Su mažaisiais susitiko D. Butiškienė.

Sveikata

Su vaikais – apie pirmųjų daržovių naudą

Pavasarėjant, kai pradeda busti gamta, taip norisi kokio nors žalumyno: krapų ar petražolės šakelės, ridikėlio, svogūno laiškelio… Pasirodo, organizmui šių daržovių reikia ne šiaip sau.

Pirmosios pavasarinės daržovės vertingos kaip vitaminų, mikroelementų bei maistinių skaidulų šaltinis, todėl jas svarbu vartoti, kai organizmas pajaučia jų stygių. Priklausomai nuo daržovių rūšies, pavasarines galima valgyti žalias, tik šparagus reikėtų termiškai apdoroti.

Daugeliui būtent ridikėliai asocijuojasi su pavasariu. Šios traškios ir šiek tiek aštrios daržovės patiekalams suteikia tiek spalvos, tiek išskirtinio skonio, gerina virškinimą, padeda atsikratyti organizme susikaupusių toksinų. Ridikėliai yra tikras vitaminų šaltinis – juose gausu vitaminų C, B1, B2, PP, taip pat įvairių fermentų, lengvai pasisavinamų kalio, geležies, fosforo ir mineralinių medžiagų. Lapiniuose žalumynuose gausu vitaminų A, K, folio rūgšties ir skaidulų.

Norite tikros pavasario fiestos lėkštėje?

Lopšelių-darželių „Eglutė“ ir „Saulutė“ ugdytiniai kartu su Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos priežiūros specialiste Dalia Butiškiene ir pabandė susikurti tokią fiestą.

„Eglutės” vaikai šių daržovių užsiaugino patys savo prižiūrimame šiltnamyje, o „Saulutės” ugdytiniai atsinešė namuose užaugintų.

Vaikai daržoves plovė, pjaustė, maišė, visus žalumynus bėrė į dubenį, gardino saulėgrąžų ir moliūgų sėklomis, šlakstė aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejumi. Ir žinoma – skanavo!

D. Butiškienė akcentavo, jog labai svarbu, kad kasdien būtų vartojama pakankamai daržovių ir vaisių. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja jų valgyti ne mažiau kaip penkis kartus per dieną ir vienam asmeniui suvartoti bent 400 gramų. Daržovių per dieną patariama valgyti daugiau, t. y. apie 3–5 porcijas, o vaisių – 2–4 porcijas.

Pasak visuomenės sveikatos priežiūros specialistės, naudingiausios sezoninės daržovės, kai jų galima užauginti ar nusipirkti, o jų skonis ir kokybė – geriausia. Taip pat rekomenduojama valgyti ekologiškai užaugintus produktus.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas