Talkininkai ruošė vietą trinkelėms ir link paminklo nutiesė naują takelį.

„Istorinė atmintis - dabarties ir ateities pamatas“, Naujausi, Žmonės

Kuo galima išmatuoti Sližių krašto ŽMONIŲ GERUMĄ?

Zita BAUSIENĖ

Mokytoja

 

1917 metų liepą drąsieji Veprių seniūnijos Samantonių ūkininkai pasipriešino vokiečių okupantams ir savo gyvybes paaukojo už duoną – naują derlių, kurį tuometė vokiečių valdžia siekė nusavinti. Drąsus poelgis privertė vokiečius atšaukti masines rekvizicijas Lietuvoje. Šiems įvykiams atminti 1928 m. už mokytojo Antano Maldučio surinktus pinigus buvo pastatytas paminklas su kryžiumi. Sovietų valdžiai reikalaujant paminklą kovotojams už duoną sunaikinti, tuometinio S. Nėries kolūkio pirmininko Stepono Jankeliūno rūpesčiu paminklas buvo perkeltas į Sližių kapines ir tais pačiais metais (1974 m.) gyvenvietės centre pastatytas naujas (paminklo autorius mokytojas Jonas Žentelis).

Šiais metais minėdama 105-ąsias žuvusiųjų kovotojų už duoną metines, Sližių krašto bendruomenė parengė projektą naujam takeliui link paminklinio akmens iškloti. Projektas finansuotas iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos patvirtintos programos „Stiprinti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“. Už gautas lėšas nupirktos statybinės medžiagos, o darbščių ir labai gerų žmonių dėka atlikti darbai.

Ūkininko Ramūno Nanartavičiaus geranoriškai ir neatlygintinai skirtu transportu buvo parvežtos ir iškrautos daugiau kaip 7 tonas svėrusios statybinės medžiagos. Ačiū Jam.

Praėjusio penktadienio popietę prasidėjo darbai. Buvo išardytos ir išvežtos senos plytelės, o išaušus saulėtam šeštadienio rytui darbai sparčiai judėjo į priekį. Vyrai krovė, vežė žvyrą, ruošė vietą kloti trinkelėms. Vakarop trinkelės jau ,,gulė“ į savo vietas ir takelis buvo baigtas.

Nuoširdžiai dėkojame geradariams Sauliui Samsonui, Kastyčiui Kovalčiukui, Dariui Orentui, Laimučiui Babikaičiui, Martynui Bausiui, Valentinui Morkūnui, Antanui Krikštaponiui, Dainiui Kašauskui, Lukui Kovalčiukui, Kęstučiui Vereniui, Gabrielei Kovalčiukaitei ir Daliai Kovalčiukienei, kurie neatsisakė ir savo savanorišku neatlygintinu darbu prisidėjo, kad dar vienas Sližių krašto kampelis taptu gražesniu, patrauklesniu.

Šių šeimų ir visų prisidėjusiųjų pavyzdys dar kartą įrodė, kad savo kraštą geriausiai puošia ŽMONIŲ GERUMAS.

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas