Senjorai mokėsi suaktyvinti kraujotaką. AUTORĖS nuotr.

Sveikata

Geresnė sveikata – geresnis gyvenimas

Jolita STANKAITIENĖ

Lietuvos samariečių bendrijos (LSB) Ukmergės skyriaus pirmininkė

LSB Ukmergės skyrius startavo su rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos finansuojamu projektu „Geresnė sveikata – geresnis gyvenimas“. Projektas yra tęstinis, tačiau atsižvelgiant į pastarųjų neigiamų gyvenimo aplinkybių faktorius, kurie sukelia stresines situacijas, pablogėjus žmonių emocinei ir fizinei sveikatai, skirtas suburti dienos veiklos terapinę grupę senjorams, vienišiems, neįgaliems asmenims. Projekto vykdymo metu numatytas grupės dalyvių socialinių ir sveikatos įgūdžių tobulinimas, bendravimo, bendradarbiavimo, savipagalbos, savanorystės skatinimas. Taip pat vykdomi teoriniai ir praktiški užsiėmimai, sudaromos galimybės saviraiškai, suteikiant laikmečio poreikius atitinkančias žinias, padedant išsaugoti sveikatą ir darbingumą, norą būti reikalingu.

Karantinas dėl COVID-19 užkrato sukūrė sąlygas progresuoti lėtinėms ligoms. Nerimo jausmas dėl Ukrainoje prasidėjusio karo kenkia sveikatai tiek emociškai, tiek fiziologiškai, žmones užklupusią vienatvę lydi liūdesys. Todėl labai svarbu grupės dalyvius motyvuoti integruojant į visuomeninę veiklą, palaikyti fizinį aktyvumą, pajėgumą. Emocinei ir fizinei sveikatai sustiprinti pakanka bendravimo, nuoširdaus pokalbio.

Pirmasis projekto dalyvių susitikimas prasidėjo inscenizuotomis stresinėmis situacijomis ir suteikė galimybę pasitelkti pirmosios pagalbos teikimo žinias bei jas panaudoti praktiškai. Viena dalyvė staiga „apalpo“ ir atstatyti gerą savijautą prireikė nemažai laiko. Kita dalyvė „susižalojo“ automobilyje – rankinėje nešiotas aštrus daiktas įsmigo į šoną. Aišku, pirmiausia teko įvertinti situacijas, ar tikrai nereikia medikų pagalbos. Kadangi mūsų būryje yra gebančių teikti pirmąją pagalbą, susitvarkėme profesionaliai.

Po šių įtampos pareikalavusių atvejų samarietė Almira visus pamokė, kaip suaktyvinti kraujotaką atliekant kūno savimasažą.

Vėliau diskutavome labai aktualiomis ir įdomiomis temomis: „Kai artimiesiems nesiseka, padedame, o kaip elgiamės su savimi?“ bei „Sveikinimosi kultūra Lietuvoje“.

Pirmoji tema buvo labai svarbi. Kai artimiesiems nesiseka, nedvejodami puolame juos palaikyti ir guosti. O kaip elgiamės su savimi? Ar mokate sau padėti? Deja, gebėjimas mylėti save ir su savimi palaikyti šiltą santykį pavyksta ne visada ir ne visiems. Užklumpus įvairioms gyvenimo negandoms, dažnas pasijaučia nevykusiu ir klystančiu. Daugumai žmonių atjauta sau skamba kaip mistinis, neįprastas dalykas. Atjauta sau svarbi visais amžiaus tarpsniais. Ją puoselėti galima namuose, atliekant tam tikrus pratimus: su savimi elgtis kaip su geriausiu draugu; pačiam savarankiškai išjausti sunkumus; priimti savo netobulumus; pasikalbėti su savimi skirtinguose asmenyse… Diskusijos metu supratome, kad save pastūmėti pirmyn reikia švelniu, draugišku būdu – per atjautą ir savęs palaikymą. Labai svarbu išmokti savo mintis trasformuoti į pozityvesnes, labiau palaikančias, „įkrauti baterijas“, nepamirštant ir asmeninių poreikių, pripažįstant, kad tai pagerins mūsų gyvenimo kokybę bei suteiks daugiau jėgų. Būdai pasirūpinti savimi gali būti įvairūs: atpalaiduojanti muzika, joga, pasibuvimas su draugais neįpareigojančioje aplinkoje, masažas…

Įdomi buvo ir kita pokalbio tema apie sveikinimosi ypatumus Lietuvoje. Kai tik pradėjome daugiau keliauti po užsienio šalis, matyt, ne vieną labai maloniai stebino, kad kitose šalyse sveikinasi ir visai nepažįstami žmonės. Deja, pas mus iki šių dienų nuoširdus pasisveikinimas su nepažįstamuoju kartais kelia įtarimų: kas toks, kodėl sveikinasi, ko nori ir pan. Tai kas gi yra pasisveikinimas? Ir kada reikia sveikintis? Lapkričio 21-oji minima kaip Pasaulinė sveikinimosi diena. Mes per dieną sveikinamės po kelis, keliolika kartų, tačiau niekada taip ir nesusimąstome, kokios emocijos mus lydi. Pasisveikinimas – tai pagarbos ir draugiškumo išraiška. Nutarėme, kad iki kito susitikimo atliksime savotišką eksperimentą: kuo dažniau sveikinsimės su nepažįstamaisiais. Stebėsime, kaip į tai žmonės reaguos, o vėliau aptarsime patirtis.

Projekto vykdymo laikotarpiu mūsų dar laukai daug įdomių susitikimų, pokalbių apie sveikatą, mitybą, COVID-19 karantino pasekmes, pirmosios pagalbos teikimo pasikeitimus ir pan. Sekite mus socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje „Ukmergės samariečių bendrija“ ir sužinosite visas naujienas apie rajono samariečių veiklą.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas