„Istorinė atmintis - dabarties ir ateities pamatas“

Pristatys įvairių tautų muziką

Ugnė ALEKNAVIČIŪTĖ
Vilniaus universiteto studentė

Rugsėjo 7–11 d. Vilniuje, Ukmergės ir Varėnos rajonuose rengiamas instrumentinės muzikos festivalis „Griežynė“. Šešioliktą kartą Lietuvoje skambėsiančio renginio programoje – įsimintini koncertai, folkloro dirbtuvės, muzikantų improvizacijų vakarai bei smagūs susitikimai su atlikėjais.
Šiemet „Griežynėje“ išskirtinis dėmesys bus skiriamas kanklėms ir muzikavimui bandonija bei koncertina – tradicijai, įrašytai į nacionalinį Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą. Grojimą šiais instrumentais demonst-ruos ne tik Lietuvos muzikantai virtuozai, bet ir svečiai iš Airijos bei Škotijos. Festivalyje savo tautų tradicines melodijas taip pat atliks instrumentinės muzikos grupė „Van trio“ iš Armėnijos, pasirodymą surengs styginių ir strykinių instrumentų aistruoliai iš Estijos Krista ir Raivo Sildoja, skirtingų laikotarpių ir stilistikos latvių liaudies muziką atliks grupė „Andris Kapusts ir draugai“ iš Latvijos, koncertuos svečiai iš Lenkijos, Slovakijos ir Ukrainos.
Rugsėjo 9-osios vakarą klausytojus į Vilniaus mokytojų namus sukvietė didysis „Griežynės“ koncertas, kuriame festivalio dalyviai demonstravo gražiausius savo repertuaro kūrinius.
Rugsėjo 10-ąją festivalio koncertas vyko Varėnoje.
Rugsėjo 11-ąją, sekmadienį, numatyti trys „Griežynės“ koncertai. 14 valandą atlikėjai koncertuos Ukmergės rajone, Taujėnų vasaros estradoje. 17 valandą baigiamasis koncertas skambės Ukmergės pilies parke. 21 valandą šventę vainikuos Muzikantų improvizacijų vakaras Lietuvos nacionalinio kultūros centro salėje, Vilniuje.
Ukmergės kultūros centro etnokultūros specialistė Vilma Mulevičiūtė-Sabaliauskienė papasakojo, kad festivalis „Griežynė“ rengiamas kas antri metai. Siekdami supažindinti Lietuvos visuomenę su įvairių tautų liaudies muzikantais, instrumentais ir tradicine muzika, o svečiams pristatyti lietuvišką autentišką muzikavimo tradiciją, 1992 m. festivalį sumanė du instrumentinio folkloro entuziastai – kompozitorius Algirdas Klova ir Arūnas Lunys. Šiemet prie jo organizavimo prisideda meno vadovė etnomuzikologė dr. Gaila Kirdienė.
„Griežynės“ festivaliuose jau yra groję Lietuvos, Latvijos, Estijos, Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos, Lenkijos, Suomijos, Anglijos, Švedijos, Norvegijos, Danijos, Peru, Airijos, Velso, JAV, Italijos, Japonijos, Irano, Turkijos, Kinijos ir kitų šalių muzikantai.

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas