Aktualijos, Naujausi

Išaugusios šilumos kainos visus verčia taupyti

Nijolė STUNDŽIENĖ

Šilumos energijos vartotojai po truputį apsipranta su juos pasiekusiomis sąskaitomis už patalpų šildymą. Nors šildymo sezonas Ukmergėje prasidėjo tik spalio 11-ąją, lyginant su praėjusiais metais šilumos kaina rajone padidėjo du kartus. Dalis buitinių šilumos energijos vartotojų guodžiasi tuo, jog sulauks pažadėtų kompensacijų, kiti, tarp jų ir centralizuotai besišildančios įstaigos bei organizacijos, perskaičiuoja savo resursus bei imasi taupymo režimo.

 

Mažiausiai moka renovuotų namų gyventojai

„Gimtosios žemės“ kalbintas UAB „Ukmergės šiluma“ direktorius Vydas Paknys teigė, jog 2021 metų IV ketvirčio (spalis, lapkritis, gruodis) vidutinė bendrovės tiekiamos šilumos energijos kaina siekė 8,05 cnt/kWh, o 2022 m. IV ketvirčio vidutinė prognozuotina kaina – 16,9 cnt/kWh. Taigi, ji nurodytu laikotarpiu didėja du kartus.

„Šilumos kainos padidėjimą nulėmė pasaulinė energetinių resursų krizė ir dėl to ypač ženkliai išaugo šilumos gamyboje naudojamo kuro bei elektros energijos kainos. Atskirais laikotarpiais gamtinių dujų kainos yra padidėjusios 10-15 kartų, biokuro – 2-3 kartus, elektros energijos – 4-5 kartus“, – situaciją komentavo bendrovės „Ukmergės šiluma“ direktorius.

Pasak V. Paknio, lyginant suvartotą energiją, mažiausiai jos prireikė renovuotiems namams. Nors šildymo sezonas oficialiai šiemet prasidėjo spalio 11 dieną, 22 daugiabučiai sezoną pradėjo vėliau. Taip pat kainai įtakos turėjo patalpose palaikoma temperatūra, energetinis namo efektyvumas, kokybiškai prižiūrimos, valdomos namo vidaus šildymo sistemos.

Už 50 kv. m buto šildymą (be 9 proc. PVM) mažiausiai – tik 13,66 euro – mokės Jaunimo gatvės 56-ojo namo gyventojai, Miškų g. 50-ojo namo (15,33 Eur), Anykščių g. 11-ojo (18,87 Eur), Jaunimo g. 58-ojo (23,20 Eur) ir Deltuvos g. 18A (26,36 Eur) gyventojai.

Didžiausias sąskaitas už tokio paties ploto būstą gavo Pilies gatvės 6-ojo namo gyventojai, kuriems už spalį priskaičiuota 117,70 Eur suma. Melioratorių g. 26-ojo namo gyventojai mokės 84,78 Eur, Vilniaus g. 87-ojo namo – 74,13 Eur, Pašilės g. 6-ojo namo – 70,54 Eur, Vytauto g. 61B namo – 66,68 Eur.

UAB „Ukmergės šiluma“ šiuo metu šilumą tiekia 7 158 buitiniams vartotojams ir 131 įmonei bei įstaigai.

„Didžiausi priskaitymai ir mokėjimai tenka Ukmergės ligoninei ir savivaldybės biudžetinėms įstaigoms – mokykloms, darželiams ir pan.“, – kalbėjo direktorius.

Kompensacijas gavo 25 proc. buitinių vartotojų

Pasiteiravus, kas labiausiai dabar jaudina ukmergiškius, su kokiais klausimais jie dažniausiai kreipiasi į šilumos tiekėjus, V. Paknys patikino, kad didžiausio susidomėjimo ir klausimų įmonės darbuotojai sulaukia dėl kompensacijų už patalpų šildymą bei tiektą karštą vandenį: „Vartotojams sunku tiksliai suvokti, kaip kompensacijos skaičiuojamos, kokie yra normatyvai, kodėl vieniems kompensuojama daugiau, kitiems mažiau. Žmonės, kurie jau pateikę prašymus dėl kompensacijų, bet jų dar nesulaukę, teiraujasi, ar kompensaciją gaus už kelis praeitus mėnesius, ar už visą šildymo laikotarpį. Į vartotojų paklausimus visuomet atsakoma detaliai paaiškinant paramos mokėjimo tvarką bei reikalavimus.“

Pasak UAB „Ukmergės šiluma“ vadovo, spalio mėnesį kompensacijoms skirta beveik 82 000 eurų, jas gavo 25 procentai visų buitinių vartotojų.

Šilumą tiekianti bendrovė vis tik nemano, kad išaugus kainoms, padaugės skolininkų.

„Visiems yra pateikiama informacija apie kompensacijas ir jų gavimą, taip pat įmonė neskaičiuoja delspinigių vartotojams, patiriantiems finansinių sunkumų. Suteikiama galimybė pasirašyti skolos ir įmokų mokėjimo grafikus. Su kiekvienu turinčiu problemų ir besikreipiančiu vartotoju yra kalbama individualiai ir visada priimamas vartotojui geriausias, palankiausias sprendimas“, – kalbėjo V. Paknys.

Direktorius pridūrė, jog atlikus katilinių kuro sistemų rekonstrukciją UAB „Ukmergės šiluma“ turi galimybę naudoti ir skystą kurą – žymėtą dyzeliną. Kuri kuro rūšis naudojama atitinkamu laikotarpiu, priklauso nuo tuo metu susiformavusios atskiros kuro rūšies rinkos kainos. „Jei skystas kuras pigesnis, tai jis ir naudojamas, jei gamtinės dujos pigesnės, tuomet naudojamos gamtinės dujos, – aiškino V. Paknys. – Pavyzdžiui, šildymo sezono pradžioje buvo naudojamas skystas kuras, dabar šiek tiek sumažėjus gamtinių dujų kainai – gamtinės dujos. Tai leidžia stabilizuoti šilumos kainą. Dėl paminėtų pokyčių gruodžio mėnesį šilumos kaina Ukmergės rajono centralizuotos šilumos vartotojams sumažės ženkliai – apie 30 proc.“

Šildymas pareikalaus papildomų lėšų

Kaip UAB „Ukmergės šiluma“ vadovas minėjo, viena stambiausių šilumos energijos vartotojų yra viešoji įstaiga Ukmergės ligoninė. Pasak vyriausiojo gydytojo Rimvydo Civilkos, už patalpų šildymą ir tiektą karštą vandenį gydymo įstaiga už spalio mėnesį turės sumokėti 42 tūkst. eurų. „Tokią sąskaitą gavome, nors šildėmės nepilną mėnesį ir esant lauke pliusinei oro temperatūrai“, – nuostabos neslėpė įstaigos vadovas. Ir pridūrė, jog praėjusiais metais už tą patį laikotarpį teko mokėti šiek tiek per 20 tūkst. eurų.

 VšĮ Ukmergės ligoninės skaičiavimais, šiam šildymo sezonui papildomai reikės 250 tūkst. eurų.

„Bandome taupyti elektros energiją, pakeitėme elektros leputes, išjungiame šviesą, o štai šildymo nepataupysi, nepaliksi palatų be šilumos“, – mintimis dalijosi vyr. gydytojas.

Patiriamų išlaidų palyginamąją lentelę braižo ir rajono kultūros darbuotojai. Kaip „Gimtajai žemei“ sakė Kultūros centro direktorė Rasa Graužinienė, sąnaudos lyginamos su 2019 metais, kai centras iki koronaviruso dirbo įprastu režimu. „Tais metais Kultūros rūmų pastato Ukmergėje šildymas spalio mėnesį mums atsiėjo 1 691 eurą. Šiemet už tą patį laikotarpį gavome 2 590 eurų sąskaitą“, – skaičius vardijo direktorė.

Jau anksčiau Kultūros centro darbuotojai ėmėsi taupumo priemonių – pirmadieniais dirba nuotoliniu būdu, šį šildymo sezoną atsisakė šilto vandens, šildymas sumažinamas ir administracinėse patalpose…

Direktorės teigimu, dauguma kaimų filialų įsikūrę po vienu stogu su seniūnijomis, bibliotekų padaliniais. Kai kurių kaimų meno vadovai taupydami jau dabar su kolektyvais repetuoja vietos mokyklų patalpose.

Pasak R. Graužinienės, šio mėnesio visos išlaidos dar skaičiuojamos. Bet jau aiškėja, kad metų pabaigai pinigų Kultūros centras pristigs.

Resursais pasirūpino iš anksto

Daugeliui įstaigų skaičiuojant patiriamus nuostolius ir išaugusias sąskaitas, rajono Vartotojų kooperatyvas į neviltį dėl didėjančių energetinių kainų nepuola.

„Taupome ir mes, – atviravo Vartotojų kooperatyvo direktorė Angelė Andrikonienė. – Parduotuvės šiek tiek „aptemo“, įrengėme LED apšvietimą, kai kuriose patalpose lemputės įsijungia suveikus judesio davikliams, imamės kitų priemonių.“

Anot pašnekovės, rajono Vartotojų kooperatyvas būsimam sunkmečiui pasiruošė iš anksto. Visos parduotuvės yra atnaujintos, apšiltintos, turi granulines katilines.

„2008 metais įsirengėme katilinę Ukmergėje, kuri apšildo administracines patalpas su „Paparčio“ parduotuve, taip pat „Vilkmergės“ restorano pastatą. Su UAB „Ukmergės šilima“ turime sutartį tik dėl šilumos tiekimo į Vilniaus gatvėje esančią „Pivonijos“ parduotuvę. Tačiau ją šildyti pradėjome nuo lapkričio, todėl sąskaitos dar nesame gavę. Katilinė šilumą turėtų tiekti ir „Pušelės“ parduotuvei Pašilėje, bet ten patalpų mes nešildome, nes yra šaldytuvai, kurie žiemos metu atiduoda šilumą, be to, reikalui esant, galima įjungti kondicionierius“, – situaciją komentavo A. Andrikonienė.

Kaimų parduotuvės apšildomos granulinėmis krosnelėmis. „Granulių geromis kainomis įsigijome dar pernai, todėl šiam šildymo sezonui kuro pakaks“, – džiaugėsi direktorė.

Rajono Vartotojų kooperatyvui laiku pavyko pasirūpinti ir energetiniais resursais – su energetikos įmone „Ignitis“ pasirašyti naudingas sutartis ir dėl elektros tiekimo, ir dėl dujų kainų.

Pasak A. Andrikonienės, koo-peratyvo darbuotojai skatinami taupyti, nes tai – sėkmės garantas. Direktorė kiekvieno mėnesio pradžioje kreipiasi į visus ir padėkoja už taupumą.

UAB „Ukmergės šiluma“/Dainiaus VYTO nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Ukmergiškis to A vat todel :
    Belieka padėkoti Savivaldybės tarybos Sprendimui Nr. 7-135 , kuris parodo , kad taryba yra Ukmergės gyventojų priešas , o ,,Ukmergės šiluma" direktorius priešų draugas.
  • **** :
    ttps://www.regula.lt/ Tinklapio pajeskoje iveskit Ukmerges siluma
  • A vat todel: :
    https://www.regula.lt/ieska/Puslapiai/results.aspx?k=Ukmerges%20siluma
  • Ukmergiškis :
    Ką tas ,.Ukmergęs šilumos " vadovas kalba standartines frazes ir pasiteisinimus.Kodėl kitose savivaldybėse taip nebrango , nes vadovai turi galvą ant pečių o ne puodynę ir iš anksto žinojo apie situaciją dėl šildymo ir karšto vandens ir pasirūpino savo rajonų gyventojais užpirkdami pigesnį kurą..O šitam svarbu kad pinigai į kišenę byra.Radiatoriai karščiausi nors lauke dar nėra labai šalta.Kovojo Ukmergės žmonės kad ,,Panevėžio energijos" nebūtų sava katilinė bus pigiau- matome koks pigus šildymas ir karštas vanduo: brangiausias tarp visų Lietuvos rajonų.Bet čia nieko nuostabaus kai tokia Ukmergės valdžia , dar nori Ukmergės butų ūkio paslaugas pabranginti.. :

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas