Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi

Ukmergėje panaikinta viena rinkimų apylinkė

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Ruošdamasi 2023 m. kovo 5 dieną vyksiantiems Savivaldybių tarybų ir merų rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) patvirtino rinkimų apylinkių sąrašą ir rinkimų apylinkių ribas. Iš viso panaikinta 16 rinkimų apylinkių, iš jų viena – Ukmergės rajone.

Rinkimų apylinkių sąrašą savivaldybių administracijų direktorių teikimu VRK sudaro atsižvelgdama į rinkėjų skaičių konkrečioje apylinkėje bei patogumą rinkėjams atvykti į balsavimo patalpas.

Rinkimų kodeksas numato, kad apylinkės teritorijoje turi gyventi ne daugiau kaip 5 000 rinkėjų. Taip pat atsižvelgiama, ar pastatas, kuriame vyks balsavimas, yra pritaikytas atvykti asmenims su negalia.

Atsižvelgus į rajono savivaldybės administracijos direktoriaus teikimą, Ukmergėje neliks S. Daukanto rinkimų apylinkės (Nr. 1), kurioje praėjusiuose savivaldos rinkimuose buvo 1 430 rinkėjų. Apylinkės balsavimo patalpos buvo įsikūrusios „Ryto“ specialiojoje mokykloje (Vytauto g. 20). Mokyklai atsisakius patalpų Vytauto gatvėje ir visas veiklas bei mokyklos inventorių perkėlus į Veterinarijos gatvės 5-uoju numeriu pažymėtą pastatą, čia nebeliko balsavimo organizavimui tinkamų patalpų. Šios apylinkės rinkėjus nuspręsta priskirti gretimai Anykščių rinkimų apylinkei (Nr. 2). Anykščių rinkimų apylinkės rinkėjai, kaip ir anksčiau, balsuos Dukstynos pagrindinės mokyklos (Vaižganto g. 44) patalpose.

Taip pat VRK sprendimu Dainavos rinkimų apylinkės balsavimo patalpų adresas iš Algirdų aikštės 4-uoju numeriu pažymėto (buvusios Dainavos pagrindinės mokyklos) pastato Dainavos k., Ukmergės r. pakeistas į Algirdų aikštės 1-uoju numeriu pažymėtą pastatą (Kultūros centro Dainavos skyrius), Dainavos k. Šis pakeitimas įvyko dėl to, kad adresu Algirdų a. 4 šiais metais įsikūrė VšĮ „Guliverio akademija“, tad balsavimo patalpas buvo tikslinga perkelti į šalia esantį pastatą.

2019 metų pavasarį vykusiuose Savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose Ukmergės savivaldybėje rinkėjai balsavo 27 apylinkėse, jų sąrašuose iš viso buvo 31 338 rinkėjai. 2020 metų Seimo rinkimuose 27 rajono apylinkėse buvo 30 477 rinkėjai.

Nustatyta, kad 2023 m. metų pavasarį Savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose šalyje rinkėjai balsuos 1 926 balsavimo vietose. Lyginant su 2020 m. vykusiais Seimo rinkimais, kai rinkėjai galėjo balsuoti 1 937 rinkimų apylinkėse, artėjančiuose rinkimuose balsavimo vietų bus mažiau.

VRK rugsėjo 6 d. sprendimu patvirtino politinės kampanijos išlaidų limitus skirtingiems rinkimams. Savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose rinkimų apygardas sudaro savivaldybės. Tokiu atveju, kai apygarda apima dalį Lietuvos Respublikos teritorijos, politinės kampanijos išlaidų limitas apskaičiuojamas rinkimų apygardos rinkėjų skaičių dauginant iš 0,001 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio (1,589 euro) ir sandaugą suapvalinant dviejų pirmųjų reikšminių skaitmenų tikslumu. Jeigu sandauga yra mažesnė kaip 10 VMDU dydžių (15 980 Eur), nustatomas 10 VMDU dydžių politinės kampanijos išlaidų limitas. Ukmergės rajono savivaldybėje yra 30 179 rinkėjai. Politinės kampanijos išlaidų limitas – 48 tūkst. Eur.

Taip pat VRK patvirtino didžiausius leistinus aukų dydžius – kiek asmenys gali paskirti paramos politinės kampanijos dalyviams. Kaip pažymima pranešime, didžiausias pokytis š. m. rugsėjo 1 d. įsigaliojus Rinkimų kodeksui susijęs su mažomis aukomis laikomų pinigų suma.

Mažos aukos dydis nuo anksčiau nustatyto 12 eurų padidintas iki 50 eurų. Kandidatus rinkimuose piniginėmis mažomis aukomis norintys paremti rinkėjai galės tai padaryti laisviau. Tai reiškia, kad rinkėjas, norėdamas paremti jam patinkantį kandidatą ar politinę organizaciją suma iki 50 eurų, galės tai padaryti be papildomų reikalavimų, tai yra – nedeklaruodamas pajamų.

Taip pat asmenims, pervedantiems didesnes kaip 50 eurų aukas politinės kampanijos dalyviams, nebėra prievolės deklaruoti turtą, pakaks deklaruoti tik pajamas.

Aukojant bet kokią sumą, nebelieka galimybės politinės kampanijos dalyvius remti grynaisiais pinigais, visos aukos turės būti skiriamos tik mokėjimo pavedimais.

Vadovaujantis Rinkimų kodeksu, aukų dydžiai skaičiuojami VMDU dydžiais.

VRK patvirtino ir rinkimų užstatų dydžius artėjantiems rinkimams. Rinkimų užstatai, vadovaujantis Rinkimų kodeksu, skaičiuojami vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžiais. VRK sprendimu, 2022 metais prasidėsiančioms politinėms kampanijoms bus taikomas VMDU dydis, lygus praėjusių kalendorinių metų trečio ketvirčio šalies ūkio VDMU – 1 598 eurai.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas