V. Baltaduonienė (kairėje) ir O. Kociuba pristatė vykdomą projektą.

Aktualijos, Naujausi

Daugėja pagalbos kūdikio besilaukiančioms šeimoms

Nijolė ČEPULIONYTĖ

VšĮ Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centre (PSPC) visuomenei bei partneriams pristatytas įstaigos vykdomas 2014-2021 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo projektas „Šeimų lankymo, teikiant ankstyvosios intervencijos paslaugas, modelio įdiegimas Ukmergės rajone“. Renginyje su projekto dalyviais aptarti iššūkiai bei lūkesčiai dėl būsimų rezultatų ir tarpusavio bendradarbiavimo.

Susitikimą vedusi PSPC teisininkė-viešųjų pirkimų specialistė, šio projekto vadovė Vaida Baltaduonienė informavo, jog šeimų lankymo projektas organizuojamas pagal programą „Sveikata“, kurią finansuoja Islandija, Lichtenšteinas ir Norvegija. Projekto vykdytojas – Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. Pasak V. Baltaduonienės, tai – pilotinis projektas, nes jį pirmosios pradėjo tik kelios šalies gydymo įstaigos.

Pagrindinis tikslas, kurio siekiama – teikti paramą ir pagerinti besilaukiančių mamų informavimą nėštumo metu, pagimdžius ir iki kol vaikai sulauks 2 metų, suteikiant šeimoms aukštos kokybės paslaugas, padedančias mamoms priimti žinojimu paremtus sprendimus dėl jų vaikų priežiūros, ir siekiant užtikrinti mamų, kūdikių bei vaikų iki 2 metų gerovę Ukmergės rajono savivaldybėje.

„Projektas skirtas tikslinei grupei, t. y. jaunoms (iki 21 metų) mamoms, besilaukiančioms (iki 22 nėštumo savaitės) pirmojo vaikelio, stokojančioms socialinių įgūdžių, neturinčioms patirties, gebėjimų ir žinių, taip pat vyresnio amžiaus (per 40 metų) mamytėms“, – susirinkusiems aiškino projekto vadovė. Ir pridūrė, jog didžiausias dėmesys skiriamas socialinės rizikos šeimoms ir jose augantiems vaikams.

Pristatydama rajone vykdomą projektą V. Baltaduonienė akcentavo, jog kiekvienas vaikas turi įgimtą poreikį prisirišti prie vieno pagrindinio asmens, dažniausiai motinos, o didžiausią įtaką ryšiui formuotis turi pirmieji dveji metai, todėl labai svarbu, kad šeimos lankymo specialistas kuo anksčiau pradėtų teikti ankstyvosios intervencijos paslaugas.

„Jeigu mama kūdikio neaugins arba augins netinkamai, sutrikęs prieraišumas vaikui paliks ilgalaikius socialinius bei emocinius sunkumus, – tęsė projekto vadovė. – Siekiant sukurti mažyliui saugią aplinką šeimoje, būtina suteikti rūpestingą pagalbą pirmą kartą besilaukiančioms jaunoms mamoms. Netinkamas elgesys su vaikais yra viena didžiausių visuomenės problemų, tai lemia įvairias pasekmes vaiko kasdieniniam funkcionavimui ir raidai. Vaikystėje išmoktas elgesio modelis vėliau perkeliamas į savarankišką gyvenimą.“

Numatytų paslaugų teikimui yra įdarbintas šeimų lankymo specialistas (1 etatas), kuris kuruos 25 šeimas. Šiuo metu projekte dalyvauja 21 šeima.

Šio projekto koordinatorė, šeimų lankymo specialistė, PSPC slaugytoja Oksana Kociuba, pristatydama savo veiklą, teigė, jog vieno naudos gavėjo paslaugų programą sudaro mažiausiai 64 vizitai: iš jų 14 prenataliniu laikotarpiu, kai gimdyvė laukiasi kūdikio, 28 vizitai numatyti gimus vaikeliui iki jam sueis metukai ir 22 vizitai – iki 2 metų.

Šeimų lankymo specialisto funkcijos Pirminės sveikatos priežiūros centre yra naujovė, tam tik-ra socialinė inovacija. Pasak O. Kociubos, ji padeda spręsti šeimos psichologines, socialines problemas, vertina situaciją, reikalui esant nukreipia pas specialistus, taip pat moko kūdikio žindymo, priežiūros, teikia kitą pagalbą.

Vizitų metu šeimų lankymo specialistė renka informaciją vertindama mamos ir vaiko sveikatą, rūpinimosi mažyliu sprendimų priėmimą, šeimos socialinius išteklius. O. Kociuba moko besilaukiančias ir jau vaikelį pagimdžiusias mamas, kaip kūdikį maitinti, pasirūpinti jo higiena, kitais poreikiais, megzti ryšį, rūpintis savo sveikata ir pan.

„Esame paruošę specialius lankstinukus su patarimais, kuriuos dalinome šeimoms, – kalbėjo šeimų lankymo specialistė. – Jaunos mamytės noriai įsigijo bendradarbiaujant su Lietuvos gydytojais parengtą knygą „Nėštumo ir vaiko priežiūros vadovas“. Ją perskaičiusi viena gimdyvė džiaugėsi, kad galėjo atskirti prasidėjusius sąrėmius.“

Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras projekto tikslų įgyvendinimui yra sudaręs tarpinstitucinio bendradarbiavimo sutartis su keliomis įstaigomis: VšĮ „Gelbėkit vaikus“, UAB „Teragyda“, UAB „Vilkmergės klinika“, Ukmergės socialinių paslaugų centru, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, Vilniaus apskrities VPK Ukmergės rajono policijos komisariatu. Kartu su partneriais keičiamasi informacija identifikuojant ir įtraukiant potencialius paslaugų gavėjus.

Projekto pristatyme dalyvavę partneriai vykdytojams pateikė nemažai klausimų, patarimų.

Renginio metu projekto vykdytojus ir partnerius pasveikinusi PSPC gydytoja akušerė ginekologė Janina Pranevičienė sakė, jog rajone labai mažėja gimstamumas: „Jei anksčiau, kai pradėjau dirbti, per metus gimdavo 800-900 kūdikių, tai per pastaruosius dešimt metų sulaukdavome iki 400-300 gimdymų, o pernai – tik 261, be to, iš jų dalis gimė užsienyje. Taigi, kiekvienas vaikelis yra labai laukiamas. Mūsų, gydytojų, tikslas, kad nėštumas būtų sklandus, o kūdikis gimtų sveikas. Nėščiąją globoja, prižiūri akušeriai, ginekologai, šeimos gydytojai, slaugytojai. Džiugu, kad į mūsų komandą įsiliejo ir šio projekto vykdytojos. Drauge jau dirbame keletą mėnesių. Rajone turime nemažai pirmą kartą gimdančių jaunų merginų, kurioms trūksta žinių, supratimo, todėl patariame konsultuotis su šeimos lankymo specialiste. Kiek žinau, mano kelios nėščiosios Oksanai skambina kone kasdien.“

Projektas „Šeimų lankymo, teikiant ankstyvosios intervencijos paslaugas, modelio įdiegimas Ukmergės rajone“ bus vykdomas iki 2024 m. balandžio 30 d. su galimybe jį tęsti dar 6 metus. Tikimasi, jog ateityje šeimos lankymo modelis bus įdiegtas visose šalies pirminės sveikatos priežiūros įstaigose ir finansuojamas valstybės lėšomis.

Rajone vykdomo projekto įgyvendinimui bus skirta iki 75 716 eurų, iš kurių 64 358 eurų yra Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo lėšos ir iki 11 357 eurų – bendrojo finansavimo lėšos.

Pirminės sveikatos priežiūros centras jau įsigijo „Renault“ markės automobilį, kuriuo vykstama pas jaunas šeimas, lankomos gimdyvės, kūdikiai.

Šeimų lankymo specialisto kontaktai: tel. +370 618 37 188, el. paštas okociuba@ukmergėspspc.lt.

AUTORĖS nuotr.

Užs. Nr. 0019880

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Butų ūkis :
    Ar tai kažkuo susiję?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas