Menininkė pasakojo, kaip kūrė kalendoriaus paveikslus.

Kultūra, Naujausi

Bibliotekoje pristatytas Laimos Dzigaitės meninis kalendorius

Sigita ASTIKIENĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Bibliografijos-kraštotyros skyriaus vedėja

 

Ukmergiškė menininkė Laima Dzigaitė Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje pristatė savo kurtą 2023 metų meninį kalendorių, kuriame – Mergelės Marijos ir kitų šventųjų portretai, sukurti iš laukuose, pievose bei darželiuose kruopščiai surinktų, išdžiovintų augalų, gėlių, žolynų…

L. Dzigaitė yra kilusi iš Ukmergės, baigusi Kauno Antano Martinaičio dailės mokyklą, dirbusi Stepo Žuko aukštesniojoje meno mokykloje, o šiuo metu gyvena ir kuria Ukmergėje. Per gana ilgą kūrybinių ieškojimų laiką autorė išbandė įvairias dailės technikas – nuo grafikos, akvarelės, batikos iki drožybos. Tačiau jau ne vieną dešimtmetį kuria neįprasta technika, „žolynų grafika“: menininkė įkvėpimo semiasi iš gamtos, darbams naudoja džiovintus augalus, žolynus. L. Dzigaitė yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė, 2007 metais jai suteiktas meno kūrėjos statusas. Darbai prizinėmis vietomis yra įvertinti konkurse „Aukso vainikas“.

L. Dzigaitės kūryba sulaukė pripažinimo ne tik mūsų krašte, bet ir užsienyje: ji surengė daugiau nei 30 personalinių parodų Lietuvoje ir užsienio šalyse (Prancūzijoje, Izraelyje, Škotijoje), kūrinius eksponavo bendrose parodose Vengrijoje, Vokietijoje, Lenkijoje ir kitur, dvylika metų dalyvavo tarptautiniuose netradicinės lino dailės simpoziumuose.

Pristatydama kalendorių autorė įdomiai ir įtraukiančiai pasakojo apie kiekvieną žiedelį ar lapelį, vardino jų pavadinimus, kalbėjo apie tai, kaip reikia pažinti augalus, kaip juos paruošti kiekvienai kompozicijai. Menininkė pasakojo renkanti augalus tik tada, kai jie jau nužydėję ir nubyrėję, vienodai vertinanti ir mėgstanti visokiausius žolynus bei siekianti parodyti natūralias jų spalvas. Visa tai parodo menininkės požiūrį į mus supančią aplinką, gamtą, siekį ją tausoti ir atskleisti natūralų augalų grožį.

Daugelis L. Dzigaitės kalendoriuje pavaizduotų Mergelės Marijos figūrų yra artimos svarbiausioms jos gyvenimo moterims: mamai, močiutei, krikšto mamai. Kompozicijose panaudoti ne tik augalai, bet ir mamos skarelės fragmentai, močiutės pagalvės krašteliai, kitos brangios su namais ir artimais žmonėmis susijusios detalės. Kiekvienas paveikslas turi savo atsiradimo istoriją ir daugelis jų pasakoja apie autorės ryšį su artimaisiais, vaikystės patirtimis, kūrybiniais ieškojimais.

Darbų kruopštumas, išbaigtumas, atidus žvilgsnis, gebėjimas iš atskirų detalių sukomponuoti sakralius, turtingus prasmių meno kūrinius nepaliko abejingų. Po renginio buvo galima įsigyti kalendorių, pabendrauti su autore.

AUTORĖS nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas