Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi

Šiųmetė javapjūtė – vėluojanti ir kelianti nerimą

Loreta EŽERSKYTĖ

Pirmieji grūdų kūlimo kombainai į laukus išvažiavo liepos pabaigoje. Dėl ilgo ir šalto pavasario šiemet javapjūtė prasidėjo maždaug pusantros savaitės vėliau nei įprastai. Tai turės įtakos ir derliui, jo kokybei. Negana to, prasidėjusią pjūtį sustabdė lietūs. Dalis subrendusių javų buvo išguldyti – tai vėlgi žada nuostolių.

Ūkininkai teigia, jog šiųmetei javapjūtei negalės neatsiliepti ir Ukrainoje vykstantis karas – tai ne tik pasėjo nerimo, bet ir nemaža dalimi įtakos naujojo derliaus grūdų kainas.

 

Nežinia ir dėl oro, ir dėl kainų

Ukmergės rajono žemdirbių asociacijai vadovaujantis Algirdas Valaiša su sūnumis valdo augalininkystės ūkį, Pivonijos bei Šešuolių seniūnijose, taip pat Širvintų rajone dirba apie 1 000 hektarų. Šiais metais daugiausia turi kviečių, taip pat augina avižas, žirnius, kitas kultūras.

Ilgamečio ūkininko nuotaika kol kas niūroka: „Javapjūtei įsibėgėti neleidžia įmirkusios dirvos. Ne į visus laukus iki šiol galėjo įvažiuoti kombainai. Be to, dėl didelių temperatūrų skirtumų dieną ir naktį nespėja išdžiūti šiaudas, tenka pjauti drėgnus javus, tad ir grūdai byra drėgni. Tai atsiliepia kokybei…“

Pasak ilgametę patirtį turinčio ūkininko, šių metų grūdų derlius nebus rekordinis.

„Nuojauta sako, kad su javapjūte dar būtų galima lukterti. Bet baugu, kad vėl ims lyti, ir tai verčia skubėti. Jei lietaus nebebus, javai subrandins vidutinį derlių“, – mintimis dalijosi A. Valaiša.

Ūkininko teigimu, nerimą kelia pabrangusi elektros energija – nors dauguma javų augintojų turi sandėlius, džiovyklas, juos užpildyti neskuba. Galingi mechanizmų varikliai naudoja daug elektros energijos, tai bemat išaugins grūdų savikainą.

A. Valaiša neslėpė, jog problemos parduoti grūdus nėra – supirkėjai tarpusavyje konkuruoja. Tačiau apsispręsti nelengva, nes nėra nusistovėjusios supirkimo kainos.

„Šiųmetėje javapjūtėje ypač daug neaiškumo, neapibrėžtumo…“ – konstatavo pašnekovas.

„Rizikavome ir nenusivylėme“

Taip teigė Vidiškių seniūnijoje ūkininkaujantis Algirdas Tamulis. 490 hektarų žemės valdantis ukmergiškis daugiausia augina rapsą, kviečius.

Paklaustas apie derlių vyras nedaugžodžiauja: „Kadangi buvo šaltas pavasaris, rapsai užderėjo vidutininškai. Šiemet kviečių kokybė prastesnė – ekstra klasės nėra, daugiausia kuliame 1–2 klasės, pasitaikė ir 3 klasės“.

Ūkininko teigimu, dabar jau aišku, kad derlių įtakojo tai, jog javus gerai patrešė. Rizikavo įsigydami pabrangusių trąšų ir dėl to nenusivylė.

Kol kas A. Tamulis dalį šiųmetinių grūdų supylė į savo sandėlius, kitus gabena parduoti.

Džiaugiasi, kad turi darbo

Ūkininko Ramūno Nanartavičiaus ekologinio ūkio valdos – apie 450 ha kvietrugių, rugių, avižų ir grikių – driekiasi Veprių, Deltuvos ir Pabaisko seniūnijose. Praėjusią savaitę javapjūtę nuo kvietrugių pradėjęs ūkininkas teigė, kad iš hektaro vidutiniškai byra iki pusantros tonos grūdų. Kol kas visas nuimtas derlius pilamas į ūkio sandėlius.

„Rugių dar nepjauname, laukiame, kad pradžiūtų“, – sakė R. Nanartavičius.

Kalbėdamas apie šiųmetę javapjūtę ūkininkas teigė, kad labiausiai šiuo metu kenčia ekologinių ūkių šeimininkai: „Produkcija negali tiek pabrangti, kiek kyla dyzelino, kitų žaliavų kainos, brangsta darbo jėga, visi kiti dalykai. Pavyzdžiui, išmoka – 218 Eur už ekologinio ūkio hektarą, nesikeitė gal dešimtį metų. Ekologinio ūkio balansas krypsta žemyn, turim mąstyti įvairius variantus, į kurią pusę sukti savo laivą…“

Pašnekovas taip pat pripažino, kad ūkininkus, kaip ir verslo žmones, gerokai išbalansavo popandeminis laikotarpis, karas Ukrainoje.

Vis tik ūkininkas nebuvo linkęs skųstis sunkia dalia. Jo žodžiais tariant, reikia džiaugtis, kad turi darbo.

„Nors ūkininkų nuotaikos nėra perdėm optimistinės, bet mes prie iššūkių prisitaikę. Rudenį skaičiuosime, kiek uždirbome, galbūt turėsime ir pelno“, – sakė R. Nanartavičius.

Grūdų supirkimas – kol kas be eilių

Pakalbintas AB „Jonavos grūdai“ elevatoriaus vadovo pavaduotojas Valdas Marcinkus sakė, jog Ukmergėje esančiuose įmonės sandėliuose telpa 12 tūkst. tonų grūdų. Čia priimami kviečiai, rapsas, kvietrugiai ir miežiai.

AB „Jonavos grūdai“ Ukmergės sandėliuose kol kas eilių nėra.

„Kol kas daugiausia grūdus veža smulkieji ūkininkai. Kadangi jie dėl pabrangusių trąšų neišgalėjo patręšti pasėlių, superkamų grūdų kokybė kol kas nedžiugina. Daugiausia pristatoma 3-4 klasės grūdų. Situacija turėtų keistis, kai produkciją pradės vežti didieji ūkiai“, – kalbėjo V. Marcinkus.

Pašnekovas neslėpė, jog ūkininkams ypač svarbu grūdų supirkimo kaina. Kadangi žiemą, prasidėjus Ukrainoje karui, grūdai ženkliai buvo pabrangę, didesnių kainų tikėtasi ir prasidėjus javapjūtei. Jos dabar sumažėjusios, tačiau palyginti su praėjusiais metais yra didesnės, be to, nuolat šokinėja.

Elevatoriaus vadovo pavaduotojas pasidžiaugė, kad grūdų priėmimas vyksta sklandžiai, kol kas ūkininkams netenka stovėti eilėse.

Kaina sumažėjo

Kaip rugpjūčio 8-ąją skelbia dvisavaitinis oficialusis informacinis statistinis leidinys „AgroRINKA“, Lietuvos grūdų supirkimo įmonėse šių metų 30 savaitę (07 25–31) grūdų supirkimo kainos, palyginti su kainomis, buvusiomis prieš savaitę (2021 m. 29 savaitę (07 18– 24), sumažėjo. Kviečiai 30 savaitę buvo superkami vidutiniškai po 316,82 Eur/t. Palyginti su prieš savaitę buvusia kaina, ji buvo mažesnė 16,16 proc., bet 76,96 proc. didesnė negu 2021 m. 30 savaitę (07 26–08 01). Pašarinių miežių (2 klasės) vidutinė supirkimo kaina per savaitę sumažėjo 2,57 proc. (iki 262,54 Eur/t), bet buvo 56,36 proc. didesnė, palyginti su praėjusių metų to paties laikotarpio kaina. Kvietrugių vidutinė supirkimo kaina analizuojamu laikotarpiu sudarė 234,94 Eur/t ir buvo 9,74 proc. mažesnė negu prieš savaitę, bet 46,74 proc. didesnė, palyginti su 2021 m. tuo pačiu laikotarpiu.

Naujo derliaus rapsų vidutinė supirkimo kaina 2022 m. liepos pabaigoje sudarė 669,86 Eur/t ir buvo 3,09 proc. didesnė negu prieš savaitę bei 42,58 proc. didesnė negu prieš metus.

AUTORĖS nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas