Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Tatuiravimo ir ilgalaikio makiažo paslaugos turi būti saugios

Kotryna ŽIGAITĖ

NVSC Vilniaus departamento Visuomenės sveikatos saugos skyriaus patarėja, laikinai vykdanti Ukmergės skyriaus vedėjo funkcijas

 

Šiandien daugelis naudojasi tatuiruočių ir ilgalaikio makiažo specialistų paslaugomis, tačiau nesusimąsto apie šių procedūrų poveikį organizmui. Tatuiruotės dažai visam gyvenimui išlieka ne tik odoje, bet ir limfmazgiuose bei gali sukelti kitas neigiamas pasekmes sveikatai, todėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento Ukmergės skyrius atkreipia dėmesį į reikalavimus tatuiravimo ir permanentinio makiažo paslaugoms, ypač naudojamų dažų saugumui.

Primename, kad tatuiravimo ir ilgalaikio makiažo specialistai privalo vadovautis Lietuvos higienos norma HN 117:2007 ,,Grožio paslaugų sveikatos saugos reikalavimai“. Prieš atlikdamas šias paslaugas specialistas turi informuoti vartotoją apie riziką, susijusią su paslaugų teikimu, galimas komplikacijas, kitas organizmo reakcijas, taip pat, kad draudžiama teikti tatuiravimo, ilgalaikio makiažo paslaugas asmenims iki 18 metų, nepateikusiems tėvų arba globėjų raštiško sutikimo.

Tatuiravimui, ilgalaikiam makiažui atlikti naudojami dažai negali kelti pavojaus vartotojo sveikatai, turi būti naudojami pagal jų gamintojo nurodytą paskirtį. Šias paslaugas teikiantys specialistai privalo užtikrinti, kad naudojami dažai būtų sterilūs, naudojami laikantis tinkamumo terminų, turint jų saugą patvirtinančius dokumentus lietuvių kalba. Jeigu dažai yra daugkartinio naudojimo pakuotėje, teikiant paslaugą jie turi būti pilami į vienkartinį indą ir naudojami tik vienam paslaugos vartotojui. Draudžiama vienkartiniame inde likusius dažus naudoti pakartotinai kitam klientui. Prieš suteikiant paslaugą tatuiruotojas turėtų pateikti informaciją, nurodytą ant pakuotės arba įtrauktą į naudojimo instrukcijas.

Tatuiruočių dažai ir ilgalaikis makiažas yra kelių cheminių medžiagų mišinys. Juose gali būti pavojingų cheminių medžiagų, sukeliančių odos alergiją ir rimtesnių padarinių sveikatai, tokių kaip genetinės mutacijos ir vėžys.

Europos Sąjungos Komisija yra priėmusi Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 1907/2006 dėl cheminių medžiagų registracijos, įvertinimo, autorizacijos ir apribojimų (REACH), pagal kurį nuo 2022 m. Europos Sąjungoje ribojamas daugiau nei 4 tūkst. tatuiruočių dažuose ir ilgalaikio makiažo priemonėse esančių pavojingų cheminių medžiagų, kurios sukelia vėžį, genetines mutacijas, neigiamai veikia reprodukcinę sveikatą, dirgina ir jautrina odą, naudojimas. ES taip pat uždraudė kai kuriuos konkrečius mėlynus ir žalius pigmentus, naudojamus tatuiruočių dažuose („Pigment Blue 15“ ir „Pigment Green 7“). Šiems pigmentams draudimas bus taikomas nuo 2023 m. pradžios, kad gamintojai turėtų daugiau laiko rasti saugesnių alternatyvų. Šiuo reglamentu siekiama ne uždrausti tatuiruotes ar ilgalaikį makiažą, bet padidinti jų saugumą, sumažinti neigiamą poveikį organizmui. Tikimasi, kad dėl naujųjų reikalavimų sumažės lėtinių alerginių ir kitų uždegiminių odos reakcijų, kurias sukelia tatuiruočių ir ilgalaikio makiažo dažai.

Naujasis reglamentavimas suteikia daugiau aiškumo patiems tatuiruočių ir ilgalaikio makiažo meistrams, siekiant užtikrinti teikiamos paslaugos saugą, ypač, pasirenkant saugias priemones. Nauju reguliavimu dažų gamintojas įpareigojamas užrašyti, kad „mišinys, skirtas naudoti tatuiruotėms arba ilgalaikiam makiažui“, dažų etiketėje pateikti cheminių medžiagų, kurių pridedama ruošiant mišinį ir kurių esama tatuiravimo tikslais naudoti skirtame mišinyje, sąrašą, taip pat pateikti saugaus naudojimo instrukcijas.

NVSC Vilniaus departamentas gruodžio 15 dieną, 11 valandą, organizuoja nuotolinę viešąją konsultaciją tatuiruočių ir ilgalaikio makiažo paslaugas teikiantiems specialistams Vilniaus apskrityje. Detalesnė informacija bus pateikta Nacionalinio visuomenės sveikatos centro tinklapyje adresu https://nvsc.lrv.lt/lt/.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas