Lietuvos, Turkijos, Lenkijos ir Kroatijos atstovai Nocera Umbra mieste.

Jaunimas, Naujausi

Gimnazijos komanda lankėsi Italijoje

Giedrė MAKAVIČIENĖ

Siesikų gimnazijos mokytoja

 

Siesikų gimnazijos Erasmus+ projekto „The Unity of 3 C’ship: Climate, Culture and Citizenship“ („Trijų K vienybė: klimato kaita, kultūra ir pilietiškumas“) komanda vyko į antrą projekto susitikimą Nocera Umbra mieste, Perugia provincijoje, Italijoje. Nocera Umbra – nedidelis, viduramžiais kalnuose įkurtas miestas, 180 km nutolęs nuo Romos. Kasdien keliaudami į mokyklą grožėjomės miesto senamiesčio gatvelėmis ir žaliuojančiais kalnais.

Nocera Umbra miesto Dante Alighieri mokykloje susirinko visi projekto partneriai: iš Lietuvos, Turkijos, Lenkijos ir Kroatijos. Šio susitikimo tema –„Klimatas. Oras“. Mokiniai buvo suskirstyti į grupes, ieškojo informacijos apie oro taršą sukeliančias chemines medžiagas bei kūrė reklaminius filmukus, kurie skatina rinktis gamtą tausojantį gyvenimo būdą. Vykdydami projekto veiklas, visi turėjo galimybę duoti interviu mokyklos radijui, naudotis puikiai įrengtomis fizikos ir chemijos laboratorijomis, virtualios realybės klase.

Susitikimo metu projekto partneriai daug laiko praleido nuostabioje Italijos gamtoje. Tyrinėjo augalus, augančius aplink mokyklos teritoriją, juos identifikavo bei kūrė herbariumą su lotyniškais augalų pavadinimais. Taip pat grožėjomės Frassasi urvais – įvairių formų bei tūrių, skirtingu laiku susiformavusių koridorių, tunelių ir grotų sistema su požeminiais ežerais bei upėmis. Šie urvai visiems projekto dalyviams paliko neišdildomą įspūdį. Netoli nuo Frassasi urvų, įkopę į statų 740 m aukščio kalną, aplankėme aštuonkampės formos Valadier šventyklą, pavadintą ją XIX amžiuje suprojektavusio architekto Giuseppe Valadier, vieno svarbiausių neoklasikinio stiliaus architektų Italijoje, vardu. Veiklų metu buvo ir iššūkių, nes kopėme į 946 m virš jūros lygio iškilusį Monte Alago, kuriame turėjome galimybę pamatyti vešlią Viduržiemio jūros augmeniją. O paskutinę susitikimo dieną lankėmės Perugia mieste, kuriame mokėmės italų kalbos užsieniečių universitete.

Šios projekto veiklos finansuojamos iš Europos Sąjungos lėšų ir yra puiki galimybė mokiniams susipažinti su kitų šalių kultūra, tobulinti užsienio kalbų įgūdžius.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas