Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Simptomai, iš kurių atpažįstamas hemorojus

Daugelis ne tik žino, kas yra hemorojus, bet ir yra su šia liga susidūrę. Hemorojiniai mazgai gali susidaryti nepriklausomai nuo amžiaus ar lyties, o jų susidarymą gali paskatinti tokie veiksniai kaip blogi įpročiai, neteisingas gyvenimo būdas. Pastebėjus hemorojų daugelis pacientų išsigąsta – jis painiojamas su vėžiu, tačiau žinant pagrindinius simptomus hemorojų lengva atpažinti.

Kas yra hemorojus?

Nors daugelis daugmaž žino, kas tas hemorojus, tikslinga sužinoti ir kaip jis apibūdinamas mediciniškai bei kaip susidaro. Paprastai tariant, hemorojus – tai kraujagyslinis darinys, o kraujagyslių yra gausu kiekvieno žmogaus išangės kanale. Šios kraujagyslės sudaro vadinamuosius hemoroidus, kurie kartu su raumenimis padeda sandariai „užverti“ išangę. Deja, kartais dėl įvairių veiksnių kraujotaka gali sutrikti ir tada formuojasi kraujagyslių raizginiai. Jie gali būti pavieniai arba kombinuoti, susiformuoti tiek tiesiosios žarnos viduje, tiek ir išorinėje išangės srityje.

Išorinio hemorojaus simptomai

Išorinis hemorojus dažniausiai susiformuoja po oda išangės srityje ir pasireiškia tokiais požymiais:

  • Susidaro kietas ir skausmingas guziukas;
  • Dažnai jaučiamas deginimas, niežėjimas išangės srityje;
  • Pastebimas patinimas išangės srityje;
  • Skausmas jaučiamas palietus išangės zoną, sėdint ar tuštinantis;
  • Tuštinantis pastebimas kraujavimas.

Išorinis hemorojus gali būti trombuotas – tai reiškia, kad susidariusiame mazge kaupiasi kraujas, susidaro kraujo krešulys. Jei hemorojus yra trombuotas, tai jis pasireiškia stipriu intensyviu skausmu, patinimu, susiformavęs guziukas išangės srityje gali padidėti, vyksta uždegimas.

Vidinio hemorojaus simptomai

Vidinio hemorojaus pacientai patys negali apčiuopti ir dažnai net nejaučia. Galima pagalvoti, kad tai nėra problema, nes toks hemorojus nesukelia diskomforto, tačiau yra priešingai. Negydomi mazgai toliau plečiasi ir galiausiai gali sukelti nemalonius simptomus:

  • Skausmą, deginimą;
  • Kraujavimą iš išangės (ne tik tuštinimosi metu).

Net jei vidinis hemorojus nesukelia skausmo, jį būtina gydyti. Kraujas išmatose gali būti įvairių rimtų sveikatos problemų simptomas, o kai pacientai mano, kad dėl to kaltas hemorojus, dažnai yra gaištamas brangus laikas.

Pajutus hemorojaus simptomus reikia kreiptis į gydytoją

Visuomenėje dar gaji stigma, kad hemorojus yra gėdinga liga. Taip, iš tikrųjų tai nėra pati maloniausia problema, tačiau profesionalūs gydytojai yra pasirengę padėti ją išspręsti. Šiuolaikinė medicina siūlo inovatyvius gydymo būdus, kurie minimalizuoja patiriamą diskomfortą ir gerokai sutrumpina gijimo laikotarpį. Vienas tokių metodų yra gydymas lazeriu – tai beskausmis ir universalus būdas visiems laikams atsikratyti hemorojaus.

Hemorojus turi būti gydomas ne tik dėl gyvenimo kokybės. Kaip minėta, jo simptomai gali užgožti kitų ligų simptomus ir jos liks nepastebėtos. Be to, dažnai hemorojumi sergantys pacientai susiduria su rimtomis psichologinėmis pasekmėmis: tualeto baime, nepasitikėjimu savimi, jie vengia keliauti, bendrauti, nes stigmatizuoja hemorojų, bijo patirti gėdą, jei bus pastebėtas kraujavimas.

Negydomi hemorojiniai mazgai plečiasi, didėja. Ilgai laukiant, problema taps tik rimtesnė ir reikės didesnės intervencijos. Dėl to vos pastebėjus pirmus simptomus verta pasikonsultuoti su gydytoju.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas