Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos

Eksporto augimą daugiausia lemia mėsos, pieno produktų bei kiaušinių gaminiai

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, pirmojo pusmečio gyvūninių maisto produktų į ne Europos Sąjungos (ES) šalis eksportas rodo perpus mažesnį kritimą nei buvo metų pradžioje. Per du šių metų ketvirčius, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, gyvūninių maisto produktų eksportas sumažėjo 14 proc., o 2022 m. pradžioje fiksuotas 25 proc. mažėjimas. Iš viso šiemet eksportuota beveik 112 tūkst. t. gyvūninės kilmės produktų (2021 m. – apie 130 tūkst.t.).

Per šešis pirmus šių metų mėnesius mažesnis buvo bendras žuvies ir žuvies gaminių bei pieno ir pieno produktų eksportas, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Vis dėl to, pastebimai augo mėsos, kai kurių pieno produktų, kiaušinių gaminių bei lietuviško medaus eksportas.

Bendros lietuviškų žemės ūkio ir maisto produktų eksporto tendencijos, Lietuvos statistikos departamento duomenimis, išlieka taip pat teigiamos: pastaruosius metus stebimas eksporto apimčių į ES šalis didėjimas, eksportuojama vis daugiau naujų maisto produktų grupių, plečiasi lietuviškus gaminius importuojančių šalių sąrašas. Metų pradžioje, žemės ūkio ir maisto produktus Lietuvos gamintojai vežė į beveik 130 pasaulio šalių.

Skaičiuojama, kad šį pusmetį buvo eksportuota beveik 51 tūkst. t pieno ir pieno produktų (per abu praėjusių metų ketvirčius – virš 56 tūkst. t). Lyginant su praėjusių metų pirmojo pusmečio duomenimis, šiemet išvežta daugiau sviesto (virš 1 tūkst. t), sūrių (daugiau kaip 16 tūkst. t), sūrio gaminių (beveik 8 tūkst. t) taip pat pieno cukraus (daugiau kaip 1,6 tūkst. t). Stabiliomis išlieka pieno produkciją importuojančios rinkos, tai: Saudo Arabija, Malaizija, Izraelis, Marokas, Indonezija, JAV, P. Korėja. Per pirmuosius šešis šių metų mėnesius eksportuota virš 52 tūkst. t žuvies ir jos gaminių, vis dėl to, tai 20 proc. mažiau nei pernai (2021 m. eksportuota beveik 65 tūkst. t). Ukraina išlieka pagrindine žuvininkystės produktus iš Lietuvos importuojanti šalis, į ją žuvies ir jos gaminių šiemet išvežta daugiau kaip 45 tūkst. t.

Taipogi svarbia rinka išlieka – Moldova, į ją buvo eksportuota daugiau kaip 4 tūkst. t žuvies ir jos gaminių. Augimas šiemet stebimas mėsos eksporte. Jos išvežta 600 t daugiau nei praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu (2021 m. išgabenta apie 6 tūkst. t).

Daugiausia išvežta paukštienos, virš 5 tūkst. t, 2021 pirmąjį pusmetį buvo eksportuota kiek mažiau nei 4 tūkst. t. Lietuvišką paukštieną daugiausiai importavo Kirgizija, Uzbekistanas, Vietnamas, Siera Leonė.

Du kartus daugiau nei pernai šiemet išvežta lietuviškos kiaulienos. Pirmąjį šių metų pusmetį eksportuotos kiaulienos kiekis sudarė beveik 260 t. Daugiausiai jos išvežta į Dramblio Kaulo Krantą, Norvegiją bei Ukrainą. Mėsos konservų taip pat eksportuota daugiau nei 2021 metų pirmąjį pusmetį. Šiemet – virš 360 t, o praėjusiais metais tik 8 t. Daugiausia lietuviškus mėsos konservus importavo Ukraina ir JAV. Dvigubai daugiau nei pernai eksportavo ir medaus gamintojai. Pagrindinė medaus eksporto kryptis ir toliau išliko JAV (eksportuota 1,5 t produkcijos). Kiaušinių gaminių šiemet eksportuota taip pat daugiau, virš 260 t (2021 išvežta apie 240 t). Daugiausia lietuviškus kiaušinių gaminius importavo Japonija, Kataras, Turkija ir Uzbekistanas.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas