Asociatyvi pexels.com nuotrauka

Įvairūs

Organizacinės kultūros keitimas – kaip tai įgyvendinti?

Visos įmonės turi savo organizacinę kultūrą. Svarbu pastebėti, kad organizacinė kultūra apima įmonės vertybes, normas, sistemas, įsitikinimus ir įpročius. Tad nė nekyla abejonių, jog stipri organizacinė kultūra yra raktas į verslo sėkmę, teisingus sprendimus ir efektyvius rezultatus. Tačiau jei organizacinė kultūra turi spragų, gali kilti įvairių bėdų – mažėja pelnas, darbo našumas ir kt.

Vis dėlto su didžiausiais iššūkiais susiduriama tada, kuomet yra reikalingas organizacinės kultūros keitimas. Kokiais atvejais reikia keisti įmonėje nusistovėjusią kultūrą? Kaip tai įgyvendinti? Atsakymus į šiuos klausimus turi žinoti visi vadovai, norintys, kad darbuotojai būtų vieningi lyg kumštis, o verslas klestėtų.

Asociatyvi pexels.com nuotrauka

Kada reikia keisti organizacinę kultūrą?

Kalbant apie organizacinę kultūrą svarbu žinoti, jog tai – vertybių, lūkesčių ir praktikos rinkinys, nuo kurio priklauso visų komandos narių veiksmai. Stipri organizacinė kultūra išryškina įmonės teigiamus bruožus, kas lemia geresnius veiklos rezultatus, didesnį pelną, produktyvesnį darbą. Blogai veikianti organizacinė kultūra išryškina tokias savybes, kurios gali trukdyti veikti net sėkmingiausioms įmonėms. Vienas svarbiausių klausimų, į kurį turime atsakyti: kada reikia keisti organizacinę kultūrą? Pažymėtina, jog yra išskiriamos net kelios organizacinės kultūros pokyčių priežastys:

  • Nauja vadovybė, naujas komandos vadovas. Savaime suprantama, jog naujas komandos vadovas atneša pokyčius į jau nusistovėjusią organizacinę kultūrą. Kiekvienas naujas vadovas turi savų idėjų, tikslų ir nori, kad visa tai padėtų įgyvendinti visi komandos nariai. Todėl tokiais atvejais organizacinės kultūros pokyčiai – neišvengiami.
  • Finansiniai nuostoliai. Patiriami finansiniai nuostoliai yra rimtas signalas, jog metas keisti organizacinę kultūrą. Tokiais atvejais svarbu įgyvendinti tinkamus pokyčius tiek dėl verslo sėkmės, tiek dėl darbuotojų gerovės.
  • Nauji klientai. Pritraukus naujų klientų darbuotojams gali tekti pakeisti savo darbo stilių tam, kad būtų patenkinti visi naujų klientų poreikiai.
  • Darbuotojų savirealizacija. Neretai nutinka taip, jog darbuotojai patys ima suprasti, jog reikia keisti savo požiūrį, darbo stilių tam, kad užsibrėžti įmonės tikslai būtų pasiekti greičiau bei sėkmingiau. Tokiais atvejais labai svarbu atkreipti dėmesį į darbuotojų savirealizaciją ir imtis teisingų pokyčių įgyvendinimo.

Žingsniai, kuriuos svarbu atlikti įgyvendinant pokyčius

Verta pastebėti, kad organizacinės kultūros pokyčiai yra tikras iššūkis kiekvienam komandos vadovui. Taip yra todėl, kad organizacinę kultūrą sudaro tarpusavyje susiję tikslai, vaidmenys, procesai, vertybės, komunikacijos praktika, nuostatos. Siekiant įgyvendinti teisingus pokyčius reikia priimti šiuolaikiškus, visiems komandos nariams tinkamus sprendimus. Todėl vis daugiau verslų įkvėpimo semiasi iš Agile vertybių ir principų rinkinio, kuris fokusuojasi į, norą prisitaikyti prie reikalingų pokyčių, bendradarbiavimą, tarpusavio supratimą. Įdiegti Agile vertybes ir įgyvendinti reikalingus pokyčius organizacijos viduje moko Management 3.0 mokymai. Šių mokymų metu aptariami pagrindiniai žingsniai, kuriuos reikia atlikti norint sėkmingai pereiti prie stiprios organizacinės kultūros. Plačiau apžvelgsime keletą jų:

  • Turėkite svarbią priežastį, kodėl reikia keistis. Kiekvienas komandos narys turi suprasti, kodėl ir kam yra reikalingi organizacinės kultūros pokyčiai. Vadovo pareiga – tiksliai įvardinti priežastis, kodėl darbo stilius ar požiūris turi keistis. Taip pat labai svarbu – paaiškinti pokyčių naudą. 
  • Pasinaudokite patirtimi. Darbuotojams yra daug lengviau prisitaikyti prie pokyčių, kai jie mato tinkamą pavyzdį. Todėl prieš pradedant įgyvendinti organizacinės kultūros pokyčius vadovas turėtų būti įgavęs pakankamai patirties bei žinių. O tai neabejotinai suteikia minėti management 3.0 mokymai, kurių metu vadovai bei lyderiai gauna naujas praktikas, įrankius ir požiūrį, į tai, kaip tinkamai vadovauti komandai, kokių vertybių laikytis ir kaip, pritaikant Agile vertybes bei principus, atrasti kelią į verslo sėkmę.
  • Motyvuokite komandą. Ne kartą įrodyta, kad motyvuota komanda daug svetingiau priima pokyčius. Todėl prieš keičiant organizacinę kultūrą svarbu išsiaiškinti komandos poreikius, lūkesčius ir kartu priimti visas puses tenkinančius sprendimus.
  • Įtraukite visus komandos narius. Nusprendus keisti organizacinę kultūrą vadovas į šį procesą turėtų įtraukti visą komandą. Kiekvienam komandos nariui turi būti aišku, kaip jis prisidės prie įvyksiančių pokyčių ir kodėl jam svarbu dalyvauti visame procese.
  • Suteikite galimybę mokytis. Nauji pokyčiai – naujos žinios. Vadovo misija – kelti darbuotojų kompetenciją, suteikti galimybę jiems mokytis bei tobulėti tam, kad pokyčių įgyvendinimas vyktų tikslingai ir sėkmingai.

Tai – tik keli, tačiau labai svarbūs žingsniai, kuriuos turi atlikti kiekvienas vadovas, siekiantis pakeisti organizacinę kultūrą. Norint, kad kelionė link teisingų pokyčių būtų lengvesnė verta daugiau įsigilinti į Agilę vertybes ir principus, apie kuriuos plačiai kalba ir analizuoja management 3.0 mokymai.

Stipri organizacinė kultūra – kokia ji?

Kiekvienam vadovui labai svarbu ne tik tinkamai įgyvendinti norimus organizacinės kultūros pokyčius, bet ir turėti aiškią viziją, kaip turi atrodyti stipri organizacinė kultūra, kurios dėka būtų siekiama sėkmės versle. Derėtų akcentuoti, kad dažniausiai stipri organizacinė kultūra pasižymi šiomis savybėmis:

  • Suderinamumu. Labai svarbu, kad tiek įmonės, tiek darbuotojų tikslai sutaptų, nes tik tai leidžia pasiekti norimų rezultatų.
  • Pasitikėjimu. Pasitikėdami vienas kitu komandos nariai gali išreikšti save nesibaimindami nesėkmių ar laukiančių iššūkių.
  • Našumu. Našūs darbuotojai skatina vienas kitą tobulėti, nuolat mokosi, priima naujas žinias, kas užtikrina produktyvesnį darbą.
  • Komandiniu darbu. Dirbdami išvien komandos nariai vienas kitą palaiko, padeda susidoroti su iškilusiais sunkumais, o tai neabejotinai prisideda prie geresnių verslo rezultatų.
  • Sąžiningumu. Sąžiningi komandos nariai daug lengviau bei paprasčiau priima teisingus sprendimus ir kuria pasitikėjimu paremtą bendrystę.

Įgyvendinti pokyčius niekada nevėlu

Neretai nutinka taip, jog vadovai išsigąsta pokyčių. Nusistovėjusi organizacinė kultūra atrodo neįveikiama, todėl verslas arba stovi vietoje, arba ritasi žemyn. Derėtų žinoti, jog neįdedant reikalingo indėlio ir nepradedant svarbių pokyčių situacija tikrai nepasikeis. Tik nesibaiminant naujovių, mokantis bei tobulėjant galima pasiekti išties stebinančių rezultatų. Tad pradėti kurti stiprią organizacinę kultūrą niekuomet nevėlu, reikia tik drąsiai žengti teisingu keliu.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas