Naujausi, Nuomonių telefonas

Nereikalingus drabužius – į didelių atliekų surinkimo aikštelę

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

„Nuomonių telefonu“ skambinusi ukmergiškė kalbėjo apie įsisenėjusią problemą. Ji norėjo sužinoti, kodėl iki šiol Ukmergėje vis dar nėra tekstilės atliekoms skirtų konteinerių.

„Prieš daugiau nei metus rajono savivaldybės administracijos specialistai aiškino, jog tokių konteinerių Ukmergėje nebus iki tol, kol Lietuvoje nepradės veikti tekstilės atliekų surinkimo, rūšiavimo, perdirbimo sistema. Jau tuomet buvo keista tai girdėti, nes didžiuosiuose miestuose seniai vykdomas nereikalingų drabužių surinkimas, įrengti konteineriai. Jie yra net Anykščiuose. Gal mūsų rajone per šiuos metus atsirado pokyčių? Kur ukmergiškiai galėtų išmesti tekstilės gaminius? O gal galima senus drabužius, avalynę, kitus daiktus mesti į bendrus buitinių atliekų konteinerius? Daugelis dabar taip ir daro arba palieka juos atliekų surinkimo aikštelėse…“ – kalbėjo laikraščio skaitytoja.

Į skaitytojos klausimą atsakė rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjo pavaduotoja Vilija Grabauskienė: „Skaičiuojama, kad net 87 proc. Europos Sąjungoje esančių tekstilės atliekų yra sudeginama arba išvežama į sąvartynus. Dėl technologinių sprendimų trūkumo visame pasaulyje yra perdirbama mažiau nei 1 proc. drabužių. Lietuvoje į komunalinių atliekų srautą patenkančios tekstilės atliekos sudaro maždaug 8 proc. visų komunalinių atliekų ir beveik visos yra šalinamos ar sudeginamos.

Kadangi šiuolaikinės tekstilės produktai daugiausiai sudaryti iš dviejų arba daugiau pluoštų, kurių dalis (arba visi) yra dirbtinis pluoštas, todėl jie sunkiai perdirbami. Perdirbimui tinkama tik maža tekstilės gaminių dalis, pagaminta iš natūralaus pluošto, o daugiausia tekstilės visgi yra sudeginama.

Tiek į tekstilės surinkimo konteinerius, tiek į mišrių komunalinių atliekų surinkimo konteinerius sumesti tekstilės gaminiai patenka į sąvartyną, kur jie atrūšiuojami arba sudeginami.

Kaip rodo kitų miestų patirtis, tekstilės konteinerius dažniausiai užpildo dėvėtų rūbų prekiautojai neparduotais ar netinkamais parduoti rūbais.

Ukmergės rajono gyventojai tekstilės atliekomis gali atsikratyti jas pristatę į didelių gabaritų surinkimo aikštelę, esančią Gerseniškių g. 5.“

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas