Aktualijos, Naujausi

Atliekų tvarkymą užsimota patikėti UAB „Ukmergės autobusų parkas“

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Birželio 30-ąją vyksiančiam rajono Savivaldybės tarybos posėdžiui teikiamas sprendimo projektas „Dėl viešosios paslaugos teikėjo – atliekų tvarkytojo Ukmergės rajono savivaldybės teritorijoje skyrimo“. Jame siūloma paskirti UAB „Ukmergės autobusų parkas“ viešosios paslaugos teikėju – atliekų tvarkytoju Ukmergės rajono savivaldybės teritorijoje ir pavesti įmonei teikti atliekų tvarkymo paslaugą (surinkimą, vežimą, apdorojimą ar šalinimą) savivaldybės teritorijoje nuo 2022 m. lapkričio 1 d.

Rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas „Gimtajai žemei“ sakė, jog parengti ir siūlyti Tarybai priimti tokį sprendimą paskatino susidariusi situacija.

Pasak mero, Komunalinių atliekų surinkimo Ukmergės rajono savivaldybėje ir jų vežimo į apdorojimo ar šalinimo įrenginius paslaugų teikimo sutartį rajono savivaldybės administracija su UAB ,,VSA Vilnius“ pasirašė 2018 m. vasario 27 d. Ji galioja penkerius metus, iki 2023-ųjų kovo mėnesio.

„Sulaukėme atliekų tvarkytojo prašymo didinti paslaugos teikimo kainą. Deja, to daryti negalime. Šių metų gegužės 13 d. savivaldybės administracija gavo UAB ,,VSA Vilnius“ raštą, kuriame siūloma nutraukti sutartį abipusiu šalių sutarimu. Bendrovė tai motyvuoja drastišku kainų pokyčiu naftos rinkoje, susidariusia geopolitine situacija, pasaulinės COVID-19 pandemijos pasekmėmis, antžeminių ,,Molok“ tipo konteinerių aptarnavimu, kuris sutartyje nebuvo numatytas“, – komentavo R. Janickas.

Mero teigimu, kadangi anksčiau rajono savivaldybė dėl atliekų tvarkymo yra turėjusi situacijų, kuomet su vežėju ginčą teko spręsti netgi teisme, ateityje siekiant to išvengti ir norint valdyti galimas rizikas, kontroliuoti kainas bei kokybę, pasirinktas kelias pavesti atliekų tvarkymą savivaldybės valdomai įmonei.

Komentuodamas situaciją R. Janickas teigė, kad šiuo metu rajone buvo du atliekų tvarkytojai – UAB „VSA Vilnius“ rinko mišrias komunalines atliekas, UAB „Ekonovus“ – pakuotes ir antrines atliekas.

„Nuo 2023-ųjų atsiranda prievolė vietovėse, kur gyvena daugiau kaip 2 tūkstančiai gyventojų, rūšiuoti maisto atliekas. Vadinasi, rajone galėtų atsirasti dar ir trečias atliekų tvarkytojas. Tokiu atveju palaikyti tvarką konteinerių aikštelėse būtų dar sunkiau“, – kalbėjo meras.

Taip pat pašnekovas patikino, jog žalią šviesą, kad viešosios paslaugos teikimas gali būti patikėtas savivaldybės valdomai įmonei, uždegė Konstitucinis teismas.

Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 8 straipsnis numato, kad savivaldybė yra atsakinga už viešųjų paslaugų teikimą gyventojams. Savivaldybės institucijos ir administracija viešųjų paslaugų neteikia, tačiau tai gali daryti biudžetinės ir viešosios įstaigos, savivaldybės įmonės, akcinės bendrovės ir kiti subjektai. Teikdami savivaldybės gyventojams viešąsias paslaugas, jų teikėjai privalo vadovautis įstatymais, savivaldybės institucijų sprendimais ir kitais teisės aktais. Viešosios paslaugos gyventojams teikiamos teisės aktų nustatyta tvarka atlygintinai ir neatlygintinai. Savivaldybė turi užtikrinti, kad viešosiomis paslaugomis galėtų naudotis visi savivaldybės gyventojai ir kad šios paslaugos būtų teikiamos nuolat.

Savivaldybės tarybai teikiamo sprendimo projekto aiškinamajame rašte pažymėta, kad „Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 9 straipsnio 2 dalimi, kurioje numatyta, kad Savivaldybė gali steigti naujus viešųjų paslaugų teikėjus ir (ar) Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymo arba Lietuvos Respublikos pirkimų, atliekamų vandentvarkos, energetikos, transporto ar pašto paslaugų srities perkančiųjų subjektų, įstatymo, arba Lietuvos Respublikos koncesijų įstatymo nustatyta tvarka pavesti viešosios paslaugos teikimą jau įsteigtam viešųjų paslaugų teikėjui, kai: <…1) teikiamos vandens tiekimo, nuotekų valymo, šilumos tiekimo, atliekų tvarkymo, keleivių vežimo, teritorijų ir gatvių priežiūros ir tvarkymo, maitinimo švietimo, socialinės globos arba sveikatos priežiūros įstaigose paslaugos arba 2) teikiant viešąsias paslaugas turi būti valdomas ir naudojamas savivaldybių ar savivaldybių juridinių asmenų nekilnojamasis turtas ir kitas ūkio subjektas tokios paslaugos negalėtų teikti savo patalpose.“

Paslaugos teikimui įmonė preliminariai turėtų įsigyti 9 transporto priemones. Pagal rinkos duomenis, naudotų automobilių, reikalingų šiai veiklai vykdyti, kaina gali siekti iki 400 tūkst. Eur.

Siekiant, kad atliekų surinkimo ir vežimo iki apdorojimo ar šalinimo įrenginių veiklos procesas Ukmergės rajone nenutrūktų, Savivaldybės tarybai teikiamas dar vienas sprendimo projektas dėl garantijos suteikimo Ukmergės rajono savivaldybės biudžeto lėšomis UAB ,,Ukmergės autobusų parkas“ imamai paskolai atliekų surinkimo ir vežimo transporto priemonių įsigijimui.

Pokalbio metu meras pažymėjo, jog šiuo metu yra pateiktas sprendimo projektas ir vyksta jo svarstymas. Pirmadienį, birželio 20-ąją, klausimą dėl viešosios paslaugos teikėjo – atliekų tvarkytojo Ukmergės rajono savivaldybės teritorijoje skyrimo numato svarstyti išplėstinis Savivaldybės tarybos Kaimo ir aplinkosaugos komitetas, kuriam vadovauja Algirdas Kopūstas.

Galutinį sprendimą dėl atliekų tvarkymo priims į posėdį susirinkusi Savivaldybės taryba.

Pasidomėjus, ar ateityje ir kitos savivaldybės valdomos įmonės gali sulaukti naujų pavedimų, meras R. Janickas paaiškino, jog UAB „Ukmergės šiluma“ bus patikėta statomo saulės elektrinių parko priežiūra, UAB „Ukmergės butų ūkis“ įgyvendina daugiabučių renovavimo projektus.

AUTORĖS nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Pažiūrėsim :
    Kaip jie tvarkysis su atliekomis, jeigu su pavežimu nesusitvarko. Važiuoja vis dar sovietiniais maršrutais, nors miestas pasikeitė. Žmonės persikraustė į sodus, naujus kvartalus, o autobusų parkas vis dar veža į Koklių fabriką ir Draugystės k.t.??? Ką tie žmonės gali dar organizuoti? Jau dešimtmetį dirba vienas didžiausių fabrikų apskritai Lietuvoje, bet miestui nusispjauti. Važiuokit kaip norit....
  • Tikriausiai :
    Jei konteinerius tvarkys ir atliekas kraus uz pasalpas dirbantys zmones, tada savivaldybei apsimokes, nes atlyginimu moketi nereiks, jokiu darbo sutarciu su siais zmonemis nesudaro, atlieku tvarkymas bus visuomenei naudinga veikla.
  • Jo :
    nupirks 9 mašinas ir jau vežam ...? Kažin ar to pakaks? Įmonės specifika visai nepanaši, reiks pilno naujo proceso įsisavinimo (!). Ar nėra įmonės, kurios veikla būtų artimesnė atliekų surinkimo procesui? Kažin ar tokią naują naštą "patemps" vadovas ir jo komandą ar reiks naujos? Reiktų gerai pasverti visus už ir prieš - juk savivaldybės įmonė yra ne viena! Manau yra su artimesne veikla?
  • zero 2 :
    o gatvių asfaltavimo paslaugas privatiems, iš savų pinigeliu, ir būtinai Kęstučio a. darbuotojams nemokamą maitinimą. Ir jų šeimos nariams
  • zero :
    Siūlau Ukmergės ligoninei priskirti santuokų registravimo ir šarvojimo paslaugas,o Vartotojų kooperatyvui-švietimo įstaigų tinklą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas