Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi

Paaiškėjo, kokia tvarka rinkimų biuleteniuose rikiuosis partijos

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Sausio 11-ąją Lietuvos Respublikos Seimo Vitražo galerijoje vykusiame burtų traukime dalyvavę politinių partijų atstovai ištraukė numerius, kurie bus įrašyti artėjančių savivaldybių tarybų ir merų rinkimų biuleteniuose.

Iš viso politinėms organizacijoms Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) paskyrė 18 numerių. 16 iš jų renginio metu ištraukė dalyvauti šiuose rinkimuose registruotų politinių partijų atstovai. Politinių organizacijų eilė pagal jų ištrauktus numerius rinkimų biuleteniuose išsirikiuos taip:

  1. Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga
  2. Partija „Jaunoji Lietuva“
  3. Lietuvos žaliųjų partija
  4. Krikščionių sąjunga
  5. Lietuvos socialdemokratų partija
  6. Žemaičių partija
  7. Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“
  8. Darbo partija
  9. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai
  10. Lietuvos regionų partija
  11. Liberalų sąjūdis
  12. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
  13. Laisvės partija
  14. Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai)
  15. Liko rinkimų komitetui.
  16. Liko rinkimų komitetui.
  17. Nacionalinis susivienijimas
  18. Partija „Laisvė ir teisingumas“.

VRK primena, jog politinių partijų ištraukti rinkimų numeriai visose savivaldybėse bus tie patys.

Likę du numeriai – 15 ir 16 – yra rezervuojami politiniams komitetams (kadangi šiuose rinkimuose savivaldybėse kandidatų sąrašus kelia daugiausiai po du politinius komitetus vienoje savivaldybėje). Kurie likę du numeriai atiteks politiniams komitetams, burtais nustatys savivaldybių rinkimų komisijos kiekvienoje savivaldybėje atskirai.

Tose savivaldybėse, kuriose sąrašų nekelia nė vienas politinis komitetas, arba sąrašus kelia ne visos politinės partijos, kandidatų sąrašų biuleteniuose bus tik tų politinių partijų, kurios kovoja dėl savivaldybės tarybos narių mandatų numeriai ir pavadinimai.

Tai reiškia, jei politinė partija nekelia kandidatų sąrašo tam tikrose savivaldybėse, jos numeris tos savivaldybės biuleteniuose bus praleistas. Dėl to tam tikrų savivaldybių rinkimų biuleteniuose kai kurių numerių gali nebūti.

Kaip laikraštyje jau esame rašę, dalyvauti kovo 5 d. vyksiančiuose rinkimuose Ukmergės rajono savivaldybėje VRK registravo devynias partijas – Darbo partiją, Demokratų sąjungą „Vardan Lietuvos“, Laisvės partiją, Lietuvos regionų partiją, Lietuvos socialdemokratų partiją, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą, Partiją „Laisvė ir teisingumas“, Tautos ir teisingumo sąjungą (centristai, tautininkai) ir Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus.

Pareiškinių dokumentų dalyvauti savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose priėmimas baigėsi 2022 m. gruodžio 30 d. 17 valandą.

Kandidatuoti į Ukmergės rajono savivaldybės merus siekia visų minėtų devynių politinių jėgų iškelti atstovai. Tai Agnė Balčiūnienė (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), Regimantas Baravykas (Partija „Laisvė ir teisingumas“), Stanislovas Budraitis (Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai), Algirdas Gineika (Lietuvos regionų partija), Rolandas Janickas (Darbo partija), Indrė Kižienė (Lietuvos socialdemokratų partija), Laurynas Ruskonis (Laisvės partija), Darius Varnas (Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“) ir Juozas Varžgalys (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga).

Kaip „Gimtajai žemei“ pažymėjo VRK patarėja (atstovė spaudai) Indrė Ramanavičienė, tai yra pareiškinius dokumentus pateikę būsimieji kandidatai dalyvauti mero rinkimuose. Jie dar nėra registruoti oficialiai, todėl šis sąrašas kol kas preliminarus ir gali pasikeisti.

„Iki sausio 24 dienos jie dar gali atšaukti pareiškinius dokumentus ir atsisakyti kandidatuoti“, – pabrėžė I. Ramanavičienė.

VRK patarėja (atstovė spaudai) taip pat informavo, kad preliminariais sausio 12 dienos duomenimis, Darbo partijos kandidatų sąraše yra 26 kandidatai, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ – 28, Laisvės partijos – 14, Lietuvos regionų partijos – 14, Lietuvos socialdemokratų partijos – 44, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos – 28, Partijos „Laisvė ir teisingumas“ – 13, Tautos ir teisingumo sąjungos (centristai, tautininkai) – 16, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų – 35. Iš viso į Savivaldybės tarybą, kurioje bus 25 nariai, kandidatuoja 218 ukmergiškių.

Dabar rajono savivaldybės rinkimų komisija tikrina kandidatų pateiktus dokumentus. Galutinis registruotų kandidatų sąrašas VRK interneto svetainėje bus skelbiamas iki rinkimų likus ne mažiau kaip 30 dienų – ne vėliau kaip vasario 3 d.

2019-ųjų kovo 3 dieną vykusiuose savivaldos rinkimuose savo kandidatus buvo iškėlusios devynios partijos ir vienas visuomeninis rinkimų komitetas. Iš viso valdžios siekė 248 kandidatai. Į mero postą kandidatavo devyni ukmergiškiai.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • **** :
    uz raugala balsuojam ar varna ... vaiku skaicius nors padides...
  • ech :
    Skaitau skaitau ir nerandu savo partijos uz kuria balsuosiu- pazaduku. Ar tik as nerandu ar jos visos tokios?ka manot Jus?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas