Aktualijos, Naujausi

Ukmergėje – iškilminga šaulių priesaikos ceremonija

Linas KAVALIAUSKAS

Ukmergės Vyčio 1002-osios šaulių kuopos vadas

 

Per metus Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) Karaliaus Mindaugo šaulių 10-oji rinktinė, kuriai priklauso ir Ukmergės Vyčio 1002-oji šaulių kuopa, organizuoja keturias priesaikos ceremonijas (Vasario 16-ąją, Kovo 11-ąją, Liepos 6-ąją ir paskutinį lapkričio savaitgalį, kai minima rinktinės įkūrimo diena). Priesaikos ceremonijos taip pat organizuojamos ir mažesniuose miestuose, ten vykstančių švenčių, minėjimų metu.

Pastebime, kad nuo karo Ukrainoje pradžios labai padaugėjo norinčių prisijungti prie LŠS. Vieni seniai brandino mintį apie šią pareigą, kitus užplūdo emocijos. Norint tapti šauliu, reikia pateikti dokumentus, o juos gauti užtrunka. Bet tai nėra blogai, nes per tą laiką emocijos atslūgsta ir išlieka rimčiausi kandidatai.

Nuo paskutinės, vykusios Kovo 11 d., priesaikos tvarkingus dokumentus pateikė daugiau kaip 700 kandidatų, iš jų 16 – Ukmergėje.

Laukiant Liepos 6-osios priesaikos, tas skaičius padidėtų dvigubai ar net trigubai. Todėl nuspręsta šaulių priesaiką organizuoti Ukmergėje. Tai mums didelis pasitikėjimas ir garbė. Ir data pasirinkta neeilinė – gegužės 15-oji, kuomet minima Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena.

Šventė prasidės 10 val. šv. Mišiomis Švč. Trejybės bažnyčioje, kurias aukos Ukmergės Vyčio 1002-osios šaulių kuopos kapelionas kunigas Šarūnas Petrauskas. Iškilminga priesaika – 12 val., po jos prasidės renginiai, skirti šiai dienai paminėti. Žinoma, svarbi išliks karo Ukrainoje tema. Reikšmingas akcentas bus kryžiaus/paminklo „Už jūsų ir mūsų laisvę“ pristatymas. Tai unikalus kryžius iš Ukrainos fronte surinktų minų skeveldrų, tūtų ir kito karo metalo, kuris sėja mirtį. Šios idėjos autorius – LŠS Karininko A. Juozapavičiaus šaulių 1-osios rinktinės Druskininkų Giedriaus Matulionio 103-osios kuopos vadas Ramūnas Šerpatauskas pats atvyks pristatyti šį unikalų kryžių. Tikimės ir dar vieno ukrainietiško akcento – pasivaišinti ukrainietiškais barščiais už auką. Surinkti pinigai bus skirti Ukrainai.

Renginyje taip pat bus eksponuojama iš Vytauto Didžiojo karo muziejaus parvežta kilnojama paroda „Laisvės architektas“, skirta įprasminti Juozo Lukšos-Daumanto atminimą.

Taip pat savo amuniciją ir veiklą pristatys šauliai, KASP.

Labai smagu, kad šventėje dalyvaus Ukmergės meno mokyklos Muzikos skyriaus kolektyvai: pučiamųjų orkestras, vadovaujamas šaulio Ričardo Kamarausko, bei Adelės Mikalkėnienės vadovaujamas mergaičių choras.

Tikiuosi, kad ši šventė dar labiau suvienys ukmergiškius.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas