Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Kaip teisingai vartoti vaistus?

Tablečių sutrynimas prieš jas vartojant, negaliojančių vaistų gėrimas ar piktnaudžiavimas antibiotikais – visa tai gali pridaryti daugiau žalos nei naudos. Farmacininkė Jovita Aleknienė siūlo pasitikrinti savo žinias, ar nedarome kurios nors iš 7 dažniausiai pasitaikančių savigydos klaidų.

 

1 klaida: negaliojančių vaistų vartojimas

Jeigu pasibaigus galiojimo terminui paracetamolio tabletės spalva nepakito ir liko balta, tai nereiškia, kad ji yra tinkama vartoti, teigia farmacininkė J. Aleknienė. Anot jos, dažniausiai pasibaigusio galiojimo vaistas keičiasi ne iš išorės, o iš vidaus.

„Interneto platybėse galima rasti įvairių patarimų, kaip laikyti vaistus, kad šie būtų tinkami po galiojimo pabaigos ar netgi padrąsinimų nebijoti jų vartoti. Visgi šie argumentai – tai mitai, nepagrįsti tyrimais. Pasitaiko, kai pasibaigusio galiojimo vaistus vartoję žmonės kreipiasi į vaistininką dėl poros priežasčių – arba nusiskundimų, kad vaistas nesuveikė, arba dėl įvairių pasekmių, tarp kurių – odos bėrimai, alergijos“, – pasakoja J. Aleknienė.

Anot vaistininkės, žmonės neretai pasakoja, kad jie turi namuose vaistų, kurių galiojimo laikas pasibaigs ateinantį mėnesį, bei klausia, ar galės juos dar vartoti. J. Aleknienė pabrėžia, kad vaistai po galiojimo termino pabaigos nėra ištirti ir mūsų sveikatai gali sukelti rizikų.

2 klaida: tablečių trynimas

„Tenka išgirsti, kad žmonės dažnai trina tabletes, nes negali jų praryti. O vyresnio amžiaus asmenys mėgsta sukramtyti tabletes ir tik tada nuryti. Visgi toks tablečių traiškymas ar kapsulių išardymas gali sukelti žalos. Sutrinti ar sukramtyti vaistai tikrai nesuveiks greičiau, kaip galima matyti. Tai yra vaisto pažaida, dėl kurios jis gali suveikti kitaip nei tikimės, arba išvis neturėti jokio poveikio“, – pasakoja vaistininkė.

3 klaida: vaisto laikymas šaldytuve

Vaistininkė pasakoja, kad jai vis dar tenka susidurti su mitu, kad visus vaistus reikia laikyti šaldytuve, nes taip jie bus tinkami vartoti net pasibaigus galiojimo terminui. Ji tam nepritaria ir pataria atsakingai vadovautis vaisto laikymo sąlygomis, kurios visuomet yra nurodytos informaciniame lapelyje. Todėl ir šaldytuve reikėtų laikyti tik tuos vaistus, kurių informacinis lapelis tai nurodo.

4 klaida: suvartojimo laikas – nesukčiaukite

„Kartais dėl užmaršumo esame linkę vaistus gerti ilgiau negu nurodoma pakuotės informaciniame lapelyje. Svarbu nesumaišyti vartojimo ir galiojimo terminų. Yra nemažai vaistų, pavyzdžiui, įvairūs sirupai ar akių lašai, kuriems itin svarbus būtent vartojimo laikas nuo pakuotės atidarymo. Patarčiau, pradarius pakuotę, ant jos užsirašyti datą iki kada vaistas bus tinkamas vartoti, kad netyčia nepraleistumėte galiojimo pabaigos“, – pataria J. Aleknienė.

5 klaida: vaistus vartojame ne pagal paskirtį

Vaistininkė pasakoja, kad kartais, remiantis internetu ar nuogirdomis, nusprendžiama vaistus naudoti kitaip negu nurodyta ant pakuotės, nepasitarus su gydytoju ar vaistininku. Dažniausias pavyzdys – ricinų aliejus, kuris skiriamas žarnynui laisvinti, bet yra tepamas ant plaukų. Anot farmacininkės, iš tiesų iki šiol nėra tyrimų, kurie patvirtintų, jog šis aliejus turi naudos plaukų augimo skatinimui.

6 klaida: vartojame vaistus, kurių mums nereikia

„Kartais iš taupumo, nenorint išmesti gero, bet nebereikalingo vaisto, nusprendžiama jį suvartoti. Pavyzdžiui, yra tekę susidurti su atveju, kai moteris gėrė jos vyrui nebereikalingus vaistus nuo prostatos sutrikimų. Visgi, norint jaustis gerai ir pasirūpinti savo sveikata, rekomenduojama rinktis tik jums reikalingus bei jūsų simptomams gydyti tinkamus vaistus“, – teigia J. Aleknienė.

7 klaida: nesugeriame viso antibiotikų kurso

Peršalimo sezono metu į vaistines užsuka vis daugiau žmonių, susirūpinusių, kad jiems būtina pasveikti rytoj, pasakoja vaistininkė. Nors peršalimą rekomenduojama gydyti konkrečius simptomus malšinančiais vaistais ir poilsiu, kartais žmonės nusprendžia rinktis gydymą antibiotikais.

„Vaistininkai susiduria su žmonių klausimais, ar turint namuose likusių antibiotikų, galima juos vartoti greitesniam pasveikimui. Pirmiausia, namų vaistinėlėje neturėtų būti antibiotikų likučių, kadangi gydytojui paskyrus svarbu sugerti visą nurodytą kursą. Nerekomenduočiau nustoti vartoti antibiotikus dar nepasibaigus paskirtam kursui, nes tokiais atvejais mes pasveikstame ne iki galo ir liga gali sugrįžti. Be to, ilgainiui vystosi bakterijų atsparumas antibiotikams. Taigi, piktnaudžiaujant tokiu gydymusi, ilgainiui, prireikus rimtos pagalbos, šie vaistai gali nebepadėti“, – teigia vaistininkė.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas