Vaikai lopšelyje-darželyje „Nykštukas“ gaivinai žaisdami vandenyje

Aktualijos, Naujausi

Užsitęsusi kaitra vargina ir didelius, ir mažus

Nijolė STUNDŽIENĖ

Šalyje įsivyravus ypatingai karštiems orams, kai termometrų stulpelis peržengia 30 laipsnių, kaitra ima varginti daugelį žmonių. Tokiomis dienomis kyla grėsmė nukentėti nuo perkaitimo, saulės smūgio, gali ištikti dehidratacija, sutrikti širdies ir kraujagyslių veikla. Visgi sunkiausiai karštas dienas priima vyresnio amžiaus žmonės ir maži vaikai.

Pasitaikė ir perkaitimų saulėje

„Gimtosios žemės“ kalbinta Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) vyriausioji gydytoja Gitana Čepienė patvirtino, jog poliklinikoje padaugėjo pacientų.

„Dažniausiai į gydymo įstaigą žmonės kreipiasi dėl karščiavimo, taip pat diagnozuojama COVID-19 liga, virusinės infekcijos, pastebimi lėtinių ligų paūmėjimai“, – kalbėjo vyr. gydytoja. Ir pridūrė, jog šią savaitę keli asmenys į gydytojus kreipėsi ir dėl perkaitimo saulėje.

Padaugėjo GMP iškvietimų

Greitosios medicinos pagalbos (GMP) skyriaus vadovė Jolanta Brazdžionienė taip pat teigė, kad karštis turi įtakos žmonių sveikatai. Pastarosiomis dienomis išaugo ir GMP iškvietimų skaičius.

„Per parą sukaukiame nuo 30 iki 34 iškvietimų, medikų brigados darbuotojui per pamainą tenka po 15 iškvietimų. Vadinasi, kas valandą – po vieną. Taigi, tikrai netenka ilsėtis“, – situaciją komentavo J. Brazdžionienė.

Pasak medikės, karščiai labiausiai paveikia vyresnio amžiaus žmones. Todėl jie dažniau skambina ir kviečia GMP. „Senoliai skundžiasi širdies ligomis, daugeliui sveikata sutrinka dėl to, kad mažai geria vandens, pamiršta vartoti vaistus, paaštrėja lėtinės ligos“, – aiškino pašnekovė.

Ir pridūrė, jog tokiu oru padaugėja ir mirčių. Šią savaitę GMP medikams teko konstatuoti penkių asmenų, tarp kurių dauguma vyresni žmonės, mirtis.

Kalbėdama apie esamą situaciją J. Brazdžionienė apgailestavo, kad būna ir daug nereikalingų iškvietimų: „Mėnesio pradžioje mokamos socialinės išmokos, po kurių prasideda „linksmybės“ – nesaikingas alkoholio vartojimas, muštynės. Po to, aišku, kviečiami medikai. Pasitaiko, kai GMP prireikia senoliams, kurie, kaip vėliau paaiškėja, patiria nerimą arba tiesiog nori pasikalbėti…“

Palatose įrengs ventiliaciją

VšĮ Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka  „Gimtajai žemei“ sakė, kad ligoninės skyriai jau nuo liepos mėnesio užpildyti 85 proc. Pasak gydymo įstaigos vadovo, vasarą paprastai ligonių sumažėja, tačiau šiemet, palyginus su ankstesniais metais, besigydančių stacionare yra daugiau.

„Negaliu tvirtinti, kad tam įtakos turi karšti orai, nors užsitęsusi kaitra atsiliepia sveikatai“, – pastebėjimais dalijosi R. Civilka.

Anot jo, didžiausiais darbo krūvis tenka Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriui, kuris kasdien sulaukia ypač daug pacientų. Deja, kaip konstatavo vyr. gydytojas, dauguma jų, apie 80 proc., kreipiasi ne dėl skubios pagalbos, o dėl to, kad nepatenka pas savo šeimos gydytojus. 

Karštis alina ir ligoninėje besigydančius žmones, nes palatose nėra orą vėsinančių kondicionierių, ypač saulė įkaitina patalpas, kurių langai pietinėje pusėje.

„Dėl to Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus palatose ant langų dar pernai uždėjome žaliuzes, – pasakojo R. Civilka. –  Be kita ko,  šis skyrius vienintelis neturi ventiliacijos. Todėl su rajono savivaldybės pagalba ėmėmės projekto,  kurio metu visose palatose bus sumontuotos ventiliacinės sistemos. Šių darbų vertė apie 42 tūkst. eurų, kurie skirti iš rajono biudžeto. Tikimės, kad rugsėjį ventiliacija jau bus įrengta. Šiuo metu skyriuje slaugoma 60  pacientų.“

Užsiėmimai vyksta pavėsyje

Kaitra alina ir vaikus, kurie vasaros metu lanko lopšelius-darželius. Kalbinta rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Ramunė Bakučionienė  sakė, kad vasaros laikotarpiu vaikai ryte sutinkami  lauke.

„Mokytojos mažuosius pasitinka pavėsyje, taigi rytinė gaiva juos pabudina. Grupėse ugdymo įstaigos turi ir naudoja ventiliatorius. Vartojama daug vandens – kiekvienas vaikas turi savo gertuvę.  Lauke užsiėmimai su ugdytiniais vyksta pavėsyje, dažnai organizuojami žaidimai su vandeniu. Vaikams privalomi galvos apdangalai. Kai mažieji suprakaituoja, persirengia. Todėl prašoma tėvų, kad visi vaikai turėtų drabužėlių pasikeitimui. Su tėveliais kalbamės, kad vaikučius kiek įmanoma daugiau rengtų natūralių medžiagų rūbais ir kuo mažiau naudotų sintetikos. Tikimės, kad kitą savaitę karščiai atlėgs“, – kalbėjo vyriausioji specialistė.

Vandens gertuvių yra ir Ukmergėje

Vanduo yra pagrindinis saugiklis nuo perkaitimo vasaros metu. Termometro stulpeliams kasdien kylant vis aukščiau, didžiausia Lietuvoje vandentvarkos bend-rovė „Vilniaus vandenys“ kartu su Vilniaus miesto savivaldybe sostinės gyventojus ir svečius kviečia nepamiršti vaišintis geriamuoju vandeniu iš skirtingose miesto vietose įrengtų vandens gertuvių. Šiuo metu Vilniuje iš viso yra įrengta 31 stacionari arba mobili vandens gertuvė. Rugpjūtį šis tinklas buvo padidintas dar 7 naujomis. 

Tokių vietų, kuriose galima atsigaivinti vandeniu, yra ir Ukmergėje. Pasak UAB „Ukmergės vandenys“ direktoriaus Rimo Arlinsko, viena vandens kolonėlė–gertuvė yra Paupio gatvėje, prie pėsčiųjų–dviračių tako, ant-ra vieta  – Pilies parke, šalia viešojo tualeto.

„Mieste anksčiau buvusios vandens ėmimo kolonėlės šiuo metu panaikintos. Todėl galima būtų svarstyti apie tokių gertuvių įrengimą kitose viešose erdvėse, jei būtų poreikis. Jos galėtų atsirasti vykdant viešųjų erdvių sutvarkymo projektus“, – svarstė R. Arlinskas.

Ieškos finansinių galimybių

Pasiteiravus, kaip rajono savivaldybės administracija ginasi nuo kaitros, Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Zimblienė sakė, kad jau ne pirmą vasarą kenčiant alinantį karštį, savivaldybės administracija savo darbuotojus pagal galimybes yra aprūpinusi vėsinimo priemonėmis.

„Dalyje kabinetų įrengti kondicionieriai, o jų neturintys naudojasi ventiliatoriais. Kadangi vasaros kasmet darosi vis karštesnės ir tvankesnės, bus ieškoma finansinių galimybių ne tik savivaldybės administracijos, bet ir kitų savivaldybei pavaldžių įstaigų darbuotojų darbo vietose įrengti kondicionierius“, – teigė D. Zimblienė.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas