Įvairūs

Kaip paversti namus ar bet kokį kitą pastatą kur kas ilgaamžiškesniais?

Reikia įdėti iš tiesų nemažai pastangų ir fizinio darbo, kad jūsų namai ar bet koks kitas pastatas būtų geros būklės ir kiek įmanoma ilgiau. Tačiau neabejokite – pastangos ir įdėtas darbas sutaupys jums šimtus, jei ne tūkstančius eurų. Bet koks gerai prižiūrimas pastatas tarnauja ilgiau ir yra kur kas saugesnis mums ir aplinkai. Tokie paprasti dalykai, kaip nuolatinė tvarka, dažnai atliekami remontai ar įrengtos geros lietaus nuvedimo sistemos gali kur kas labiau pagerinti pastato būklę ir padidinti jo vertę.

Šiame straipsnyje papasakosime, ką galite padaryti, kokių priemonių imtis, jog jūsų gyvenamasis namas ar bet koks kitas pastatas būtų saugus jame būti ir kiek ilgiau gebantis deramai atlikti savo funkciją.

Pastato vidus

Kad jūsų namų interjeras būtų išpuoselėtas ir puikios išvaizdos, jums nereikia krūvos pinigų. Turime jums labai paprastą patarimą – tai reguliarus pastato vidaus valymas. Taip pat, naudinga pastate daryti generalinę tvarka – iškuopti viską iš pagrindų – bent 4 kartus per metus. Dėl to viduje išliks šviežumo pojūtis, o pastato baldai ir sienų, grindų bei lubų apdaila tarnaus ilgiau. Ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas daugiausiai visokių veiksnių veikiamų grindų priežiūrai.

Reikalingi patikrinimai

Tam kad jūsų gyvenamasis namas ar kitas pastatas būtų saugus jame būti, jums reikalingi tam tikri saugos patikrinimai bent kas keletą metų. Kartą per penkerius metus (bet kuo dažniau, žinoma, geriau) reikia patikrinti elektros instaliaciją, taip pat nuodugniai apžiūrėti pastatus. Katilai tikrinami kas 2 ar 4 metus, priklausomai nuo testuojamo įrenginio parametrų. Savo ruožtu dūmtakiai ir dujų įrenginiai tikrinami kartą per metus. 

Komerciniai pastatai turi kur kas daugiau saugos reikalavimų, kurie yra įteisinti teisės aktais. Ar žinojote, kad priešgaisrinės durys turi būti tikrinamos bent kartą per metus? Reikalingų patikrinimų pavyzdžių būtų galima vardyti ne vieną ir ne du. Statant pastatą ar perkant nekilnojamąjį turtą, verta susidaryti pilną jų sąrašą. 

Reguliariai atliekamas remontas

Remonto darbai – nesvarbu, tai minimalūs pokyčiai ar kardinalūs – prailgina pastato tarnavimo laiką. Tam tikslui po ranka visuomet verta turėti įrankių komplektą ir būtiniausią įrangą remontams atlikti. Žinoma, ne visi gali išspręsti kiekvieną gedimą pastate. Kartais prasminga pasikviesti specialistą ir palikti rūpesčius jo rankose. Nepamirškite – geriau reguliariai atlikti reikiamus remonto darbus, nei kaupti gedimus iki kritinės dienos, kuomet reikės pakloti nemenką sumą išlaidoms. Arba dar blogiau – nelaimės atveju statyti namą iš naujo.

Pastato išorė

Puiki pastato išvaizda ir pavyzdinė techninė būklė įmanoma tik dėl reguliarių valymo darbų. Rekomenduojama juos atlikti bent 4 kartus per metus. Reikia nuplauti sienas ir langų bei durų rėmus, ištuštinti lietaus nutekėjimo sistemų latakus, prižiūrėti tvorą, valyti važiuojamąsias dalis ir kiemo aikšteles – ir tai tik keletas ,,namų darbų”, nes pareigų sąrašas gerokai ilgesnis. 

Žiemai pasibaigus ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas pastato išorei. Nutirpęs sniegas ir ledas dažnai parodo po žiemos atsiradusius pastato defektus, tokius kaip lietaus nutekėjimo sistemos defektus, pamatų įtrūkimus ar sienų spalvos pakitimus. 

Taip pat pasirūpinkite gerai funkcionuojančia lietaus nutekėjimo sistema, nes tai bet kurios paskirties namui yra gyvybiškai svarbu. Apie šios sistemos privalumus ir atskirus komponentus galite pasidomėti čia: https://www.borga.lt/statybiniai-komponentai/profiliuota-skarda/lietvamzdziai/

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas