Mobilusis patikros punktas, veikęs Gruodžio 17-osios gatvėje, uždarytas, tačiau įrenginių ir palapinių neskubama išgabenti, nuspręsta to nedaryti iki rudens.

Aktualijos, Naujausi, Sveikata

Išsikvėpus koronaviruso pandemijai, gyvenimas grįžta į įprastas vėžes

Nijolė STUNDŽIENĖ

Nuo gegužės 1-osios nustojus galioti ekstremaliajai situacijai dėl koronaviruso pandemijos, Ukmergėje, kaip ir visoje Lietuvoje, neliko mobiliojo patikros punkto, todėl norintys išsitirti dėl to turės kreiptis į šeimos gydytojus. Taip pat nuo šio pirmadienio Ukmergės ligoninėje uždaryti du skyriai – COVID-19 ir Akušerijos.

 

Už tyrimus teks susimokėti patiems

„Gimtosios žemės“ kalbinta rajono savivaldybės gydytoja Dainora Šlinkšienė patvirtino, jog nuo šiol testavimas dėl koronaviruso bus organizuojamas tik tiems pacientams, kurie turi ligos simptomų, ir tik su šeimos gydytojo siuntimu.

Mobilusis patikros punktas, veikęs Gruodžio 17-osios gatvėje, uždarytas, tačiau įrenginių ir palapinių neskubama išgabenti, nuspręsta to nedaryti iki rudens. Pasak savivaldybės gydytojos, Sveikatos apsaugos ministerija rekomendavo palikti šiuos statinius, kad esant reikalui, jei padaugėtų sergančiųjų, vėl būtų galima jais pasinaudoti.

D. Šlinkšienės teigimu, mobilieji patikros punktai šiuo metu beveik nereikalingi, nes mažėja sergančiųjų, be to, po gegužės 1-osios nebelieka reikalavimo atlikti COVID-19 tyrimą prieš hospitalizaciją į ligoninę, išsitirti nereikia ir keliaujantiems.

Savivaldybės gydytoja pridūrė, kad dabar patys gyventojai registruotis nemokamam tyrimui negalės. O karštoji linija 1808 išlieka tik vakcinacijos registravimui.

Pajutus ligos simptomus, pirmiausia reikės kreiptis į savo šeimos gydytoją. Ir jei jis nuspręs, kad tyrimas reikalingas, pacientui nemokamai skirs greitąjį SARS-CoV-2 antigeno testą. Jei asmuo pats norės išsitirti, už šią paslaugą turės susimokėti.

Pirminė vakcinacijos schema ir toliau rekomenduojama vyresniems nei 5 m. asmenims, stiprinamoji dozė – nuo 12 m. Užsiregistruoti vakcinacijai galima internetu www.koronastop.lt arba kreipiantis tiesiogiai į savo sveikatos priežiūros įstaigą.

Neliko būtinybės izoliuotis

Nuo šios savaitės nebus taikomas privalomas izoliavimas koronavisusu susirgusiems ligoniams. Gydytojo sprendimu pacientas bus laikomas pasveikusiu, jei 24 val. nebekarščiuos ir susilpnės kiti simptomai. Iki pasveikimo simptomus turintiems asmenims nerekomenduojama vykti į darbą, ugdymo įstaigą, kitas viešas žmonių susibūrimo vietas.

Sąlytį turėjusių asmenų ir keliautojų izoliavimas taip pat nebus organizuojamas, nebent būtų pritaikytos atskiros priemonės plintant naujai pavojingai SARS-CoV-2 viruso atmainai.

Pasak D. Šlinkšienės, atšaukus ekstremalią situaciją, mūsų rajono gydymo įstaigose vadovų sprendimu palikta būtinybė pacientams ir personalui dėvėti kaukes, įeinantiems pacientams matuojama temperatūra, dezinfekuojamos rankos.

Darbuotojai, teikdami paslaugas pacientams, taip pat privalės būti su veido apsaugos priemonėmis.

Nuo gegužės 1 d. šeimos medicinos paslaugos teikiamos kaip įprastai kontaktiniu būdu, išskirtinais atvejais, ir tik teikiant pakartotinę konsultaciją, ji galės vykti nuotoliniu būdu.

Jei anksčiau nedarbingumo pažymėjimą galima buvo gauti su gydytoju pabendravus telefonu, dabar to padaryti nepavyks. Ligoniui teks atvykti į gydymo įstaigą.

Ligoniai išleisti į namus

VšĮ Ukmergės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja medicinai Marija Švedienė patvirtino, kad nuo gegužės 2 dienos įstaigoje neliko COVID-19 ligai gydyti skirtų lovų.

„Šį skyrių turėjome nuo 2021 m. rugpjūčio 10 dienos, neskaitant ankstesnių COVID-19 bangų. Pradėjome nuo 10 lovų, palaipsniui buvo padidinta iki 30, o paskutiniu metu, prieš uždarymą, buvo likę 15 lovų. Beveik visada visos jos būdavo užimtos. Planuojant skyriaus panaikinimą buvo reguliuojamas ir pacientų srautas, todėl stacionare gydyti ligoniai išleisti į namus, pervežti į kitas įstaigas jų nereikėjo“, – situaciją komentavo vyr. gydytojo pavaduotoja. Ir pridūrė, jog dabar sunkia ir ypač sunkia koronaviruso infekcijos forma sergantys pacientai nukreipiami į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę, o leng-va ir vidutine ligos forma sergantys gydomi ambulatoriškai.

Pasak M. Švedienės, nuo šios savaitės Ukmergės ligoninėje visi skyriai veikia savo ankstesnėse patalpose, teikiamos visos planinės ir skubios stacionarinės paslaugos.

„Pacientų lankymas mūsų ligoninėje kol kas nepasikeitė, taip pat įstaigoje išlieka privalomas kaukių dėvėjimas tiek darbuotojams, tiek pacientams, tiek lankytojams“, – kalbėjo medikė.

Gimdyvės rinksis kitas gydymo įstaigas

Kaip žinia, nuo gegužės 1-osios Ukmergės ligoninėje uždarytas ir Akušerijos skyrius. Šiuo metu dar svarstoma, kokios paslaugos bus teikiamos atsilaisvinusiose patalpose. Tai bus derinama ir su Sveikatos apsaugos ministerija, kuri jau šį mėnesį turėtų tapti ligoninės bendrasavininke.

Nors atsisakyta Akušerijos skyriaus, Konsultacijų poliklinikoje toliau bus teikiamos ambulatorinės akušerijos ir ginekologijos, o ligoninėje – planinės stacionarinės ginekologijos paslaugos.

Nuo gegužės 1d. Ukmergės ligoninėje nėra budinčio gydytojo akušerio ginekologo.

Gimdyvės ir pacientės, kurioms reikalinga skubi akušerinė ar ginekologinė pagalba, turi kreiptis į kitas asmens sveikatos priežiūros įstaigas (Jonavos ligoninę, VUL Santaros klinikas, Vilniaus miesto klinikinę ligoninę, Vilniaus gimdymo namus ar bet kurią kitą asmens sveikatos priežiūros įstaigą).

Sergančiųjų mažėja

Oficialios statistikos portalo gegužės 3 dienos duomenimis, Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų teko 306,1 susirgimo koronavirusu atvejai. Ukmergėje – 217,8 atv./100 tūkst. gyventojų.

Šiuo metu rajone COVID-19 liga serga 83 žmonės. Pagal sergamumą tarp visų savivaldybių esame 29 vietoje. Per parą Ukmergėje registruojama po 3–4 naujus užsikrėtimo atvejus.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • nuodas :
    prasidejo karas , dingo virusas. jei ne karas , butu dar ilgai korona buvusi.
  • ! :
    Kaip koronatryzniai reke: Nenuimkit antsnukiu - nes visi mirsim. Nusiemem antsnukius - ir kur tas virusas??? Del antsnukiu jis ir plito - zmones ta pacia kauke nesiodavo kol suplysdavo,kai kurie su ta pacia dar nuo pirmo karantino. Sutrinta,nuciupyneta kauke buvo virusu veisykla,viskas kas patekdavo ant ranku galiausiai patekdavo ant kaukes ir i zmoniu organizmus. Ne veltui svedai net nenesiojo antsnukiu! Super uzkreciamas omikron variantas,nuo kurio nesaugo nei vakcinos nei persirgimas - tai kaip cia taip isejo,kad nusiemem antsnukius - ir baigesi pandemija??? Antsnukiai tebuvo valdzios pasityciojimas is zmoniu - nes valdzia gali. Priemone parodyti gyvuliams ju vieta.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas