Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Kompensuos modernius protezus

Privalomojo sveikatos draudimo taryba pritarė šlaunies protezo su mikroprocesoriumi valdomu kelio sąnariu kompensavimui Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Naujasis modernus protezas pacientams leis gyventi aktyviai, suteiks visišką saugumą ir judėjimo laisvę.

„Šis protezas – tai išmani protezinė sistema, kuri kompensuoja trūkstamos galūnės funkciją ir leidžia atlikti kuo artimesnius sveikai kojai judesius. Mikroprocesoriumi valdomas kelio sąnarys reikšmingai padidina pacientų saugumą, pagerina vaikščiojimo, mobilumo, kasdieninės veiklos efektyvumą, našumą ir paciento gyvenimo kokybę bei socialinį aktyvumą“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Medicinos priemonių kompensavimo skyriaus vedėjas Giedrius Baranauskas.

Protezas su mikroprocesoriumi – iki šiol brangiausias kada nors ligonių kasų kompensuotas galūnės protezas. Jo bazinė kaina siekia daugiau nei 44 tūkst. eurų. Naujieji protezai PSD apsidraudusiems pacientams bus kompensuojami 100 proc.

Šlaunies protezas su mikroprocesoriumi valdomu kelio sąnariu galės būti skiriamas privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustiems suaugusiems pacientams, kuriems nustatytas V mobilumo lygis dėl įgimto ar įgyto galūnės netekimo. Išmanųjį protezą galės skirti tik tretinio lygio sveikatos priežiūros paslaugas teikiančios įstaigos gydytojų konsiliumas, kurio sudėtyje turi būti bent vienas fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas ir bent vienas gydytojas ortopedas traumatologas. Šiuos protezus galės gaminti ir pritaikyti tik tos ortopedijos įmonės, kuriose dirbs ortopedas technologas, turintis kompetenciją patvirtinantį sertifikatą ir bus apmokytas gaminti bei pritaikyti šiuos protezus.

VLK prognozuoja, kad per metus apie 22 pacientams, kuriems nustatytas V mobilumo lygis, būtų tikslinga pagaminti ir pritaikyti šlaunies protezą su mikroprocesoriumi valdomu kelio sąnariu.

Ligonių kasos nuolat gerina ortopedijos techninių priemonių prieinamumą neįgaliesiems, į kompensavimą įtraukdamos vis naujų, modernių, pacientams itin reikalingų brangių galūnių protezų. Pavyzdžiui, pernai PSD apdraustiems pacientams buvo pradėti kompensuoti nauji mioelektriniai dilbio protezai.

Per metus vidutiniškai galūnių protezais aprūpinama apie 1 200 neįgaliųjų.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas