Asociatyvi nuotrauka.

Jaunimas

Abiturientai nuo šių metų gaus skaitmeninius brandos atestatus

Brandos egzaminus išlaikę Lietuvos mokyklų abiturientai nuo 2023 metų gaus skaitmeninius brandos atestatus. Tai numatyta pakeistoje Pažymėjimų ir brandos atestatų išdavimo tvarkoje, informuoja Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA).

Naujoji pažymėjimų ir brandos atestatų išdavimo tvarka įsigalios nuo 2023 m. gegužės 1 d. Iki to laiko Nacionalinė švietimo agentūra parengs reikiamą programinę įrangą skaitmeniniams bendrojo ugdymo mokymosi pasiekimus įteisinantiems dokumentams išduoti.

Iš Diplomų, atestatų ir kvalifikacijos pažymėjimų registro bus išduodami skaitmeniniai brandos atestatai, pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo pasiekimų pažymėjimai, pažymėjimai baigusiesiems pagrindinio ugdymo programos pirmąją dalį, pažymėjimai iki 2011 m. baigusiesiems tarptautinio bakalaureato programą, taip pat pradinio išsilavinimo bei pagrindinio išsilavinimo pažymėjimai.

„Skaitmeniniai brandos atestatai – naujas šiuolaikinės visuomenės pokyčius ir poreikius atliepiančio švietimo sistemos skaitmenizavimo proceso etapas. Ši naujovė suteiks sparčios ir patikimos prieigos prie įvairių švietimo institucijų išduotų pažymėjimų ir atestatų galimybę. Tikimės, kad ji bus naudinga ir patiems moksleiviams bei abiturientams. Jie mokymosi pasiekimus įteisinančius dokumentus galės atsispausdinti, peržiūrėti, atsisiųsti, o pametus ar kitaip praradus, nebereikės prašyti mokyklos išduoti dublikato ir atvykti jo pasiimti į mokyklą“, – sako Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė.

Skaitmeniniai pažymėjimai ir brandos atestatai bus laikomi išduotais, kai mokyklai juos sudarius bus įregistruoti Diplomų, atestatų ir kvalifikacijos pažymėjimų registre. Visiems skaitmeniniams pažymėjimams ir brandos atestatams bus suteiktas registracijos numeris.

Perlaikius ankstesniais metais jau išlaikytą to paties dalyko brandos egzaminą, į brandos atestatą bus įrašomas perlaikyto egzamino įvertinimas. Jeigu asmuo perlaikydamas egzamino neišlaikys, į brandos atestato priedą bus įrašomas ankstesniais metais išlaikyto to egzamino įvertinimas.

Mokiniai nuo 14 metų, tapatybės atpažinimo priemonėmis prisijungę prie registro, galės peržiūrėti jiems išduotą mokymosi pasiekimus įteisinantį dokumentą, jį atsisiųsti ir atsispausdinti popieriuje.

Pažymėjimus, išduotus mokiniams iki 14 metų, arba pažymėjimus ir brandos atestatą, išduotus asmenims, kurie neturi galimybės tapatybės atpažinimo priemonėmis prisijungti prie Diplomų, atestatų ir kvalifikacijos registro, pateikus prašymą mokykla jiems persiųs elektroniniu paštu ar atspausdins.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas