Ukmergėje analogiškas būstas duris gyventojams atvėrė šį pavasarį Krekšlių pakraštyje.

Aktualijos, Naujausi

Ketinama statyti dar vienus grupinio gyvenimo namus

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Dariaus Varno įsakymu neseniai buvo patvirtintas gyvenamosios paskirties (įvairių socialinių grupių asmenims) pastato, Vilniaus g. 130B, statybos techninis projektas. Nors šio pastato statybų pradžia gerokai vėluoja, vis tik atsiranda vilties, kad darbai pajudės ir Ukmergėje iškils dar vienas namas, kuriame apsigyvens psichikos negalių turintys žmonės.

Rajono savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Zimblienė patvirtino, jog numatytos statybos yra susijusios su projektu „Bendruomeninių apgyvendinimo bei užimtumo paslaugų asmenims su proto ir (arba) psichikos negalia infrastruktūros tinklo sukūrimas ir plėtra Ukmergės rajono savivaldybėje“.

Minėtąjį projektą vykdo Ukmergės rajono savivaldybės administracija, sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Ukmergės Viltis“, VšĮ „Šeimos idėjų centras“ ir Nijolės Genytės socialinės globos namai.

„Projekto įgyvendinimo metu kuriama bendruomeninių apgyvendinimo bei užimtumo paslaugų infrastruktūra asmenims su proto ir (arba) psichikos negalia. Numatyta vieno namo, skirto grupinio gyvenimo namų veiklai, statyba valstybinės žemės sklype. Kita projekto dalis – socialinių dirbtuvių/dienos užimtumo paslaugų patalpų remontas ir įrangos įsigijimas“, – informavo D. Zimblienė.

Ir pridūrė, jog įgyvendinamo projekto metu bus sukurta socialinių paslaugų infrastruktūra: pastatytas 10 vietų namas proto ir (ar) psichikos negalią turintiems žmonėms bei įkurtos socialinės dirbtuvės (dienos užimtumo centras). Sukurta infrastruktūra bus perduota projekto partneriams.

Projekto „Bendruomeninių apgyvendinimo bei užimtumo paslaugų asmenims su proto ir (arba) psichikos negalia infrastruktūros tinklo sukūrimas ir plėtra Ukmergės rajono savivaldybėje“ įgyvendinimui Savivaldybės taryba pritarė bemaž prieš dvejus metus – 2020-ųjų rugpjūtį. Tuomet buvo nuspręsta teikti paraišką paramai gauti pagal 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos prioriteto „Socialinės įtraukties didinimas ir kova su skurdu“ įgyvendinimo priemonę „Institucinės globos pertvarka: investicijos į infrastruktūrą“. Savivaldybės administracijos direktorius buvo įgaliotas pasirašyti paraišką ir kitus su projekto įgyvendinimu susijusius dokumentus, atlikti projekto, kuriame Ukmergės rajono savivaldybės administracija yra pareiškėjas, veiklų (darbų) užsakovo funkcijas, kiek tai susiję su savivaldybės nuosavybės ar kita valdymo ir naudojimo teise valdomu turtu. Gavus patvirtinimą dėl projekto finansavimo, užtikrinti netinkamų, tačiau projektui įgyvendinti būtinų ir tinkamų išlaidų, kurių nepadengia projekto finansavimas, skyrimą bei projekto tęstinumą 5 metus po jo įgyvendinimo.

Šalyje vykdant socialinių globos įstaigų pertvarką, siekiama pereiti prie bendruomenėje teikiamų paslaugų, kurios skatintų paslaugos gavėjų savarankiškumą ir visapusišką dalyvavimą bendruomenėje. Prisidedant prie Vilniaus regiono socialinių paslaugų infrastruktūros tinklo plėtros, susijusios su Pabradės socialinės globos namų pertvarka, Ukmergėje, naujai formuojamame valstybinės žemės sklype, esančiame Vilniaus g., numatoma pastatyti grupinio gyvenimo namą, taip pat savivaldybei priklausančiame pastate, Vilniaus g. 87, kuriame šiuo metu įsikūrusi biudžetinė įstaiga „Ukmergės globos centras“, įrengti socialines dirbtuves.

Grupinio gyvenimo namuose planuojama apgyvendinti 10 asmenų: 7 Pabradės socialinės globos namų gyventojus ir 3 mūsų rajono savivaldybės gyventojus, laukiančius eilės patekti į ilgalaikės socialinės globos paslaugas teikiančias įstaigas.

Sukūrus infrastruktūrą, grupinio gyvenimo namų ir socialinių dirbtuvių veiklas vykdys projekto partneriai – sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Ukmergės viltis“ ir VšĮ „Šeimos idėjų centras“, įsikūręs Anykščių rajone.

„Gimtosios žemės“ kalbinta sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Ukmergės viltis“ vadovė Stanislava Vilčinskienė teigė, jog prisidėjo prie šio projekto rengimo, bendrija su rajono savivaldybe yra pasirašiusi jungtinės partnerystės sutartį. Pasak S. Vilčinskienės, vykdant institucinės globos pertvarką šalyje pamažu kuriami grupinio gyvenimo namai. Juose apsigyvens žmonės su psichikos ar proto negalia.

„Pastačius tokius namus, į juos turėtų persikelti gyventi keletas suaugusių asmenų iš Švenčionių rajone, Pabradėje, veikiančios valstybės biudžetinės įstaigos – Nijolės Genytės socialinės globos namų, taip pat įsikurtų keletas ukmergiškių. Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Ukmergės viltis“, kaip partneriai, perims paslaugų teikimo organizavimą“, – pasakojo S. Vilčinskienė.

Dar vienas šio projekto partneris – viešoji įstaiga „Šeimos idėjų centras“, įsikūręs Anykščių rajone, bus atsakingas už socialinių dirbtuvių veiklą, į kurią, kaip planuojama, turėtų įsitraukti apie 12 žmonių, turinčių psichikos negalią.

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos ir valstybės biudžeto lėšomis. Prieš dvejus metus jo vertė siekė 412 556 Eur, iš kurių 400 000 Eur – ES lėšos ir 12 556 Eur – iš valstybės biudžeto. Tačiau per tuos metus, kai buvo rengiamas projektas, statybų kainos gerokai išaugo, todėl bendra planuojamo grupinio gyvenimo namų statybos kaina (paskaičiuota pagal 2022 m. balandžio mėnesio kainas) turėtų siekti 754 554 Eur, iš jų 39 639 Eur numatyti įrenginiams įsigyti.

Kada prasidės minėtųjų namų statyba, dar nesiimama kalbėti. Pagal pirminį projektą statybos turėjo būti baigtos 2023 metais.

Analogiški grupinio gyvenimo namai Ukmergėje, Vingio gatvėje, jau veikia nuo šio pavasario. Jų steigėjas – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pavaldi įstaiga – Jasiuliškių socialinės globos namai. Nuo gegužės bendruomeniniuose namuose gyvena 10 intelekto ir psichikos sutrikimų turinčių asmenų.

ukmerge.lt nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Neduok :
    Dieve nei vienam tokio likimo
  • Klausimas :
    O kas statys tuos namus? GAL draugeliu,ar giminaiciu firma??!!
  • 11 :
    Rasantiems komentarus noriu priminti, kad kiekvienas gali tuose namuose atsidurti , arba kas nors is artimuju. Taip, kad....
  • Aha :
    Vidiskiuose jau turbut yra. Kiekviena karta pravaziuojant ziema-vasara Vidiskiu autobusu stotelej tai begioja,tai sedi kazkoks ilgas akivaizdziai nenormalus. Jasiuliskyje juk yra pensionatas - vienoje vietoje juos juk lengviau ir pigiau suziureti. Pinigus plauna su ta pseudointegracija i visuomene. Jei zmogus pajegtu savarankiskai gyventi visuomeneje - jis ten ir gyventu. Jei zmogus negali to daryti del savo psichines ar protines negalios - kam toki zmogu per prievarta bandyti kazkur "integruoti". Pensionatuose tokiems zmonems geriau tarp kitu panasiu i save. Kazkur nupirkt ar pastatyt nama gyvenamuose rajonuose tai nera integracija - nes jie visvien nepritaps. Tai tiesiog bus tie patys mini pensionatai su iliuzija buvime visuomeneje.
  • ...,,,... :
    Taujenuose,Leonpolyje,ir Vidiskiuose apgyvendinkite. Namus statykite... kam i Ukmerge kisat?? Kam tai naudinga? Pasigirsit paskui,kokie jus saunuoliai,kaip jums rupi tie zmones?!!
  • Valdas :
    Kažkaip reikia didinti gyvenančių Ukmergėje skaičių, nes labai jau didelis minusas su prieaugiu.
  • //// :
    Bet kuri negalia yra uzkreciama ... Ypac psichine ... Kas tokius rinko?
  • Aha :
    Puikus planas: Ukmerge paverst durnynu👍👍👍 Nereikia nieko statyt,Varnas gali i savo namus priimt kokius 5 - Janickas dar 5👍👍👍 Integruokime zmones su psichinem negaliom i valdzios seimas.👍👍👍

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas