Šventupiečiai ypač aktyviai įsijungė į akciją „Šildančios žvakės Ukrainai“.

Aktualijos, Naujausi

Kaimuose liejamos žvakės Ukrainos žmonėms

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Lietuvos miestuose renkamas parafinas, vaškas ir kitos medžiagos apkasų žvakėms gaminti. Jos, atšalus orui, itin reikalingos Ukrainos kariams bei be elektros tiekimo likusiems gyventojams. Paramos akcija „Šildančios žvakės Ukrainai“ vyksta ir Ukmergėje. Visos pagamintos žvakės pasieks Ukrainą kartu su savivaldybės komplektuojama maisto, šiltų drabužių ir kitų reikalingų daiktų paramos siunta iš Ukmergės.

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo Ukmergės krašto bendruomenių sąjungos (UKBS) pirmininkė Angelė Jokubynienė, dalyvauti akcijoje „Šildančios žvakės Ukrainai“ buvo pakviestos visos rajono kaimų bendruomenės.

„Šios iniciatyvos ėmėmės norėdami prisidėti prie rajono savivaldybės formuojamos paramos siuntos Ukrainos žmonėms, – pasakojo A. Jokubynienė. – Vieni ukmergiškiai mezga kojines ukrainiečiams, kiti prisidės maistu, techninėmis priemonėmis, o mes nutarėme gaminti žvakes“.

Vadinamosios apkasų žvakės liejamos daugelyje šalies miestų. Pasak UKBS pirmininkės, kaip gaminti tokias žvakes bendruomenių savanoriai mokėsi iš „YouTube“ socialinio tinklo įrašų. Šiam procesui reikalingas kartonas, parafinas, vaškas ir nenaudojamos metalinės skardinės. Supjaustytas kartonas susukamas ir įdedamas į skardines, jos užpilamos vaško ir parafino mišiniu. Uždegę tokias žvakes kariai ir be elektros tiekimo likę civiliai gyventojai gali džiovinti drabužius, gaminti maistą, šildytis.

Šios žvakės nuo įprastai naudojamų skiriasi tuo, jog įklotas kartonas užsidega per visą plotį ir dega 2–4 valandas, o litras vandens galėtų užvirti po 15 minučių.

„Kiek žinau, daugelis kaimo bendruomenių entuziastingai įsijungė į šią akciją. Ypač aktyvūs Šventupės, Valų bendruomenių nariai, kurie laisvalaikiu renkasi ir lieja žvakes. Daugelis jau pristigo gamybai reikalingų medžiagų – senų žvakių, vaško ar parafino likučių, tuščių neaukštų metalinių skardinių nuo įvairių konservų“, – kalbėjo A. Jokubynienė, kuri dėl to kreipėsi į visus geros valios žmones. Akcijos iniciatorės manymu, kiekvienuose namuose galima kažką rasti šių minėtų daiktų.

Humanitarinės pagalbos siunta Ukrainai jau formuojama. Penktadienį „Gimtosios žemės“ kalbinta rajono savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Zimblienė dar negalėjo konkrečiai atsakyti, kada į karo niokojamą šalį pajudės ukmergiškių komplektuojama parama.

Šventupės kaimo bendruomenės „Facebook“ nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas