Aktualijos, Naujausi

Emigrantas savo chuliganiško poelgio paaiškinti negalėjo

Nijolė STUNDŽIENĖ

Gegužės 8-ąją, apie 8.50 valandą, rajono Policijos komisariatui pranešta, kad Kauno ir Deltuvos gatvių sankryžoje, prie „Vėliavnešių“ paminklo pastebėta dažais išterliota atraminė sienelė. Ant jos ir paminklo purškiamais dažais buvo nupiešti Rusijos kare su Ukraina naudojami simboliai – „Z“ ir „V“ raidės bei užrašyta: SLAVA RASSIAN… Jau tą pačią dieną pareigūnai nustatė įtariamąjį. Paaiškėjo, jog piktadario vaidmens ėmėsi iš užsienio trumpam grįžęs 25-erių ukmergiškis emigrantas.

 

Buvo neblaivus

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo rajono Policijos komisariato viršininkas Saulius Kazlauskas, apie šį incidentą pareigūnus informavo rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas.

Pasak S. Kazlausko, pasitelkus mieste veikiančias vaizdo kameras, netrukus buvo nustatytas ir chuliganišką išpuolį įvykdęs asmuo. Jis to neneigė, neišsisukinėjo, bet paaiškinti, kodėl taip pasielgė, negalėjo. Teisinosi tuo, kad buvo neblaivus, todėl ir ėmėsi šio kvailo poelgio, tikėdamasis, jog niekas nesužinos. Gegužės 10-ąją jis jau turėjo išvykti atgal į Didžiąją Britaniją.

Policijos komisariato viršininko teigimu, jaunuolis buvo trumpam atvykęs aplankyti Ukmergėje gyvenančių artimųjų. Jis tvirtino, kad ten, kur dirba, yra žmonių, palaikančių Rusijos veiksmus, todėl norėjo „pasirodyti“ prieš draugus.

Į komisariatą pristatytas asmuo prisipažino, kad aprašinėjo ne tik šį paminklą. Agresijos ženklus jis paliko ir kitose vietose: „Šilo“ miško sveikatingumo take, po tiltu per Šventosios upę, Žuvų gatvėje. Sekmadienį jis pats acetonu bandė valyti savo tepliones.

Anot S. Kazlausko, įtariamojo atžvilgiu pradėta administracinė teisena, jam teks atlyginti nuostolius, kurie gali siekti iki 500 eurų, ir susimokėti administracinę baudą. Anksčiau šis asmuo į policijos akiratį nebuvo patekęs.

Nesiims griovėjo vaidmens

„Gimtosios žemės“ kalbintas rajono savivaldybės administracijos direktorius D. Varnas sakė, jog sužinojęs apie aprašinėtą „Vėliavnešių“ paminklą, tuoj pat atvyko, padėjo policijai nustatyti piktadarį. Direktorius taip pat kreipėsi į UAB „Ukmergės butų ūkis“, kad kuo greičiau būtų nuvalyti bei uždažyti šie užrašai. Įmonė įpareigota įvertinti ir padarytą žalą.

Pasiteiravus, ar šis incidentas nepaskatins kuo greičiau nukelti „Vėliavnešių“ paminklą, D. Varnas tik patikino, jog tikrai nebus skubama: „Įsakymą tai padaryti pasirašysiu tik tuomet, kai bus Savivaldybės tarybos sprendimas. Aš nesiimsiu griovėjo vaidmens. Mano nuomone, pirmiau reikėtų apklausti gyventojus, sužinoti jų nuomonę. Be to, nugriauti paminklą nėra taip paprasta, tam reikalingos lėšos. Reikia žinoti ir jo finansinę bei meninė vertę. Be kita ko, kaip atrodys, kai griausime Ukrainos vėliavos spalvomis nudažytą objektą?..“

Pasak administracijos direktoriaus, šią savaitę rengiamas Savivaldybės tarybos Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto posėdis, kuriame bus kalbama apie skulptūros „Vėliavnešiai“ perspektyvas. Laukiama ir miesto įvaizdžio komisijos nuomonės. D. Varno teigimu, šiuo metu taip pat diskutuojama ir dėl Pašilės karių kapinėse esančio kario paminklo nukėlimo bei dėl kai kurių gatvių pavadinimų pakeitimo.

Kapinėse lankėsi Rusijos ambasados atstovas

„Vėliavnešių“ paminklas aprašinėtas gegužės 9-osios, kai Rusija minėjo pergalės Antrajame pasauliniame kare dieną, išvakarėse. Neatsitiktinai tądien policija buvo sustiprinusi savo pajėgas, akyliau stebėjo elektroninę erdvę, budėjo viešosiose vietose.

Pasak Policijos komisariato viršininko S. Kazlausko, Ukmergėje incidentų neužfiksuota. Pareigūnai turėjo informacijos, kad gegužės 9-ąją Pašilės karių kapinėse gali apsilankyti Rusijos ambasados Lietuvoje atstovai. Bet jie atvyko anksčiau, gegužės 8-ąją, vizitas praėjo tyliai, be konfliktų. S. Kazlauskas patvirtino, jog karių kapinių teritorija yra stebima techninėmis priemonėmis.

Komisariato viršininkas neneigė, jog ir mūsų rajone gali būtų asmenų, prijaučiančių Rusijos politikai, ir galinčių vykdyti įvairias provokacijas, tačiau apie juos oficialios informacijos neturi. Kaip teigė pareigūnas, tuo užsiima Lietuvos kriminalinė policija, kuri iki šiol nėra pateikusi žinių apie konkrečius žmones.

D. VARNO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Kauno g. :
    5000 bauda turetu but o ne 500 Anglijoje dirba sukrapstys....
  • Jeronimas :
    Klounai jus ko cia varot an rusu? skirkit kur yra paprasti zmones ir kur yra valdzia su armija. Ir siaip pas mus diktatura dar didesne negu baltarusijoj
  • Mulkis :
    Klounas. Lai eina viska ir šveičia dabar. Šilo mokyklos pavėsines,medžius,akmenis... skydines prie garažų... tie patys balti dažai ir raštas. GALIMAI tas pats asmuo
  • O.k. :
    O gal meras paprase... Zinot jus ta teisybe ir ar ja jums pasakis...
  • Ant :
    SS Jo galva ir taip prišikta.
  • SS :
    Noriu sužinoti kas jis ir apšikti jam galvą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas