dieną į Veprių seniūnijos Slabados kaime esančią stovyklą iš Ukrainos miesto-partnerio Podolės Kameneco atkeliavo 60 vaikų. Atvykę nuo 7 iki 18 metų amžiaus ukrainiečiai čia praleido dešimt dienų. Stovyklautojams buvo organizuoti įvairūs aktyvūs, sportiniai žaidimai, edukacijos ir pramogos. Vaikai keliavo po Veprių apylinkes dviračiais ir pėsčiomis, svečiavosi Ukmergėje, važiavo į pažintinę ekskursiją po Vilnių bei Trakus.

Dėkojame visiems prisidėjusiems prie paramos ukrainiečiams. Daugiausiai aukų skyrė:

UAB „Likmerė“ – 13 680 Eur (prisidėjo ir prie stovyklos ukrainiečiams vaikams organizavimo);

UAB „Stansefabrikken“ – 10 000 Eur;

Ukmergės „Rotary“ ir „Lions“ klubai skyrė 5 000 Eur medikamentų siuntai;

UAB „Ukmergės šiluma“ – 1 000 Eur;

UAB „Bemija“ – 1 000 Eur;

UAB „Rokiškio pieno gamyba“ – 1 000 Eur;

UAB „Ukmergės vandenys“ – 1 000 Eur;

UAB „Baltukmės statyba“ – 500 Eur.

Taip pat prisidėjo ir daugelis kitų įmonių bei gyventojų.

Ukmergėje šiuo metu apsistoję 406 ukrainiečiai, 210 jau išvykę atgal į Ukrainą. Apie 25 proc. ukrainiečių gyvena savivaldybės būstuose, o 75 proc. ukrainiečių šeimų priėmė pas save Ukmergės miesto ir rajono gyventojai.

Atvykėliai sėkmingai integ-ruojasi į Ukmergės darbo rinką, mokyklas, darželius bei kitas švietimo įstaigas, todėl jiems reikalingos gyvenamosios patalpos nuomai. Kviečiame gyventojus, galinčius pasiūlyti ukrainiečiams gyvenamąsias patalpas, informuoti apie tai savivaldybės administracijos darbuotoją Edvardą Balčiūną, tel. 8 665 45 132.

Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus informacija

ukmerge.lt nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas