Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi, Sveikata

Gydymo įstaigose vėl tikrinama temperatūra, reguliuojami srautai

Nijolė STUNDŽIENĖ

Ukmergėje, kaip ir visoje šalyje, kasdien daugėja sergančiųjų koronavirusu. Mūsų savivaldybė pagal sergamumą jau yra 12 vietoje. 100 tūkst. gyventojų šiuo metu tenka 511,3 nauji atvejai, Lietuvoje – 548,7 atv. Rajone šiuo metu galimai serga per 200 ukmergiškių. Tokia situacija labiausiai jaudina medikus, kurie  imasi papildomų saugumo priemonių. Nuo rugpjūčio 8 dienos, pirmadienio, ir Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras, ir Ukmergės ligoninė vėl tikrins įstaigoje apsilankančių žmonių temperatūrą, ribos srautus.

 

Atnaujinamas budėjimas prie įėjimo

Kaip „Gimtajai žemei“ sakė VšĮ Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras (PSPC) vyriausioji gydytoja Gitana Čepienė, medikai išties jaučia, kad padaugėjo sergančiųjų. Atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją, jau anksčiau ir darbuotojams, ir besilankantiems gydymo įstaigoje buvo rekomenduota dėvėti veido kaukes, respiratorius.

Nuo pirmadienio tai taps privaloma, taip pat atnaujinamas budėjimas prie įėjimo. „Vėl bus tikrinama visų atvykusiųjų temperatūra. Pacientai, kurie turės temperatūros, apžiūrai bus nukreipti į izoliatorių“, – saugumo priemones, kurių ketinama imtis, vardijo vyr. gydytoja.

Ji taip pat paaiškino, kad jaučiantys koronavirusui būdingus simptomus turi registruotis pas savo šeimos gydytoją, kuris spręs ir patars, ką reikia daryti. Nedarbingumo pažymėjimą, pasak G. Čepienės, kelioms dienoms galima gauti ir nuotoliniu būdu susisiekus su šeimos gydytoju. Tačiau tokiu atveju, net jei asmuo yra pats atlikęs savikontrolės testą ir sulaukęs teigiamo rezultato, medikas negalės oficialiai patvirtinti, kad žmogus serga COVID-19 liga. Kad būtų patvirtinta diagnozė, šeimos gydytojas turės pacientui paskirti greitąjį antigeno testą. Todėl bet kokiu atveju reikės atvykti į PSPC.

„Įstaigoje atliekame ir molekulinį PGR testą, tačiau šiuo metu jis yra mokamas. Vis dar atsiranda žmonių, kurie reikalauja nemokamai atlikti šį tyrimą. Kol kas to padaryti neturime galimybių“, – kalbėjo vyr. gydytoja.

G. Čepienės teigimu, šiek tiek suaktyvėjo ir susidomėjimas skiepijimusi nuo koronaviruso. Dabar PSPC nuo koronaviruso galima pasiskiepyti kelias dienas per savaitę, registruojant pakankamą žmonių skaičių, kad nereikėtų išmesti atidarytų ir nepanaudotų vakcinų.

Vyr. gydytoja priminė, kad ketvirtąja vakcinos doze jau gali skiepytis 60 metų ir vyresni gyventojai, taip pat tie, kurie turi lėtinių ligų.

Griežtinama pacientų lankymo tvarka

Papildomų saugumo priemonių imasi ir VšĮ Ukmergės ligoninė. „Gimtosios žemės“ kalbintas vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka sakė, kad nuo rugpjūčio 8 dienos visam personalui ir pacientams bus privaloma dėvėti nosį bei burną dengiančias apsaugos priemones. Taip pat visiems, kurie norės įeiti į ligoninė, teks pasitikrinti kūno temperatūrą.

Nuo pirmadienio keičiasi ir ligoninėje gulinčių pacientų lankymo tvarka. Pasak vyr. gydytojo, pacientus lankyti leidžiama tik iš anksto užsiregistravus ir suderinus atvykimo laiką. Dėl to reikės skambinti į skyriaus, kuriame guli ligonis, postą.

R. Civilkos teigimu, šiuo metu serga apie 10 darbuotojų, užsikrėtimų pasitaiko ir tarp pacientų. „Kadangi Vilnius priima tik sunkius ligonius, sergančius lengva forma turime gydyti patys, perkeliant juos į atskiras izoliacines palatas. Tokių ligonių lankymas griežtai draudžiamas“, – situaciją komentavo įstaigos vadovas.

Ketvirtadienį ligoninėje, Vidaus ligų skyriuje, buvo gydomas vienas asmuo, kuriam nustatyta COVID-19 liga. Ligonis perkeltas iš Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus.

Šiame skyriuje gydomus pacientus nuo ateinančios savaitės bus galima lankyti ne dažniau kaip du kartus per savaitę – antradieniais ir šeštadieniais, nuo 9 val. iki 18 valandos. Palatoje leidžiama būti ne ilgiau 30 minučių. Visiems lankytojams privaloma dėvėti medicinines kaukes ar respiratorius.

Kituose skyriuose (Vidaus ligų, Kardiologijos, Neurologijos, Ortopedijos–traumatologijos, Chirurgijos, Vaikų ligų) pacientų lankymo valandos – nuo 11 iki 13 val. ir nuo 16 iki 18 val. Šių skyrių pacientai gali būti lankomi ne dažniau kaip 3 kartus per savaitę. Pas besigydantį ligonį gali atvykti tik vienas asmuo, lankymo trukmė – iki 30 min.

Anot vyr. gydytojo, palatoje tuo pačiu metu bus galima lankyti tik vieną ligonį. Išankstinė registracija ir reikalinga tam, kad būtų galima reguliuoti srautus.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas