Vaikams patiko bendrauti su rašytoju M. Marcinkevičiumi ir dailininke L. Itagaki.

Jaunimas, Naujausi

Rašytojas ir dailininkė pakvietė į susitikimą

Rita GELŪNIENĖ

Dukstynos pagrindinės mokyklos mokytoja metodininkė

 

Kai prasideda akcija „Metų knygos rinkimai“ – Dukstynos pagrindinės mokyklos mažieji skaitytojai tarsi atgyja. Taip būna kasmet, nes skaityti naujausias lietuvių rašytojų knygas jau tapo tradicija. Mokyklos bibliotekininkė Violeta Markauskienė pasirūpina, kad tik paskelbus akcijos nominantus, jų knygos kuo greičiau pasiektų mūsų biblioteką.

Pradinių klasių mokiniai kartu su savo mokytojomis skaitė tiesiai iš spaustuvės atkeliavusias vaikų kategorijoje nominuotas knygas: „Chameleono sapnai“, kurios autorės Jurga Vilė ir Lina Sasnauskaitė; rašytojo Mariaus Marcinkevičiaus „Akmenėlis“; ypatingai pirmokėlių pamėgtą „Nukas“, kurią sukūrė Audra Baranauskaitė ir Lina Itagaki. Eilėraščių mėgėjai džiaugėsi smagiais Indrės Zalieckienės eilėraštukais iš knygelės „Kaip sutramdyti žvėryną“, o tie, kurie domisi istorija, atvertė Zigmo Vitkaus knygą „Lietuvos valdovai pasakoja vaikams“.

Mažieji skaitytojai ne tik skaitė, bet ir balsavo už labiausiai patikusias knygas „Metų knygos rinkimai 2021“.

Vyresnių klasių mokiniai susipažino su 2021 m. populiariausių knygų paaugliams trejetuku: „Grybo auksas“, kurią parašė Rasa Grybaitė, o komiksus nupiešė L. Itagaki; Neringos Vaitkutės „Klampynių kronikos III. Pamiršti dievai“ ir Kotrynos Zylės „Siela sumuštinių dėžutėje: nelabai baisios istorijos“.

Svarbiu įvykiu mūsų mokyklos mokiniams buvo susitikimas-kūrybinės dirbtuvės su rašytoju M. Marcinkevičiumi ir dailininke L. Itagaki. Renginį, kuris vyko Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje, organizavo Vaikų literatūros skyriaus darbuotojos.

Rašytojas pristatė leidinį „Akmenėlis“. Ekrane buvo įdomu matyti ir girdėti skaitomą šio autorius knygą. Tai pasakojimas apie dviejų vaikų – Rivkos ir Etano, per Antrąjį pasaulinį karą patekusių į Vilniaus getą, istorija. Joje rašoma apie jų draugystę, baimę ir viltį.

L. Itagaki – žinoma dailininkė, komiksų kūrėja. Įdomu tai, kad 2017 m. ji iliustravo pirmąją savo komiksų knygą „Sibiro haiku“, kuri jai ir rašytojai J. Vilei pelnė „Metų knygos rinkimai“ nugalėtojų vardą. Akcijoje „Metų knygos rinkimai 2021“ dalyvavo du kūriniai, kuriuos iliustravo, komiksus piešė ši menininkė. L. Itagaki mokiniams papasakojo, kad komikse reikia skaityti vaizdą, nes čia užrašoma tekste netilpusi informacija. Ji parodė ir papasakojo apie komikso „Grybo auksas“ kūrybinį procesą. Mokiniams įdomu buvo sužinoti, kaip gimsta knyga ir kiek darbų reikia atlikti, kol ji atspausdinama ir pasiekia skaitytojus. Kūrėja taip pat pristatė naujausias leidykloje „Misteris Pinkmanas“ išleistas knygas „Superbobutės“ (aut. M. Marcinkevičius ir Viktorija Ežiukas), „Betė ir skraidanti gimtadienio dovana“ (aut. M. Marcinkevičius, Vitalija Maksvytė, L. Itagaki), kviesdama jas įsigyti su autorių autografais.

Vėliau mokiniai kartu su M. Marcinkevičiumi tapo mini muzikinio spektaklio, pastatyto pagal jo knygą „Maži eilėraščiai mažiems“, dalyviais. O L. Itagaki pakvietė visus į kūrybines dirbtuves, kur moksleiviai tapo skulptoriais. Kiekvienas dalyvis sukūrė po vieną ar kelias skulptūras.

Renginyje visus sužavėjo begalinis menininkų kūrybiškumas ir betarpiškumas. Nors šių autorių knygos ir nebuvo paskelbtos „Metų knygos rinkimai 2021“ nugalėtojomis, tačiau jos nuostabios, mėgstamos mažųjų skaitytojų.

Vyko ir kūrybinės dirbtuvės.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas