Aktualijos

Birželis – žiedų ir bėdų mėnuo

Spausdiname kvalifikuotos ir didelę patirtį sukaupusios specialistės, Vidiškių seniūnijos Baublių kaime esančio medelyno „Puošmedis“ vadovės Janinos STANCIKAITĖS-STRIKIENĖS patarimus, kaip kovoti su sodyboje vešinčius augalus puolančiais kenkėjais.

Birželį nebegresia šalnų pavojus, gausiai pražysta gėlės, medžiai ir krūmai, darželiuose jau susodintos vienmetės gėlės. Nužydėjus alyvoms, nosį kutena besiskleidžiančių jazminų žiedų kvapas. Rodos, pats metas mėgautis žiedų raštais ir aromatais, bet tikrai pastebėsite, kad tai darote ne vieni – tą patį veikia ir kenkėjai. Tiesa, jie ne tik viskuo grožisi, bet dar ir ragauja. Tad šįkart rimčiau apie tai, kuo gintis nuo augalais mintančių kenkėjų.

Vis labiau linkstama į ekologiją, stengiamasi naudoti prevencines priemones ir kuo mažiau cheminių augalų apsaugos priemonių. Sodybose įsikuria vabzdžių nameliai, kurie ir aplinką puošia, ir tampa naudingų vabzdžių buveine, vis dažniau prisimenami inkilai. Sumažinti rūpesčių padeda net paprasčiausias kenkėjų mėgstamų augalų sodinimas atviresnėse, vėjuotose vietose – ten kenkėjams tikrai bus ne taip patogu. Jei vis tik gamta pati nesusidoroja, pavyzdžiui, amarų antplūdį galima suvaldyti augalus purškiant žaliuoju muilu. Tačiau tikrai yra situacijų, kai reikia naudoti insekticidus. Jie skirti augalų purškimui, o sodininkai mėgėjai šias priemones gali įsigyti visose sodo prekių parduotuvėse. Tačiau insekticidus reikia naudoti tik tada, kai būtina, ir būtent tuos, kurių veikimas bus efektyvus.

Verta žinoti, kad insekticidai skirstomi į sisteminio ir kontaktinio veikimo, kartais būna ir mišraus veikimo. Kontaktinio veikimo insekticidai veikia tik tuos kenkėjus, kuriuos jais tiesiogiai nupurškiate, paprastai šnekant – bus koks vabalas pasislėpęs po lapu, jo purkšdami nepasieksite ir jis sėkmingai gyvens toliau. Tad kontaktinio veikimo insekticidai tinka tada, kai kenkėjai lengvai matomi ir galite patikrinti, ar jie išnyko, ar purškimą reikia kartoti. Sisteminio veikimo insekticidai veikia apnuodydami augalą, kuriuo misdami kenkėjai žūva ir šis poveikis paprastai trunka 2–3 savaites. Naudoti tokius insekticidus neišvengiamai teks, kai kovosite su plika akimi nematomais kenkėjais, tokiais kaip voratinklinės erkutės, ypač mėgstančios veistis baltosios eglės dekoratyvinėse formose, tačiau šių priemonių vertėtų vengti sodo ir daržo augalams, jei artėja jų derliaus nuėmimo laikas. Visada būtina naudotis instrukcijomis, bet bendra tendencija, kad geriausiai cheminės augalų apsaugos priemonės veikia esant iki 22 laispnių oro temperatūrai ir po purškimo turi praeiti bent kelios valandos be lietaus.

Kai susidorosite su kenkėjais, jau bus galima grįžti prie grožėjimosi augalais – visą vasarą stebėkite savo sodybą. Galbūt kažkuriuo vasaros metu niekas nežydi. Pasižymėkite – kada ir planuodami gėlynų ar želdynų atnaujinimus atsižvelkite, kad reikia būtent tokiu metu žydinčių ar spalvingais lapais džiuginančių augalų. Jei koks turimas augalas atrodo liūdnokai, dabar metas, kai drąsiai galima tręšti daug azoto turinčiomis trąšomis. Taip pat patręškite besiruošiančius žydėti ar jau žydinčius augalus – žydės gausiau, ryškiau ir ilgiau. Nukirpę baigiančius žydėti gėlių žiedynus, greičiausiai sulauksite pakartotinio žydėjimo, tad pasistengti verta. Taip pat dabar puikus laikas formuoti pušis, jei norite, kad jos augtų ne taip greitai ir būtų tankesnės. Tereikia patrumpinti šiųmečius jų ūgliukus. Palankus metas ir greitai augančių lapuočių krūmų formavimui – bent pora centimetrų patrumpinus jaunas šakas, jos ima leisti šoninius ūgius ir krūmai gražiai sutankėja.

Tel. 8 673 36208, www.puosmedis.lt

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas