Aktualijos, Naujausi

Biudžetinės įstaigos mažins brangstančios energijos vartojimą

Daiva ZIMBLIENĖ

Rajono savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja

 

Rugsėjo 20 dieną su savivaldybei pavaldžių biudžetinių įmonių bei įstaigų (iš viso yra 18) vadovais bei į struktūrinius padalinius neįeinančiais valstybės tarnautojais (iš viso yra 4) susitikę rajono savivaldybės vadovai daugiausia kalbėjo apie tai, kaip sparčiai brangstant elektrai, dujoms ir degalams, mažinti bei taupyti energijos išteklius. Taip pat aptarti ir svarbiausi darbai bei aktualūs klausimai.

„Ši energetinė krizė, kaip ir visos buvusios prieš tai, iš kiekvienos įstaigos ar įmonės vadovo pareikalaus daug kūrybiškumo ir lankstumo, atsakingo požiūrio ir kritinio mąstymo. Mes šiuo metu vertiname įvairias galimas taupymo priemones ir greitu metu parengsime bei visiems jums pateiksime bendro pobūdžio pasiūlymus ir rekomendacijas, kaip išgyventi artėjančią žiemą. Tačiau visi sprendimai – jūsų rankose. Tik jūs geriausiai žinote ir jaučiate, kaip netrikdant įstaigos veiklos taupiau naudoti resursus,“ – į susirinkusiuosius kreipėsi rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas.

Pagrindinis šio susitikimo pranešėjas UAB „Ukmergės šiluma“ direktorius Vydas Paknys teigė, kad ateinantis šildymo sezonas gali pareikalauti dvigubai didesnių finansinių išlaidų nei praėjęs.

„Šių metų pavasarį prasidėjusi energetinė krizė įsisiūbavo kaip reikiant – kuro, naudojamo šilumos energijai gaminti, kainos pasiekė neregėtas aukštumas. Tai tiesiogiai įtakoja centralizuotai tiekiamos šilumos kainą. Tam, kad energetinė krizė sukeltų kuo mažiau neigiamų pasekmių, įstaigoms ir įmonėms reikės taupiai naudoti energetinius resursus, o tuo pačiu – ir šilumos energiją. Todėl šio šildymo sezono pradžia gali būti šiek tiek pavėlinta ne tik dėl klimatinių sąlygų. Įstaigų ir įmonių patalpų temperatūrą taupymo sumetimais siūlyčiau mažinti 1–2 laipsniais, kraštutinumai šiuo atveju būtų ne į naudą – higienos normų reikalavimų pažeisti nederėtų.

Istorija rodo, kad visi sunkesni laikotarpiai yra laikini, noriu tikėti, kad ir šis energetinis iššūkis yra ne išimtis ir pasibaigs jis kartu su artėjančio šildymo sezono pabaiga“, – kalbėjo V. Paknys.

Pasak jo, šildymo sezono metu patalpų oro temperatūrą galima reguliuoti techninėmis priemonėmis – šilumos tiekimo valdikliais, esančiais šilumos punktuose. Su jų pagalba galima sutaupyti atitinkamais intervalais darbo valandomis ir po jų, ne darbo metu bei savaitgaliais.

Pasitarime dalyvavę įmonių bei įstaigų vadovai pasidalino informacija, kaip jau yra pradėję ar dar tik ruošiasi taupyti energijos išteklius. Vienos mažina elektros, karšto vandens sunaudojimą, kitos nuosekliai atnaujina patalpų apšvietimą, diegdamos elektros energiją taupančias LED technologijas ir kt.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Palikite komentarą apie straipsnį

  • **** :
    O tave kas pamaitins? Ar cia prisivoges, uzteks ir tau ir tavo anukams? Is min.algos gal gyveni ar savivaldybeje dirbi? balciuniene, cia tu?
  • Raudotojams :
    Tik nereikia. verkti. Visada galima susikrauti lagaminus ir keliauti ten, kus pigios dujos ir pigi elektra... Ten ir pamaitins, ir pagirdys, ir nuo materialaus išvaduos... Tik neaišku, kiek ilgai ten ištversite. Apgailėtina.
  • Jau tikrai :
    Tuoj nebebus netik ka aukot bet ir patiems maisto valgyt
  • Nu jo :
    Butina padidinti pagalba Ukrainai. Paaukokim.
  • Vladimiras :
    Taigi oraset visi sankciju rusams - gavot atgal dar didesnes sankcijas, tai ko dabar verkiat del isaugusiu kainu?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas