Asociatyvi nuotrauka.

Naujausi, Sveikata

Pagal sergamumą artėjame prie epidemijos slenksčio

Nijolė STUNDŽIENĖ

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) informavo, kad Lietuvoje sergamumo gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) rodiklis sparčiai didėja. Praėjusią savaitę, t. y. gruodžio 5–11 dienomis, bendras sergamumas šalyje siekė 1 577,4 atvejo 100 tūkst. gyvent., ankstesniąją – 48-ąją metų savaitę (lapkričio 28 d.–gruodžio 4 d.) rodiklis buvo mažesnis – 1 169,9 atvejo 100 tūkst. gyvent. Sergančiųjų daugėja ir Ukmergės rajone, artėjama prie epidemijos slenksčio.

Pastarosiomis savaitėmis (48-ąją ir 49-ąją) itin išaugo ir kiekvienos iš šių ligų – gripo, ŪVKTI ir COVID-19 ligos atvejų skaičiai.

Ukmergės rajono savivaldybėje bendras sergamumo rodiklis siekė 1 415,95 atvejo 100 tūkst. gyventojų, ankstesnę savaitę buvo – 1 189,04 atv./100 tūkst. gyvent. Iš viso rajone gruodžio 5-11 dienomis sirgo 468 žmonės, tarp kurių – 212 vaikų. Praėjusią savaitę nustatyti trys gripo atvejai, tarp jų buvo 2 sergantys vaikai, 442 asmenys (tarp jų 210 vaikų) sirgo ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, taip pat registruoti 22 užsikrėtimai COVID-19 liga.

Ankstesnę, 48-ąją metų savaitę, gripas, ŪVKTI ir COVID-19 liga buvo diagnozuota 393 rajono gyventojams. Vienas asmuo sirgo gripu, 379 – ŪVKTI (tarp jų buvo 187 vaikai) ir 16 – koronavirusu.

Gruodžio 5–11 dienomis mažiausias sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga rodiklis registruotas Utenos apskrityje (868,95 atv./100 tūkst. gyvent.), didžiausias – Kauno apskrityje (2 159,55 atv./100 tūkst. gyvent.). Daugiausiai sergančiųjų yra Kėdainių rajone – 2 949,72 atvejo 100 tūkst. gyvent., ir Kazlų Rūdoje – 2 774,04 atv./100 tūkst. gyvent. Epideminis sergamumo lygis pasiektas 22-ose Lietuvos savivaldybėse, ankstesnę savaitę aštuonios savivaldybės buvo pasiekusios epideminį lygį.

Gripo ir (ar) COVID-19 ligos epidemiją savivaldybėje rekomenduojama skelbti, kai pagal gripo, COVID-19 ligos ir ŪVKTI epidemiologinės priežiūros ir kitus duomenis toje savivaldybėje suminis sergamumo rodiklis viršija 1 500 atvejų 100 tūkst. gyventojų per savaitę. Tačiau priimant sprendimą dėl epidemijos paskelbimo būtina įvertinti papildomus kriterijus: atsižvelgiama į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką bei kitus epidemiologinius ypatumus (hospitalizacijos, reanimacijos ir intensyvios terapijos lovų užimtumo dėl gripo ir (ar) COVID-19 ligos dinamika savivaldybėje ar regione, teigiamų tyrimų proporcija tarp visų atliktų tyrimų ir kt.). Sprendimą dėl epidemijos skelbimo savivaldybėje priima savivaldybės administracijos direktorius, siūlymą skelbti epidemiją teikia NVSC, įvertinęs epidemiologinę situaciją.

Paskelbus epidemiją būtų taikomos šios infekcijų plitimą ribojančios priemonės: laikinas ugdymo įstaigų veiklos ribojimas, skelbiant infekcijų plitimą ribojantį režimą (IPRR); laikinas masinių renginių ribojimas (renginių atšaukimas ar žiūrovų skaičiaus ribojimas); pacientų srautų atskyrimas gydymo ir socialinės globos įstaigose; asmens sveikatos priežiūros paslaugų sergantiesiems gripu ar COVID-19 liga teikimo namuose organizavimas; pacientų ir socialinės globos įstaigų gyventojų lankymo ribojimas.

NVSC specialistai primena, kad skiepytis nuo gripo galima viso gripo sezono metu. Imunitetui susidaryti reikia maždaug dviejų savaičių. Dėl skiepų patariama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas