Sveikata

Su sveikatos draudimo kortele šventės bus saugesnės

Artėjant žiemos šventėms bei moksleivių atostogoms, kai daugelis išvyksta į svečias šalis, Valstybinės ligonių kasos specialistai ragina nepamiršti Europos sveikatos draudimo kortelių. Nedelsiant užsisakius, kortelės bus pagamintos iki suplanuotos kelionės ir garantuos būtinąsias medicinos paslaugas Europos šalyse ištikus bėdai.

„Šiemet iki gruodžio Lietuvos gyventojams buvo išduota per 206 tūkstančius Europos sveikatos draudimo kortelių (ESDK). Tai yra dvigubai daugiau nei pernai. Artėjant gražiausioms metų šventėms, kai daugelis išvyksta pasitikti Naujųjų metų ar pasimėgauti žiemos pramogomis per atostogas užsienyje, tikėtina, kad ESDK išdavimo apimtys išaugs. Todėl gali būti, kad šie metai bus pirmieji, kai pagaliau bus pasiektas ikipandeminis lygis – išduodamų ESDK skaičius tuomet viršydavo 230 tūkstančių per metus“, – neabejoja Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Tarptautinių reikalų skyriaus patarėja Neringa Šafranavičienė.

Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apsidraudusiems Lietuvos gyventojams nemokamai išduodama ESDK patvirtina asmens teisę Europos Sąjungos šalyse, Lichtenšteine, Islandijoje, Norvegijoje, Šveicarijoje bei Jungtinėje Karalystėje gauti būtinąją medicinos pagalbą, kurios išlaidas visiškai arba iš dalies apmoka ligonių kasos. Todėl minėtose Europos šalyse ūmiai susirgę ar patyrę traumą Lietuvos apdraustieji gali būti tikri, kad pateikus šią kortelę gydymo įstaigoje medicinos pagalba bus suteikta pagal toje šalyje nustatytas pagalbos apimtis ir už ją sumokėta tos šalies nustatyta tvarka ir įkainiais.

„Turint šią kortelę, keliautojų švenčių nesugadins nesklandumai svečios šalies gydymo įstaigose, prireikus būtinosios medicinos pagalbos, todėl ją turėti yra prasminga ir naudinga. ESDK išduodama pateikus prašymą teritorinei ligonių kasai. Jį galima pateikti asmeniškai arba per įgaliotąjį asmenį, paštu, internetu bei elektroniniu paštu. Jei prašymas teikiamas elektroniniu būdu arba paštu, kortelė bus pagaminta ne vėliau kaip per 14 dienų. Patogiausia ESDK užsakyti užpildžius elektroninę prašymo formą, prisijungus prie Elektroninių valdžios vartų epaslaugos.lt . Jeigu iki suplanuotos kelionės liko mažai laiko, greičiausiai kortelę gausite tiesiog atvykę į teritorinę ligonių kasą“, – pataria N. Šafranavičienė.

Artėjant mokinių žiemos atostogoms, kai tėvai planuoja išvykas į Europos šalis su savo vaikais, reikėtų nepamiršti ESDK užsakyti ir jiems. Vaiko iki 16 metų prašymą turi užpildyti ir teritorinei ligonių kasai pateikti vienas iš tėvų ar globėjų. Vaikams išduodamos kortelės galioja iki pilnametystės, o pilnamečiams moksleiviams ir studentams – vienerius mokslo metus. Taip pat ESDK svarbu turėti ir per šventes užsienyje dirbantiems žmonėms, pavyzdžiui, tolimųjų reisų vairuotojams. Dirbantiesiems išduota kortelė galioja iki 4 metų.

Svarbu žinoti, kad kortelė nurodytą laiką galioja tik PSD apdraustam žmogui.

Taip pat rekomenduojama iš anksto pasidomėti, kurios lankomos vietovės gydymo įstaigos priklauso tos šalies nacionalinei sveikatos sistemai, nes tik jose Lietuvos keliautojams, pateikusiems ESDK, bus suteikta būtinoji medicinos pagalba visiškai arba iš dalies apmokama Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis. Kaip ir Lietuvoje, tai gali būti tiek viešosios, tiek privačios gydymo įstaigos.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas