Kriminalai

Nusižengęs Medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas trauktis neketina

Loreta EŽERSKYTĖ

Laikraštyje rašėme, kad Aplinkos apsaugos departamento (AAD) Utenos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, bendradarbiaudami su visuomeninės organizacijos „Lašišos dienoraštis“ nariais, spalio 17 dieną Ukmergės rajone išaiškino du asmenis, tinklais gaudžiusius lašišas Siesarties upėje.

AAD pranešime buvo teigiama, kad remdamiesi gauta informacija, Utenos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai keletą kartų vyko prie Siesarties ruožo Ukmergės rajone, kur, atsižvelgiant į rastus požymius, buvo galima įtarti neteisėtą žvejybą.

Spalio 17-ąją, aplinkosaugininkams stebint minėtą upės ruožą, pasirodė du asmenys. Vienam sekant aplinką, kitas įbrido į upę, patikrino ir perstatė du tinklus. O antrame tinkle rastas keturias lašišas išėmė ir numetė į krantą. Tada krante stovintis vyras padavė dar vieną tinklą, kuriuo upė buvo pertverta skersai. Baigę darbą pažeidėjai išsiskyrė – vienas su dviem lašišomis nuėjo prie automobilio, antras dar liko upėje.

Supratę, kad įkliuvo, pažeidėjai dar bandė slėpti žuvį, tinklus statęs asmuo ir pats bandė slėptis pakrantės brūzgynuose, bet išsisukti nepavyko – abu buvo sulaikyti su visais įkalčiais.

Aiškinantis aplinkybes nustatyta, kad tai Ukmergės rajono gyventojai. Jiems surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, paimti tinklai ir neteisėtai sugautos keturios lašišos. Be to, pranešime pažymėta, kad pažeidėjams grėsė baudos nuo 120 iki 300 eurų ir teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą 3 880 eurų žalą. Aplinkosaugininkų pateiktoje informacijoje tinklais gaudžiusių lašišas ukmergiškių pavardės nebuvo minimos.

Po šio įvykio praėjus beveik trims savaitėms paaiškėjo, jog vienas iš pažeidėjų – Ukmergės medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Vaidas Bakanauskas, šias pareigas užimantis nuo 2015 metų.

„Gimtajai žemei“ telefonu susisiekus su V. Bakanausku jis neneigė, jog buvo įkliuvęs aplinkosaugininkams. Ukmergiškis paaiškino, jog buvo sulaikytas, kai žvejojo Siesartyje netoli Valų. Su juo kartu buvusio asmens neatskleidė, tik paminėjo, jog jis ne iš artimos aplinkos.

V. Bakanauskas nesutiko pakomentuoti neteisėtos žvejybos aplinkybių, bet aptakiai užsiminė, jog „galbūt kažkam perėjau kelią?“ Beje, jis patikino, jog tai nėra susiję su jo pareigomis Ukmergės medžiotojų ir žvejų draugijoje. Jo žodžiais tariant, draugija klesti, joje viskas gerai.

Pašnekovas prisipažino, jog jam apmaudu, kad septynerius metus darė gerus darbus, tačiau tai niekam nerūpėjo. Dabar, po įvykio prie Siesarties, jį puola, smerkia.

Paklaustas, ar neketina atsisakyti užimamų Ukmergės medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pareigų, V. Bakanauskas neneigė apie tai galvojęs. Tačiau dabar, kol visi taškai dar nėra sudėti, priėmė sprendimą nesitraukti: „Kol viskas išsispręs savo įgaliojimus sustabdysiu.“

Šią savaitę Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija (LMŽD) paskelbė tokį viešą pareiškimą: „Reaguojant į Ukmergės medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko Vaido Bakanausko padarytą administracinį teisės pažeidimą, susijiusį su neteisėta lašišų žvejyba Siesarties upėje, Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija viešai smerkia bet kokią neteisėtą veiklą ir pasisako, kad tokie poelgiai, nėra priimtini ir toleruotini, juolab kai juos padaro asmenys, kurie turi ne tik patys teisingai elgtis, bet ir turi kitiems formuoti teisingą ir atsakingą elgesį gamtoje.

Žinome, kad dėl galimai neteisėtos žvejybos yra pradėta administracinė teisės procedūra ir tikimės, kad šis atvejis bus išaiškintas kaip galima greičiau, o galimai pažeidimus padarę asmenys sulauks atsakomybės, sako LMŽD direktorius Laimonas Daukša. Galiu patvirtinti, kad atsakomybės reikalaujame ir mes, V. Bakanauskas turi trauktis iš pareigų ir tai esame su juo sutarę. Reikia pažymėti, kad dauguma LMŽD rajoninių draugijų pirmininkų dirba visuomeniniais pagrindais ir neatlygintinai, todėl šiuo atveju nėra reikalingos darbo sutarties nutraukimo procedūros, pakaks Registrų centrui pateikti prašymą apie juridinio asmens vadovo pasikeitimą.

Kaip bebūtų apmaudu, tokie poelgiai nepuošia žvejų ir medžiotojų bendruomenės, šiuo atveju, net užtraukia gėdą mūsų organizacijai. Žvejų ir medžiotojų veikloje dirbantys asmenys sau turi kelti nepriekaištingos reputacijos reikalavimus, todėl šis atvejis turi visus sudrausminti ir priversti pagalvoti apie bendrą atsakomybę.“

LMŽD direktorius L. Daukša „Gimtajai žemei“ teigė, jog tokie atvejai, kai atsakingas pareigas užimantys, pavyzdį aplinkiniams turintys rodyti asmenys neteisėtai medžioja ar žvejoja, itin reti.

Pasak L. Daukšos, šiuo atveju asmuo padarė administracinį teisės pažeidimą, jis yra užfiksuotas, tad kito kelio, kaip pripažinti savo kaltę, gailėtis ir kuo greičiau garbingai pasitraukti, nėra. Nusikaltimas prieš gamtą negali būti toleruojamas – už tai reikia atsakyti.

„Apie Ukmergės medžiotojų ir žvejų draugiją galiu atsiliepti tik gerai – tai veikli, stipri, sveika, užsitarnavusi gerą vardą organizacija. Tikiu, kad rajono medžiotojų ir žvejų bendruomenė nuris karčią piliulę, atsities, atsiras žmogus, kuris imsis lyderio vaidmens“, – kalbėjo LMŽD direktorius.

Aplinkos apsaugos departamento nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Anatolijus :
    Bus tu lašišu tegu susimoka bauda ir baigta juk administracine ne baudžiamoji atsakomibe mažiau pavidekit ...
  • Dainius :
    Kol musuose klestes nebaudzemumas,tol gero nera ko tiketis...,ministai suka aferas,apvogineja zmones,bet premjere juos teisina,reiskia ir jai uztenka...🤔🤔O ko tada noret is tokiu šakalu...,savam kraste jie dievai,taip bus tol,kol nebus realiu bausmiu....😡😡
  • nuodas :
    anuos isteisino. kur elnius galabijo , cia net nepastebes blogio. o mes kaip durneliai ,pirksim licenzijas, nufotkinsim, pabuciuosim ir paleisim , kad musu vaikai pamatytu kaip atrodo lasisa, va teip gaunasi/
  • Giedrūnas :
    O vadovas MZD nepasakojo apie jo szunį nuszautaper medziokle?
  • Medziotojas :
    Skanes ikras vaidas dalinai metų metus per susirinkimus. Aciu!
  • Moleta bendruomene. :
    O tai mzd vadovas V ne su pusbroliu brekino? Tarp medziotoju kalbama, kad su pusbroliu tinklis state.
  • Robis :
    Ne iš pirmininkų išmesti, bet i kokia baltarusija ar rusija, sibira, ten daugiau žuvies.
  • alfredas.savickas@gmail.com :
    Gal iš tiesų padarė gerų darbų, gerais darbais atsipirks už pažeidimą, būna didesnių pažeidėjų
  • Untokas :
    Kam Ukmergėje naujiena? Tos kelios žuvelės tik kilbukai, palyginus...
  • Zvejys :
    Kur tie jo geri darbai per 7 metus? Brakoneriavo kol nepakliuvo.Tokius riktu 3gubai baust.Ne vieta jam gamtosaugoj.
  • Vaidas Brokonieriauskas :
    Tai gi ne pirmas ir ne antras kartas kuomet šitas brakonieriauja.Ne vienerius gi metus tą daro.Paprasčiausiai Vilniaus sergėtojai to ""nematė"".Vat Utenos gamtosaugininkai šaunuoliai-savo pareigą atliko-sulaikė parazytą.
  • bbb :
    nu piz dec...prisisiko iki ausu ir dar dejo ant visu.neketina palikti posto...cia virs visko! vat kas darosi ukmergei..kuom pas mus geriau nei rusijoi ar baltarusijoi? niekuom! da blogiau!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas