Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Plaukų slinkimas po Covid – kaip jį sustabdyti?

Covid-19 virusas silpniau ar stipriau palietė nemažą visuomenės dalį. Vieni juo persirgo pakankamai lengva forma, kitiems teko netgi gydytis ligoninėje. Visgi daugelis po šios virusinės infekcijos jaučia nemalonius šalutinius padarinius: skonio ir kvapo praradimą, lėtinį nuovargį, kosulį bei plaukų slinkimą. Ir nors pastaroji problema atrodo tikrai gąsdinanti bei nemaloni, pernelyg nerimauti nereikėtų: yra pakankamai būdų, kaip paskatinti plaukų augimą.

Kas sukelia plaukų slinkimą?

Koronaviruso sukeltas šalutinis poveikis – plaukų slinkimas – mediciniškai dar yra vadinamas telogeno išsiskyrimu. Šį reiškinį galima paaiškinti analizuojant plaukų augimo ciklą.

Apie 90 procentų mūsų galvos plaukų yra augimo fazėje, kuris vadinamas anagenu, o apie 10 procentų plaukų yra ramybės fazėje, mediciniškai vadinamu telogenu. Mūsų galvos odoje anagenas išsilaiko maždaug trejus metus, po kurių plaukai pereina į telogeno fazę. Pastaroji trunka nuo 2-6 mėnesių, o jai pasibaigus, mūsų plaukai iškrenta iš folikulų ir palaipsniui juos pakeičia nauji anageno plaukai. Taip augimo ciklas sukasi ratu.

Vidutiniškai žmonės per dieną praranda apie 100-150 plaukų. Tačiau kai asmens organizmą kamuoja didelis stresas, pavyzdžiui, Covid-19 virusinė infekcija, plaukų augimo fazė šiek tiek pakinta ir į telogeninę būseną persikelia didesnė nei įprasta anageno plaukų dalis. Vietoj įprastų 10 procentų plaukų, kurie yra poilsio ir slinkimo fazėje, po koronaviruso į šią fazę pereina iki 50 procentų folikulų, o tai yra kur kas daugiau nei standartinėje būsenoje.

Tiesa, vertėtų turėti omenyje, kad ne tik koronavirusas gali sukelti šį procesą. Tam taip pat įtakos turi:

  • Kitos virusinės infekcijos;
  • Hospitalizacija;
  • Chirurginės operacijos;
  • Gimdymas;
  • Vaistai, ypač hormoniniai;
  • Skydliaukės disfunkcija;
  • Menopauzė;
  • Didelis emocinis stresas

Kiek laiko trunka plaukų slinkimas po Covid-19?

Gera naujiena ta, kad intensyvus plaukų slinkimas baigiasi maždaug per 3-6 mėnesius iškritus visiems per anksti telogeno fazėje atsidūrusiems plaukams. Tačiau reikėtų nusiteikti, kad net ir pasibaigus slinkimui, plaukai tikrai bus gerokai plonesni nei anksčiau. Taip yra dėl pakankamai lėto plaukų augimo: kaip teigia mokslininkai, per mėnesį plaukai paauga vidutiniškai apie vieną centimetrą, tad turintiems šukuoseną iki pačių, buvusį jos storį pasiekti gali prireikti netgi kelerių metų.

Tiesa, pasitaiko atvejų, kuomet telogeno fazės suintensyvėjimas užtrunka ilgiau nei 6 mėnesius ir yra prarandamas didesnis plaukų kiekis. Dažniausiai tai pasitaiko sirgusiems sunkesnėmis Covid-19 viruso formomis. Net ir moksliniai tyrimai rodo, kad itin sudėtingą ligos eigą išgyvenę pacientai, su intensyvesne telogeno faze susiduria kur kas dažniau. Visgi panikuoti tikrai nereikėtų: net ir itin stipriai koronavirusu persirgę ligoniai visų plaukų tikrai nepraras. Kaip teigia medikai, telogeninių plaukų dalis niekada neviršija 50 procentų.

Specialus gydymas ir procedūros – veiksmingiausia

Specialistai neretai kartoja: norint turėti gražius ir žvilgančius plaukus, labai svarbi mūsų mityba, gyvenimo būdas, geras miego režimas ir emocinė savijauta. Tačiau tokiu atveju, kuomet organizmui teko sudėtingai kovoti su alinančiu koronavirusu, norint susigrąžinti ankstesnį plaukų storį viso to gali ir nebepakakti.

Jeigu po pasveikimo praėjus pusmečiui vis dar pastebite ekstremalų plaukų slinkimą, rekomenduojama kreiptis į gydytojus. Jie geriausiai patars, kokiais papildais pastiprinti savo organizmą bei kokias profesionalias procedūras pasirinkti.

Daugeliui žinoma ir tai, kad norint turėti sveikus ir žvilgančius plaukus, reikia naudoti kokybiškas plaukų priemones, tačiau  jeigu jus vargina tikrai intensyvus plaukų sveikimas, net ir patys brangiausi šampūnai jo nesustabdys. Tikėtina, kad tam prireiks specialaus gydymo, kuris susideda iš reguliarių procedūrų ir/ar vaistų (jeigu tai yra liga).

Pagrinde galima išskirti kelias veiksmingiausias procedūras: PRP, mezoterapiją bei Dr. Cyj injekcijas – visos trys procedūros padeda greičiau augti naujiems plaukams, todėl reguliariai jas atlikdami, žymiai greičiau atsiauginsite storus, gražius ir žvilgančius plaukus.

Injekcijos – inovatyvi technologija

Viena pažangiausių technologijų, stabdanti plaukų slinkimą ir atstatanti normalią galvos būklę – tai Dr. Cyj injekcijos. Šis užpildas adatėlių pagalba yra suleidžiamas į galvos skalpą ir taip skatina kraujo cirkuliaciją galvos paviršiuje bei gerina kraujotaką, o tai turi tiesioginės įtakos greitesniam ir intensyvesniam plaukų augimui. Paprastai, persirgus Covid-19 virusu ir praradus didelę dalį plaukų, norint pasiekti pastebimų rezultatų, reikėtų atlikti Dr. Cyj procedurų ciklą, kurio trukmę bei dažnį nustato specialistas.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas