Aktualijos, Naujausi

Kolumbariumo nišos ateityje bus skiriamos nemokamai

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Seimas pritarė Aplinkos ministerijos parengtoms Žmonių palaikų laidojimo įstatymo pataisoms. Iš jų bene reikšmingiausia ta, kad savivaldybės lėšomis įrengto kolumbariumo nišos suteikiamos neatlygintinai. Šios pataisos autoriai teigė siekiantys lygiateisiškumo visiems gyventojams, mat už kapavietes mokėti nereikia, o už vietą kolumbariume imamas mokestis. Šis ir kiti minėtojo įstatymo pakeitimai, jei jiems pritars prezidentas Gitanas Nausėda, įsigalios lapkričio 1 dieną.

Nors apie kolumbariumo būtinybę rajono politikai pradėjo kalbėti dar 2011 metais, jis Dukstynos kapinėse, buvusiame laisvame plote tik įėjus pro vartus, iškilo 2015-ųjų pabaigoje. Pirmame darbų etape įrengti trys iš granito pagaminti statiniai urnoms su mirusiųjų palaikų pelenais saugoti, kuriose iš viso buvo 45 nišos. Naujasis kolumbariumas, kurio įrengimas kainavo beveik 200 tūkst. eurų, paslaugas pradėjo teikti 2016 metų vasarį. Tų pačių metų sausio 28 d. Savivaldybės tarybos sprendimu patvirtintas nišos nuomos mokestis buvo 900 eurų. Į šią sumą įskaičiuota ne tik granito plokštė, užrašas, bet ir kriptos bei visos teritorijos priežiūra, tvarkymas.

Šis Dukstynos kapinėse esantis kolumbariumas – kol kas vienintelis Ukmergės rajone. Dabar čia stovi jau 11 granitinių statinių, juose yra 165 nišos. Iš jų laisvų – 47. Vienoje išnuomotoje kolumbariumo nišoje saugoma ne daugiau kaip keturios urnos su kremuotais žmonių palaikais.

Kaip „Gimtajai žemei“ sakė Ukmergės miesto seniūnas Žilvinas Dirsė, Žmonių palaikų laidojimo ir kapinių lankymo Ukmergės rajone tvarka, kurią yra patvirtinusi Savivaldybės taryba, numato, jog kolumbariumo niša atsakingam laidojančiam asmeniui nuomojama 99 metams. Rajono Savivaldybės tarybos sprendimu nustatytas vienkartinis nuomos mokestis už kolumbariumo nišą iki šiol yra 900 Eur. Jį galima sumokėti iš karto arba dalimis. Mokant dalimis, būtina sumokėti 50 proc. mokesčio dydžio pradinį įnašą. Sumokėjus pradinį įnašą, kolumbariumo niša rezervuojama. Likusi mokesčio dalis sumokama per 3 mėnesius nuo kolumbariumo nišos nuomos sutarties pasirašymo. Nuomos mokesčio lėšos naudojamos kitiems kolumbariumams įrengti.

Beje, Ž. Dirsė pastebėjo, jog kolumbariumo įrengimas kainuoja ženkliai brangiau nei įprastos kapavietės kapinėse. Pavyzdžiui, vien vadinamoji spinta, pagaminta iš granito, atsieina apie 8 tūkst. eurų.

Ar neatsitiks taip, kad naujiems kolumbariumams naudojant tik biudžeto lėšas, sustos jų plėtra? Šį klausimą pakomentavo rajono savivaldybės administracijos Urbanistikos ir infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojas, vyr. architektas Artūras Sakalauskas. „Jei Seimo priimtoms Žmonių palaikų laidojimo įstatymo pataisoms pritars šalies prezidentas ir jos įsigalios lapkričio 1 dieną, privalėsime jomis vadovautis ir keisti Savivaldybės tarybos sprendimą. Naujoji tvarka kolumbariumų plėtros miesto ir rajono kapinėse, jei bus toks poreikis, nesustabdys. Tik visa tai jau bus vykdoma kitų biudžeto lėšomis finansuojamų sričių sąskaita“, – teigė vyr. architektas.

Atsiradus poreikiui, 2020-iais nuspręsta kolumbariumą projektuoti ir Pašilės kapinėse. Tų pačių metų gruodį rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas su Kauno UAB „Dujų sfera“ direktoriumi Romualdu Velykiu pasirašė „Kitos inžinerinės paskirties statinio – kolumbariumo, Pašilės gatvėje, šalia Pašilės kapinių, Ukmergėje supaprastinto statybos projekto“ parengimo paslaugos pirkimo sutartį. Joje projektuotojai numatė per vienerius metus parengti apie 700 kv. m teritorijos ties Pašilės kapinėmis sutvarkymo projektą, kuriame būtų numatytas kolumbariumas, praėjimo ir patekimo takai, mažosios architektūros elementai, apželdinimas, išsaugant esamus medžius, reljefo suformavimas bei apšvietimas. Naujasis statinys projektuojamas laisvoje teritorijoje, prie įėjimo į naująsias kapines. Numatyta, kad šiame kolumbariume pradžiai iškils dvi arba trys vadinamosios spintos urnoms, kuriose bus 30–45 nišos. Jei atsiras būtinybė, kolumbariumas galės būti plečiamas. Šio projekto vertė – apie 6 tūkst. Eur.

Tikėtasi, jog objektas galėtų būti baigtas 2022-ųjų pavasarį. Tačiau statybos dar nėra prasidėjusios.

„Šiuo metu vykdomas Pašilės kapinių kolumbariumo įrengimo darbų pirkimas. Mano optimistinė prognozė – jei viskas gerai ir sklandžiai vyks, manau, kad jau šių metų pabaigoje jį turėsime. Bet jei atsiras kokių nors neplanuotų trikdžių – tai tik iki kitų metų vidurio…“ – paaiškino Urbanistikos ir infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojas.

AUTORĖS nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas