Sveikata

Greitėja slaugos paslaugų namuose skyrimas

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Didėjant asmens slaugos paslaugų namuose (ASPN) poreikiui, siekiama, kad kuo daugiau žmonių gautų šias reikalingas paslaugas. Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centre (PSPC) yra atskiras padalinys, kuriame dirbanti komanda važiuoja į pacientų namus ir pagal nustatytą poreikį teikia paslaugas.

Liepos 1 dieną įsigaliojo atnaujinta ambulatorinių slaugos paslaugų namuose teikimo tvarka. Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo PSPC vyriausioji gydytoja Gitana Čepienė, ASPN paslaugas teikia visos rajone veikiančios gydymo įstaigos. Ukmergės PSPC veikia atskiras padalinys, kuriame dirba komanda: bendrosios praktikos slaugytoja, slaugytojos padėjėja ir kineziterapeutas.

„Šį komanda važiuoja į namus ir suteikia pacientams reikiamas paslaugas. Pagal naująją tvarką įvertinamas žmogaus poreikis, t. y. pagal specialų klausimyną nustatomas mažas, vidutinis ar didelis poreikis, kuris apsprendžia apsilankymų pas ligonį skaičių. Iki šiol ASPN paslaugos buvo skiriamos pacientams, kuriems Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba nustatė negalią arba specialiuosius poreikius. Dabar poreikiui nustatyti parengtas individualus klausimynas leis greičiau pateikti išvadas ir suteikti slaugos bei priežiūros paslaugas“, – aiškino vyr. gydytoja. Ir pridūrė, jog šis specialus klausimynas turėtų nuo rugsėjo mėnesio pasikeisti.

Ambulatorinės slaugos paslaugos namuose skiriamos šeimos gydytojo siuntimu. Jas gauna tie pacientai, kurie atitinka tam tikrus kriterijus: nesavarankiškumo, sunkų ar vidutinį neįgalumo lygį, tam tikrus slaugos, priežiūros ar specialiuosius poreikius, kuriems yra atlikta tracheostoma ar gastrostoma ir būtinas gleivių išsiurbimas iš kvėpavimo takų.

Pasak G. Čepienės, dėl ASPN poreikio pirmiausia būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją. Toliau slaugytoja pateiks ir užpildys specialų klausimyną, padėsiantį nustatyti paslaugų poreikį.

ASPN komanda, atvykusi pas ligonį, jam gali perrišti žaizdą, teikia stomų priežiūrą, atlieka atsiurbimus ir pan. Nuo liepos atsirado galimybė šias paslaugas gauti ir pacientams po dienos chirurgijos operacijų, kai jie išleidžiami namo tą pačią dieną ir jiems nedelsiant reikalinga pooperacinė slauga. Šias paslaugas jie gaus ne pagal užpildytą klausimyną – jas, įvertinęs dienos chirurgijos operacijos pobūdį ir galimą slaugos namuose poreikį, paskirs šeimos gydytojas.

Nuo pacientų poreikių priklausys ir kompensuojamų paslaugų skaičius, sudėtingais atvejais jos galės būti teikiamos iki penkių kartų per savaitę. Anksčiau šis skaičius visiems draustiems asmenims buvo vienodas – nemokamai buvo teikiamos 104 ASPN paslaugos per metus. Nuo liepos 1 d. mažą ASPN poreikį turintiems gyventojams kompensuojamos 52 paslaugos per metus (vieną kartą per savaitę), turintiems vidutinį poreikį – 156 paslaugos (3 kartus per savaitę), turintiems didelį poreikį – 260 paslaugų (5 kartus per savaitę).

Siekiant užtikrinti paslaugų tęstinumą, taip pat ilginamas jų teikimo laikas. Nuo praeito mėnesio įsigaliojo rekomendacija ASPN teikti ne tik darbo dienomis sveikatos priežiūros įstaigos darbo metu, bet kiekvieną dieną nuo 8 val. iki 20 val., įskaitant savaitgalius ir švenčių dienas. Nuo 2023 m. sausio 1 d. toks paslaugų teikimo laikas taps privalomas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas