Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi, Sveikata

Ragina pasiskiepyti nuo gripo

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) skelbia, jog pastaraisiais metais sumažėjus sergamumui gripu, gerokai nukrito ir norinčiųjų pasiskiepyti skaičius – per praėjusį gripo sezoną nuo jo pasiskiepijo tik 8 proc. gyventojų. Tačiau sveikatos priežiūros ekspertai prognozuoja, kad šiemet gripo sezonas bus kupinas iššūkių.

Kaip teigiama NVSC išplatintame pranešime, per pastaruosius dvejus metus Lietuvoje sergamumo gripu rodikliai krito žemyn: ikipandeminiu 2018–2019 m. sezonu užfiksuota beveik 50 tūkst. gripo atvejų, o 2020–2021 m., prasidėjus COVID-19 pandemijai, sergančių skaičius tesiekė 302.

Tačiau sušvelnėjus COVID-19 pandemijos valdymo priemonėms, infekcinės ligos sugrįžta – tai rodo ir pernykštis, 2021–2022 m., gripo sezonas, kai gripo atvejų registruota jau 20 kartų daugiau palyginti su užpernykščiu sezonu, t. y. užfiksuota 6 tūkst. atvejų.

Medikų nuomone, šiųmetinis gripo sezonas turėtų būti išties sunkus. Tai matyti jau pagal dabar vyraujančius peršalimo ligų simptomus. Požymiai šiemet labai įvairūs – net iki vėmimo ir viduriavimo. Pacientų slogos – pūlingos, temperatūros – aukštos, o gerklės – raudonos. Tai reiškia, kad šiuo metu vyrauja tam tikri virusai, kurie pažeidžia daug organizmo sistemų. Baiminamasi, kad visi kiti virusai gali organizme tarsi atverti vartus gripui. Todėl gyventojams rekomenduojama kuo skubiau pasiskiepyti.

Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) Poliklinikos vedėjo pareigas laikinai einantis šeimos gydytojas Justas Šakalys sakė, jog ukmergiškiai gripo vakcina skiepijasi labai aktyviai.

„Gripui būdinga staigi pradžia, aukšta temperatūra (didesnė nei 38°C), sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas. Retai pasitaikantys gripo simptomai yra šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas. Skiepai yra pati efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų: pneumonijos, bronchito, ausų uždegimo, sinusito, lėtinių ir kitų ligų paūmėjimo“, – kalbėjo gydytojas.

Pasak mediko, skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais prieš prasidedant gripo sezonui, ypač tai daryti patariama rizikos grupių asmenims: 65 metų ir vyresniems asmenims; nėščiosioms; žmonėms, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose; sergantiems širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų, taip pat lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais; sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.

Gydytojo J. Šakalio teigimu, sergančiųjų gripu šiuo metu rajone dar nėra, bet pats laikas pasirūpinti savo sveikata.

„Maloniai kviečiame pasiskiepyti keturvalente gripo vakcina ir užbėgti gripo infekcijai už akių. Tai padaryti galite kreipdamiesi į Ukmergės PSPC registratūrą ir į šeimos gydytojus“, – ragino poliklinikos vadovas.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Patysskiepykites :
    Kad imuniteta numustu?! Pasvajokit. Be skiepu nepamenu kada sirgau gripu,ar dar kokiu brudu. O pasiskeipija,ypac vaikai serga ir serga.
  • savas :
    kazkaip vel netiketai atsirado du metus pamirstas gripas

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas